Zobna proteza na implantatih – “All on 4”

Metoda za nadomestitev zob s fiksno protezo na implantatih »All on 4«, po slovensko »vse na 4«, je v zadnjih letih postala svetovna uspešnica na področju protetičnega zobozdravstva.

Namenjena je vsem odraslim pacientom, ki morajo nadomestiti celoten zobni lok. Proteza je običajno iz porcelana, kar ji zagotavlja dolgoročno obstojnost in estetski izgled.

Želim ponudbo za All on 4

Prednosti All on 4

Razvoj implantologije je prinesel pomembne prednosti tudi na področju popolnoma brezzobih čeljusti.

Zobna proteza, podprta z implantati, vam omogoča višjo kakovost življenja, tudi v visoki starosti. Njene prednosti so:

  • hitrost celotnega postopka od implantacije do izdelave in namestitve proteze,
  • dolgoročna obstojnost in
  • cenovna ugodnost v primerjavi z alternativnimi fiksnimi protezami na implantatih.

S postopkom fiksiranja proteze na štiri implantate vam oralni kirurg omogoči popolno sanacijo zobovja.

ALL ON 4 - zobno protezo pritrdijo implantati

S pomočjo implantatov se zagotavlja dodatna podpora zobni protezi, kar omogoča stabilnost in lažje žvečenje hrane.

Sprednja implantata se postavita ravno, zadnja pa pod kotom. Gre za posebne implantate dolžine tudi do 55 mm. Ti odpravljajo potrebo po presaditvi kosti ali dviga sinusa, saj se vgrajujejo neposredno v jagodičje kosti. Tam je dovolj opore za dolgoročno obstojnost in trdnost.

»All on 4« predstavlja precej dobro alternativo dolgotrajnemu procesu nadomeščanja kosti, ki je bila včasih edina rešitev za paciente s hudo resorpcijo (izginjanjem) čeljustne kosti.

Kaj pa slabosti proteze na implantatih?

Kakor vsaka stvar v življenju ima tudi »All on 4« metoda svoje slabe strani.

Ena takšnih je denimo nuja po čiščenju prostora med pravo in umetno dlesnijo. To seveda pomeni dodatno odvisnost od zobozdravnika, morebitne nove stroške in še posebej starejšim pacientom, precejšen napor zaradi pogostejšega obiskovanja ordinacije.

Kot naslednjo slabost lahko navedemo postavitev implantatov zgolj v sprednjem delu zobnega loka zaradi česar zadnji zobje niso enako podprti kot sprednji. To je bolj izrazito pri pacientih z velikimi sinusi, saj sta v tem primeru zadnja implantata pomaknjena še nekoliko bolj naprej. Če ima pacient premalo kosti, se metode ne da izvesti.

Ker so implantati samo štirje, nosijo pa kar tri mostičke – dva zadaj in enega spredaj, je čvrstost celotne proteze odvisna od uspešnosti vstavitve vsakega posameznega implantata. Pri konstrukciji na petih ali šestih implantatih (All on 6) se tveganje za neuspeh posameznega implantata zmanjša, saj ob neuspehu enega implantata običajno konstrukcija še lahko preživi.

Ceno postopka smo sicer uvrstili med prednosti, saj so enako kakovostne alternativne metode, ki tudi temeljijo na zobnih vsadkih, lahko tudi dražje. A bo že držalo, če zapišemo tudi, da metoda »All on 4«, ki je izključno samoplačniška, ni ravno za vsakogar.

V vsakem primeru bo dolgoročna obstojnost vaših umetnih zob odvisna tudi od vas in vaših navad.

Na kaj je treba paziti, ko se odločamo za metodo »All on 4«

Metoda »All on 4« se izvaja predvsem pri pacientih, ki si želijo s fiksno protetiko nadomestiti vse zobe v zobnem loku. Pri tem niti ni nujno, da je pacient popolnoma brez zob. Primeren kandidat je tudi vsak, ki še ima nekaj svojih zob z močno prognozo ali pa si želi zamenjati svojo snemno protezo s fiksno.

Pred posegom se je pametno posvetovati tudi o vašem zdravstvenem stanju. Obstaja namreč nekaj bolezni, ki lahko negativno vplivajo na celjenje po kirurškem posegu ali kako drugače ovirajo uspešnost nadomestitve zob z metodo »All on 4«.

In ko je tudi ta kriterij odkljukan, je treba zbrati še nekaj informacij, kje in kako si bomo nadomestili svoje zobe?

Starejšim ALL ON 4 polepša starostV prvi vrsti je to seveda izbira pravega zobozdravnika ali oralnega kirurga. Kljub temu, da je metoda popolnoma samoplačniška so ob ceni posega merodajni tudi drugi dejavniki. Pomembno vlogo denimo igrajo izobrazba, izkušenost in staž izbranega kirurga ali zobozdravnika.

Večinoma je najboljša informacija dobro priporočilo. Do njega lahko pridete  v eni minuti. Izpolnite naslednji obrazec in se prepričajte, da je metoda All on 4 prava rešitev za vaše zobe.

V Sloveniji je na področju implantologije in protetike kar velika ponudba samoplačniških storitev. Skupaj z vse večjo rastjo uporabe implantatov v modernem zobozdravstvu so namreč tudi pri nas zrasle velike implantološke klinike. Te se lahko pohvalijo z najsodobnejšo opremo in vrhunskimi strokovnjaki. Pri tem je pomenljivo, da zdravljenje v takšnih specializiranih centrih niti ni nujno dražje od zdravljenja pri katerem od manjših zasebnikov.

»All in all« je metoda »All on 4« v večini primerov dobra naložba. Metoda predstavlja kakovostno rešitev za dobro ceno. Res je, da obstajajo tudi boljše in dražje rešitve, je pa tudi res, da je proteza na štirih zobnih vsadkih bistveno boljša izbira kot običajna totalna proteza.

KLIKNITE ZA PONUDBO ALL ON 4