Pridobite konkurenčno ponudbo za zobni vsadek – implantat!

ŽELIM PONUDBO ZA IMPLANTAT

Pridobite konkurenčno ponudbo za zobni vsadek – implantat!

  • Prihranek časa z iskanjem zobozdravnika!

  • Brezplačno svetovanje in pomoč!

  • Preverjeni implantologi, ki jim pacienti zaupajo.

ŽELIM PONUDBO ZA IMPLANTAT

Vse, kar morate vedeti o implantatih v letu 2023

To je najbolj bran zapis v Sloveniji o zobnih vsadkih, ki so najbolj kakovostna rešitev za nadomestitev izpadlih zob.

Prebralo ga je že več kot 125.000 Slovenk in Slovencev. Mnogim je pomagal na poti k novim zobem in lepemu nasmehu.

Zato nadaljujte z branjem, saj boste v petih minutah izvedeli odgovore na vsa najpogostejša vprašanja pacientov.

Vse, kar morate vedeti o implantatih v letu 2023

To je najbolj bran zapis v Sloveniji o zobnih vsadkih, ki so najbolj kakovostna rešitev za nadomestitev izpadlih zob.

Prebralo ga je že več kot 125.000 Slovenk in Slovencev. Mnogim je pomagal na poti k novim zobem in lepemu nasmehu.

Zato nadaljujte z branjem, saj boste v petih minutah izvedeli odgovore na vsa najpogostejša vprašanja pacientov.

Več kot 95 % vgradnje zobnih vsadkov poteka brez problemov!

Zobozdravniki beležijo veliko uspešnost pri vstavitvi zobnih vsadkov.

Implantologija je predvidljiva in uspešna metoda za nadomeščanje posameznih zob. Zato velja, da so implantati iz titana eno najpomembnejših stomatoloških odkritij v dvajsetem stoletju.

Zobni vsadki praktično ne povzročajo alergij in so prijazni našemu telesu. Letno se jih po celem svetu vgradi več milijonov, številka pa iz leta v leto narašča.

Tudi številne strokovne raziskave, doma in po svetu, potrjujejo visoko uspešnost pri vstavitvi.

Ob upoštevanju ustrezne diagnostike in ustrezni kirurški tehniki je lahko uspešnost pri vgradnji in obstoju tudi več kot 95 %. V primeru nevraščenega implantata se lahko postopek po nekaj mesecih ponovi.

Ločimo zgodnje in kasnejše izgube vsadkov. V prvem primeru gre za probleme že kmalu po vstavitvi, po navadi sta vzrok infekcija in nekroza oziroma razpad kosti ob vsadku. Pri drugem pa gre za primere po polni obremenitvi implantata, najpogostejši vzroka pa sta razgradnja dlesni in kosti v okolici zobnega vsadka. Največkrat gre za slabo vzdrževanje ustne higiene s strani pacienta, kajenje in jemanje nekaterih zdravil.

Raziskave tudi potrjujejo, da je implantat primeren za vse starostne skupine, tudi za starejše.

To je zelo pomembno, saj imajo starejši zaradi različnih vzrokov več manjkajočih zob. Mnogi so bili do sedaj prisiljeni nositi neudobne snemljive proteze. Sodobna stomatologija tudi tem pacientom sedaj omogoča enostavnejše nadomestitve manjkajočih zob.

Pri mlajših pacientih pa je smiselno nekoliko počakati z vstavitvijo, da se popolnoma konča rast čeljusti in obraza.

V nekaterih primerih pacientom ni priporočljivo vstaviti zobnega vsadka. Mednje uvrščamo bolnike s sistemskimi boleznimi (karcinom, AIDS), srčno žilnimi boleznimi in boleznimi respiratornega trakta. Zobni implantat lahko prejmejo tudi bolniki s sladkorno boleznijo, zmerno osteoporozo in bolniki, ki se zdravijo s kortikosteroidi. Če imate katero koli od teh bolezni se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Zobni vsadek je v večini primerov narejen iz titanove zlitine, tako da lahko po vstavitvi takega vsadka brez skrbi opravite magnetno resonanco (MR).

ŽELIM NAROČILO NA PREGLED

Dolgoročna rešitev za vaš manjkajoči zob!

Implantati so dolgoročna rešitev.

Izguba zob je zelo pogosta. V Sloveniji samo v javnem zobozdravstvu letno izpulijo več kot 300.000 zob. Pomembno je, da izgubljene zobe  čimprej nadomestite, ker v nasprotnem primeru lahko pride do različnih zdravstvenih težav.

Na srečo so zobni vsadki dolgoročna rešitev, ki vam daje lep, naraven nasmeh.

Opravljene so bile številne raziskave in javnosti so bile predstavljene ugotovitve, da ima lahko implantat doživljenjsko dobo tako kot zob.

Zgodovina zobnih vsadkov sega v leto 1952, ko je dr. Branemark ugotovil, da se titan biološko zraste s kostjo.

Z redno uporabo zobnih vsadkov se je pričelo po letu 1970, torej je od začetka vgradnje minilo že več kot 40 let. 

V Sloveniji je bila prva vstavitev implantata opravljena v sredini osemdesetih let, od leta 1993 pa se jih redno vgrajuje tudi pri nas.

Danes ni težko najti ordinacije, v kateri vstavljajo implantate, precej težje je poiskati takšno, v kateri boste resnično zadovoljni.

Razvoj materialov in tehnologij v zadnjih letih samo še napreduje in tako naj bi bilo tudi v prihodnje. Uporablja se sodobne materiale, napredujejo tehnike oblikovanja implantatov in površinske modifikacije, vse z namenom izboljšanja dolgoročnih rezultatov zdravljenja.

Uporaba zobnih vsadkov pri pacientih je največja v Evropi in severni Ameriki.

Po podatkih spletne strani Dentistryiq sta najpomembnejša proizvajalca implantatov švicarska družba Straumann in Envista (Nobel Biocare).

Takoj za njima so podjetja DENTSPLY (Astra tech, Ankylos), BIOMET 3i, Zimmer, Henry Schien (Camlog) in Osstem, ki zasedajo drugo tretjino svetovnega trga proizvodnje implantatov. Sledijo še številni drugi proizvajalci širom sveta, katerih proizvodnja pa je manjša in bolj lokalne narave.

Odstotek uporabe generičnih proizvajalcev je v svetu vseeno zelo velik. Njihova pomanjkljivost je, da niso tako preizkušeni kot izdelki največjih svetovnih znamk, to pa seveda ne pomeni nujno, da niso dobri. Odstotek uporabe generičnih implantatov je najnižji v Evropi in severni Ameriki, medtem ko ta segment prevladuje v Aziji in Latinski Ameriki.

Najbolj pomemben dejavnik za uspeh zdravljenja z implantati pa je spretnost kirurga ali zobozdravnika pri vstavitvi vsadka in zobne krone. V rokah izkušenega implantologa ima velika večina vsadkov odlično možnost uspešnega vraščanja.

KLIKNITE IN SE ODLOČITE ZA IMPLANTAT

Enostaven in hiter postopek vgradnje!

Zobni vsadek vam zobozdravnik vstavi zelo hitro.

Nenehen razvoj na področju implantologije je pripomogel k poenostavitvi vstavljanja zobnih implantatov, ki ga za večino najpogostejših primerov lahko opravi primerno usposobljen zobozdravnik.

Danes je postopek vgradnje implantata bistveno enostavnejši, hitrejši in ob pomoči anestezije skorajda neboleč.

Prvo informacijo o zdravljenju vam bo podal že vaš izbrani zobozdravnik kmalu po puljenju zoba. Če zobozdravnika nimate, ga lahko najhitreje poiščete na naši spletni strani.

Osebni zobozdravnik vas bo natančneje  seznanil z možnostmi vašega zdravljenja in vas napotil v ambulanto, kjer zobne vsadke vstavljajo.

Vgradnjo lahko opravi splošni zobozdravnik, oralni oz. maksilofacialni kirurg ali parodontolog.

Načeloma velja, da se implantate vstavlja približno dva meseca po odstranitvi zoba.

V določenih primerih, ko je primerno kostno ležišče, se lahko zobni implantat vstavi istočasno z odstranitvijo zoba, a pogoji za to niso vedno izpolnjeni.

Običajno je ta način vstavitve primeren za sprednje zobe, ki imajo eno samo korenino, RTG slika pa ne sme kazati nobenih znakov vnetja ob zobni korenini.

Ali je tak način vgradnje primeren odloča implantolog.

Postopek vstavitve poteka na različne načine. Z razvojem implantologije so se spremenile tudi same metode vgradnje.

Praviloma je pri večini primerov postopek vgradnje večfazen in je opisan v nadaljevanju.

Začne se z osnovnim pregledom. Pregled je namenjen pogovoru z izbranim zobozdravnikom ali oralnim kirurgom, ki bo poseg opravil.

Pregledal bo vašo ustno votlino, rentgenski posnetek in vas povprašal o morebitnih boleznih. Na podlagi prejetih podatkov bo ocenil, ali so pogoji in zdravje v ustni votlini ustrezni za vsaditev implantata.

Potek samega operativnega posega praviloma poteka v lokalni anesteziji.

S posebnim instrumentom se pripravi kostno ležišče, kamor se nato privije implantat. Najsodobnejše ordinacije že uporabljajo sistem vodene implantologije, kjer se vstavitev implantanta načrtuje s pomočjo računalniške tehnologije in posebnih šablon.

Pogosto se ob posegu dogradi tudi kostni primanjkljaj, da se zobni vsadek bolje zraste s kostjo. Sluznico se ob koncu posega zašije s šivi.

Poseg vstavljanja traja približno 20 – 30 minut. Po posegu se pojavi oteklina in rahla bolečina. Oboje hitro mine, še posebej, če si pomagate z analgetiki in dnevom počitka, ki ga lahko namenite svojim najljubšim televizijskim serijam ali gledanju športnih dogodkov.

Podrobnejša navodila za čas okrevanja v dnevih po posegu ter kako v teh dneh skrbeti za svoje zobe, vam bo dal vaš kirurg.

Šive se odstrani v tednu ali dveh po posegu.

Po vsaditvi se zobni vsadki počasi zarastejo v okoliško kost. Proces se imenuje osteointegracija in traja vsaj tri mesece. Čas, ko se implantat zraste s kostjo, je odvisen od številnih dejavnikov. V tem času lahko uporabljate začasni protetični nadomestek, ki se ga namesti ob odstranitvi šivov.

Začasni zobni nadomestek ne sme biti v polni funkciji. To pomeni, da se ne dotika zob v nasprotni čeljusti, po navadi so ti nadomestki narejeni iz mehkejših materialov kot trajni. Zato imajo pacienti lahko v tem času nekaj težav z učinkovitim žvečenjem.

Po obdobju zaraščanja na kost sledi postopek, ki se imenuje odprtje implantata. S kratkim posegom zobozdravnik prereže sluznico in preveri uspešnost vstavitve ter pripravi vse potrebno za protetično nadgradnjo, ki se lahko začne v dveh do treh tednih po odprtju.

Celoten postopek se zaključi, ko vam v zobotehničnem laboratoriju izdelajo nadomestek manjkajočega zoba, keramično krono, mostiček ali protezo in ga pritrdijo na abutment, ki povezuje vsadek z zobno krono.

KLIKNITE ZA PREGLED PRI PREVERJENEM IMPLANTOLOGU
Postopek vstavljanja zobnega vsadka
Šivanje rane pri vstavitvi implantata
Nadgradnja z zobno krono po vstavitvi zobnega vsadka

Zakaj se cena implantatov tako razlikuje?

Storitev vstavitve implantatov je praviloma samoplačniška. Cena za implantat se giblje med 500 in 900 EUR, cena za kompleten poseg z zobno krono pa je nekje med 800 in 2.500 EUR. Na ceno vstavitve vplivajo naslednji dejavniki

Kakovost implantata

Nabavne cene vsadkov se načeloma gibljejo v treh skupinah, med katerimi so lahko cenovne razlike tudi več 100 EUR. Zato je težko med seboj primerjati cene v ponudbah zobozdravnikov, če ne poznate kakovosti implantata v različnih ponudbah.

V prvi skupini so implantati priznanih družb, ki imajo svojo uspešnost potrjeno s številnimi raziskavami. Ti proizvajalci vlagajo veliko sredstev v razvoj in testiranje novih postopkov in tehnologij. Njihovi implantati vsebujejo visoko čistočo titana in nimajo drugih primesi, ki bi lahko pri nekaterih pacientih, če so alergični na tak tip kovine, sprožile alergijske reakcije. Ti proizvajalci izdajajo tudi certifikate z doživljenjsko garancijo.

V drugi skupini so generična podjetja, ki niso tako uveljavljena. Njihovi proizvodi se sicer bistveno ne razlikujejo od najboljših, vendar so vseeno razlike v podrobnostih, kot npr. v kakovosti površinske izdelave, sestavi samega implantata in manj obsežnih raziskavah.

Tretji tip so nizkocenovni implantati. So poceni, nimajo garancije in so nastali brez nujnih raziskav in testiranj. Pri teh izdelkih je denimo lahko problematična nadgradnja s krono, možno je tudi, da se implantati slabše vrastejo v kost, zato je čas trajanja takšnega vsadka vprašljiv. Bi si res želeli nakup takih izdelkov prek kitajske spletne trgovine, kjer so vam na voljo za par dolarjev?

Cene implantatov so različne tudi znotraj posamičnih proizvajalcev.

Najlažje to ponazorimo s primerom nakupa avtomobila. Lahko si privoščite poceni rabljen avto ali pa si kupite prestižni Mercedes. Če vam je prvi tip avtomobila cenen, drugi pa predrag, si izberete kaj vmes, recimo avto iz koncerna VW.

Vsaka od teh tovarn avtomobilov ima še različen nabor tipov vozil in opreme. Tako je lahko najkakovostnejši VW dražji od najcenejšega Mercedesa. Podobne vzporednice lahko potegnemo tudi z izdelovalci implantatov. Cene se znotraj vsakega izdelovalca razlikujejo glede na tip in dimenzije vsadkov.

Kakovost kirurga ali zobozdravnika

Velika večina vstavitev implantatov ni problematična in jo lahko opravi tudi zobozdravnik, v nekaterih primerih pa je vstavitev možna le v rokah oralnega kirurga. Tako kot v vseh drugih panogah, tudi v zobozdravstvu velja, da bo imel izkušen oralni kirurg z dolgoletno prakso višjo ceno kot pa mladi zobozdravnik, ki se je posla implantologije lotil šele včeraj.

To seveda ne pomeni, da vam slednji ne more kakovostno namestiti zobnega vsadka, le primanjkuje mu izkušenj in izmenjave informacij z izkušenimi kirurgi. Vse to pa vpliva na ceno.

Tudi kraj ordinacije lahko vpliva na ceno, zato ni nujno, da imajo implantat Ljubljana, Maribor in Celje enako ceno. In tudi na Hrvaškem veljajo enaka pravila.

Protetična nadgradnja implantata

Pri stroških v zvezi z nadomeščanjem izgubljenega zoba poleg implantata sodi še protetični del. Na zobni vsadek se namesti zobna krona, proteza ali mostiček, ki so lahko izdelani iz keramike ali cirkonija.

Toda cena zobne krone, ki se namesti na implantat je praviloma višja od običajnih zobnih kron.

Razlika je v tem, ker zobna krona, ki se namesti na implantat vsebuje tudi določene delčke, ki so pomembni za povezavo z implantatom. Preberite si več o zobnih kronah.

Težavnost postopka vgradnje

Na končno ceno posega vpliva kompleksnost vstavitve. V nekaterih primerih gre za nekoliko zahtevnejše vsaditve, ki zahtevajo več priprave kot običajno, cena pa se lahko spreminja tudi glede na položaj manjkajočega zoba v čeljusti.

Cenovno je ugodnejše, če en zobozdravnik vstavi zobni implantat ter nato izdela tudi protetično nadgradnjo.

Nadomeščanje manjkajoče kostnine

Ob vnetjih, izpadlih zobeh in dolgotrajni brezzobosti pride tudi do izgube dlesni in čeljustne kostnine. Da se bo zobni vsadek dobro vrasel v kost, mora biti dobro obdan s kostnino. Zato je pri vstavitvi zobnega vsadka pogosto potrebno nadomeščati kostne primanjkljaje.

Najpogostejši dograditveni posegi so kostna razširitev in zgostitev, kostna dograditev, dvig sinusnega dna in kostni presadki.

Kostni primanjkljaji pred pregledom pacientovega zobovja in RTG ali CT slik niso znani, zato mnogi kirurgi vnaprej neradi povedo ceno zdravljenja.

Strošek kostne dograditve je pri končni ceni zelo pomemben in znaša od nekaj deset do nekaj sto evrov.

Odrgnitev implantata in priprava na protetično nadgradnjo

V nekaterih primerih je ta strošek vračunan v ceno, v drugih ne. Postopek se opravi, ko je implantat vraščen v kost, torej nekje v treh mesecih od vstavitve. Kirurg prereže dlesen, preveri uspešnost vraščanja in na implantat pritrdi poseben element (abutment), ki omogoča nadgradnjo zoba s protetičnim elementom – zobno krono. V Sloveniji se po zobozdravstvenih ordinacijah za abutment uporabljajo različna imena kot npr. prenosnik, vezni člen, opornik ali nosilec krone. Cena abutmenta znaša več kot 100 EUR.

Manjši postopki pri posegu

Nekateri kirurgi lahko zaračunajo tudi stroške načrtovanja implantološkega posega, prvega pregleda, priprave operacijske šablone, lokalne anestezije, toaleto rane, odstranjevanje šivov, uporaba analgetikov, ustnih vod in rentgenskega slikanja.

Redne kontrole

Za uspešno dolgoročno obstojnost zobnega vsadka morate poskrbeti za redno ustno higieno in redne kontrolne obiske zobozdravnika.

V večini primerov vam bo kar vaš zobozdravnik redno pregledal stanje dlesni okrog vsadka in s tem ne boste imeli dodatnih stroškov.

V nekaterih primerih pa garancija kirurga velja le s plačljivimi kontrolnimi pregledi v njegovi ordinaciji. Če k temu dodate še potne stroške, lahko ta del znaša pomemben delež stroškov vstavitve vašega zobnega vsadka.

Ker zdravstvena zavarovalnica praktično ne pokriva stroškov nadomestitve izpadlih zob z implantatom, je priporočljivo, da si preberete še druga pogosta vprašanja glede cen, ki med drugim odgovorijo tudi na vprašanja verodostojnosti izjav na forumih in kaj pomeni, ko zagledate napis IMPLANTAT AKCIJA.

Kako v množici ponudb izbrati tisto pravo?

Če ponudbe še nimate, ste se zagotovo že srečali z dilemo, katerega zobozdravnika izbrati? Komu zaupati? Kako ga preveriti? Je akcija za vstavitev resnično ugodna? Ali vstaviti implantat na Hrvaškem ali v Sloveniji?

Pri tem je pomembno, da poznate tudi vse pasti dentalnega turizma.

Vendarle gre pri odločitvi za vstavitev implantata za pomembno odločitev. Da bo ta lažja, vam na največjem zobozdravstvenem portalu eZobozdravnik na enem mestu ponujamo vse najbolj pomembne informacije, ki vam bodo pomagale tako pri vaši odločitvi za implantat, kot pri iskanju pravega implantologa.

KLIKNITE ZA PREVERJENEGA IMPLANTOLOGA

Pomagali smo že mnogim in lahko pomagamo tudi vam.

Zaupanje in dobro priporočilo je v zobozdravstvu zelo pomembno. Preberite si, kaj so o nas povedali drugi.