5 razlogov zakaj ne hoditi k ortodontu na Hrvaško

Če ste v zadnjih letih iskali ortodonta ste se na tej poti zagotovo srečali z agresivno marketinško ponudbo ortodontskih storitev, ki so jo ponujali naši južni sosedje.

Še posebej so bili hrvaški ortodonti popularni na prelomu desetletja. Takrat pri nas še ni bilo toliko samoplačniških ortodontskih ordinacij, kot jih je na voljo danes. Slovenske ortodonte je od tržnega razmišljanja odvračal tudi zdravniški kodeks, ki je omejeval prosto oglaševanje zdravnikov in zobozdravnikov zasebnikov.

Zakaj so slovenski pacienti odhajali na Hrvaško?

Predvsem zato, ker je bilo zdravljenje cenejše. Vsaj na prvi pogled. Pri sosedih so zaradi nižje cene dela zobozdravstvene storitve nekoliko cenejše, vendar obstajajo druge pasti na katere je dobro pomisliti pred izbiro ortodonta v tujini.

Odhajanje slovenskih pacientov čez mejo se je v zadnjem času sicer zmanjšalo. Z vse večjo ponudbo ortodontov zasebnikov so se tudi pri nas znižale cene, ki danes od hrvaških ne odstopajo več toliko kot v preteklosti.

Poglejmo 5 razlogov zakaj se ne splača hoditi k ortodontu na Hrvaško.

1. razlog: stroški prevoza

Dejstvo je, da ortodontsko zdravljenje zahteva številne obiske, tudi nenačrtovane, zato so stroški prevoza k oddaljenemu ortodontu lahko tudi zelo visoki.

Ortodontsko zdravljenje srednje težke nepravilnosti pri odraslem pacientu v povprečju traja dve leti.

Sodobne tehnike in materiali so sicer pohitrili postopke nameščanja in prilagajanja zobnih aparatov, vseeno pa zdravljenje zahteva od 15 do 30 obiskov pri ortodontu, ki jih je ob porabljenem času treba prišteti k stroškom zdravljenja pri oddaljenemu ortodontu.

V času zdravljenja tako lahko samo za stroške prevoza na zdravljenje potrošite več kot 500 EUR.

2. razlog: poraba časa

Treba se je zavedati, da samoplačniške ordinacije delajo skozi ves teden. Temu primerno si tudi naročajo paciente. Zato so majhne možnosti, da bi celotno terapijo opravili med vikendi ali v poznih popoldanskih urah.

Kontrole in morebitne korekcije boste deloma morali opraviti v službenem času. To seveda pomeni dan ali nekaj ur dopusta ter posledično manj časa zase in družino.

Pa tudi, če bi se vam uspelo dogovoriti za večino obiskov v popoldanskem času ali ob sobotah, boste še zmeraj za vsak obisk porabili veliko več časa, kot bi ga v primeru obiska ortodonta v vaši bližini.

Pot od Ljubljane do Zagreba vam bo v eno smer vzela okrog dve uri. Za celotno zdravljenje boste zato samo za pot porabili več kot 80 ur.

3. razlog: nepričakovane komplikacije

Če ste si pri prejšnjem razlogu rekli, “eh, jaz imam dovolj časa, da se enkrat na mesec odpeljem v Zagreb ali kam drugam”, vedite, da se boste skoraj zagotovo premislili, ko se boste morali tja odpraviti tudi nepričakovano med tednom ali kakšen dan, ko vam bo časa že tako primanjkovalo.

Med zdravljenjem se namreč večkrat zgodijo nepričakovane težave in zapleti, kot so bolečine, vnetja, zlomi aparata ali pa se vam enostavno odlepi zvezdica. Ortodonti priporočajo čimprejšnjo sanacijo teh zapletov, saj v nasprotnem lahko ogrozite načrt svojega zdravljenja.

Pacienti se v teh primerih pogosto obrnejo na pomoč k slovenskim ortodontom, ki so v njihovi bližini. Vendar pozor. Ne samo, da boste morali najti slovenskega ortodonta, ki bo pripravljen rešiti težavo, za storitev boste morali tudi doplačati.

4. razlog: preverjenost izvajalca

Za marsikoga je ortodontsko zdravljenje precej delikatna zadeva, saj so lahko posledice napačne terapije tudi negativne.

V kolikor sami ne poznate ortodonta, ga je treba preveriti. Seveda boste to lažje storili v primeru, če se odločite za ortodonta v vaši bližini. V tujini ste po navadi odvisni od forumov in mnenj, ki so tam zapisana. O tem, kako brati forume in kakšne pasti se tam skrivajo si lahko preberete tukaj.

Najboljše je seveda dobro priporočilo. Če ga še nimate, vam lahko pomagamo. Izpolnite obrazec in poiskali vam bomo zaupanja vrednega in kakovostnega slovenskega ortodonta.

5. razlog: vse nižje cene tudi v Sloveniji

Eden od dejavnikov, ki gre v prid hrvaškim kolegom je nepreglednost cen ortodontskih storitev pri nas. Cene so vsekakor lažje primerljive pri hrvaških ortodontih, ki so v tržnem smislu precej pred slovenskimi.

Vse večja ponudba samoplačniških ortodontskih storitev je zdravljenje naposled pocenila tudi v Sloveniji.

Če je še pred leti veljajo, da stane ortodontsko zdravljenje s fiksnim zobnim aparatom pri nas med 1.500 in 2.000 EUR po zobnem loku, se danes z malo truda že da najti ortodonta zasebnika ali zobno kliniko, kjer boste za celotno terapijo odšteli okrog 2.500 EUR, kar je le še približno 500 eur več kot na Hrvaškem.