Beljenje zob

je postopek, ki spremeni obstoječo barvo zoba v svetlejši odtenek. Beljenje zob se lahko izvaja na različne načine, doma ali v zobozdravstveni ordinaciji.

V prispevku boste lahko prebrali zakaj se zobje zabarvajo, opisali bomo različne postopke beljenja, razkrili okvirne stroške za beljenje zob ter podali nekaj uporabnih nasvetov. Prvi od njih je, da pri posvetlitvi zob ne gre pretiravati s svetlostjo, saj snežno beli zobje ne izgledajo naravni.

Beljenje zob je postalo sestavni del estetskega zobozdravstva. Pravzaprav gre za najbolj priljubljeno kozmetično zobozdravstveno storitev na svetu, ki mnogim polepša nasmeh in dvigne samozavest.

Želja po bleščečem nasmehu je v zadnjih letih preplavila svet in tudi Slovenija pri tem ni nobena izjema. Na milijone ljudi po svetu si vsako leto pobeli zobe, za poseg beljenja pa se odloča več žensk kot moških. Letni prihodki industrije beljenja zob naj bi v letu 2017 dosegli kar 11 milijard ameriških dolarjev.

Beljenje zob pa ima tudi nekatere pasti in lahko pušča škodljive posledice, toda pri vsej evforiji mnogi to dejstvo spregledajo. Podrobneje o tem v nadaljevanju.

Pravzaprav niti ni težko ugotoviti, zakaj je tako. Filmski, športni in drugi zvezdniki ob začetku kariere najprej poskrbijo za lep videz.

Pri tem je prenova zob med prvimi »obveznostmi«.

Beljenje zob pri zvezdnikihFoto: quora.com

Po drugi strani se po različnih medijih pojavljajo številni oglasi lepotne industrije, ki vas neprestano prepričujejo, da tudi sami potrebujete lep “hollywoodski” nasmeh.

Če se k temu dodajo še številna družabna omrežja, kjer se dnevno objavlja na milijone »selfijev«, potem ste že skoraj čudni, če si še niste pobelili zob.

Zakaj se zobje zabarvajo?

Zobje so različnih barvnih odtenkov od svetlo belih do rumenih in rjavih.

Naravna barva zob je pogojena s sestavo zoba. Notranja plast zoba, ki se imenuje dentin, je rumene barve. Prekriva ga prosojna zobna sklenina, ki je bele barve.

Od debeline in prosojnosti zobne sklenine pa je odvisna »zunanja« barva zoba.

Nekateri ljudje imajo res lepo svetlo obarvane zobe, toda teh ni tako veliko, kot se vam morda zdi. Večina ima različne barvne odtenke zob, vse od bele, prek sive, do rumene. Snežno beli zobje v naravi ne obstajajo, gre le za bolj svetel ali temen odtenek zob, o čemer odloča genetika.

Zanimivo je, da naj bi bili rumenkasti zobje celo trdnejši in bolj odporni na bakterije, ki uničujejo zobno sklenino.

Ne glede na barvni odtenek vaših zob se ti sčasoma lahko zabarvajo zaradi različnih razlogov:

  • Površinsko se lahko zabarvajo obloge na zobeh, ki jih lahko do določene mere odstranite sami s temeljitim ščetkanjem ali s pomočjo zobozdravnika in ustnega higienika.
  • V nekaterih primerih pride do globljega zabarvanja. Tega povzroči pitje čaja, kave, rdečega vina, uživanje borovnic in kajenje. Sklenina je delno porozna in sčasoma te snovi prodrejo skoznjo in tako zabarvajo zobe.
  • Tudi v primeru mrtvih zob pride do spremembe barve, saj tak zob postane temnejši.
  • Jemanje določenih zdravil (antibiotiki tetraciklini) ravno tako vpliva na barvo zob.
  • Obstaja tudi neposredna povezava med barvo zoba in starostjo. Z leti zobje postanejo temnejši zaradi tanjšanja sklenine in kopičenja madežev.

Takšna barvna zabarvanja zob niso škodljiva, lahko pa so estetsko moteča. Zobozdravnik ali ustni higienik lahko s posebnimi napravami, poleg čiščenja zobnega kamna, delno odstranita tudi zabarvanje zob.

Vendar se morate zavedati, da imajo izdelki za beljenje zob lahko tudi nekatere stranske učinke, kot so poškodbe zobne sklenine, preobčutljivost zob, draženje ustne sluznice in druge poškodbe ustne votline.

Proizvodi za beljenje zob, v katerih je koncentracija vodikovega peroksida nižja ali enaka 0,1 %, ne povzročajo sprememb v strukturi zobnih tkiv in se lahko uporabljajo kot kozmetični proizvodi, brez omejitev. Ti izdelki so na voljo v prosti prodaji.

Sredstva za beljenje zob, v katerih koncentracija vodikovega peroksida presega 0,1 %, pa lahko povzročijo spremembe v strukturi zobnih tkiv. Zato direktiva zahteva, da se pred uporabo izdelkov za beljenje zob, ki vsebujejo več kot 0,1 % in do 6 % vodikovega preoksida opravi ustrezen klinični pregled ustne votline.

Ti proizvodi so zato dostopni le pri zobozdravniku, ki bo opravil pregled ustne votline in izvedel prvo beljenje zob.

Za nasvet o beljenju zob vprašajte zobozdravnika

Kje najti pravi nasvet o beljenju zob?

Tako kot pred vsakim posegom je treba tudi pred odločitvijo o beljenju zob zbrati nekaj informacij in nasvetov, da vam kasneje ne bo žal. Ne verjamete?

Preglejte slovenske forume in iz objav boste razbrali, da beljenje zob ni ravno nedolžna zadeva in lahko prinaša tudi neprijetne posledice.

Vsekakor je najboljši nasvet, ki ga lahko dobite od nas, da se pogovorite s svojim zobozdravnikom in ga povprašate za nasvet.

Mnogim se bo zgornji nasvet zdel klišejski, saj oglasi ponujajo številne belilne zobne paste, beljenje zob pa oglašujejo celo nekateri kozmetični centri.

Zavedati se morate, da imate samo ene naravne zobe in če jim boste povzročili škodo, boste lahko imeli zaradi tega tudi trajne posledice.

Zobna sklenina je sicer res najtrša snov v človekovem telesu, toda z nepravilnimi postopki beljenja jo lahko poškodujete. Zato zgornji nasvet ni le priporočilo, ampak nujnost.

Res pa je tudi, da vsi zobozdravniki niso enakega mnenja. Nekateri postopek beljenja zob zagovarjajo, drugi so do njega bolj zadržani.

Zakaj so nekateri zobozdravniki zadržani do beljenja zob?

Zgodovinske raziskave so pokazale, da so beli zobje statusni simbol že tisočletja. Pot do lepih zob in bleščečega nasmeha pa je različna.

Številni zvezdniki, ki imajo bleščeč snežno bel nasmeh tega niso dosegli z beljenjem zob, temveč z zobnimi luskami.

Nameščanje lusk je postopek, kjer zobozdravnik na pacientove rahlo obrušene zobe namesti posebej zanj izdelane zobne luske iz keramike ali kompozita. Več o zobnih luskah si preberite tukaj. Ker pa so zobne luske relativno drage, je lepotna industrija iznašla cenejši način za dosego lepega nasmeha – beljenje zob.

O postopku beljenja zob, kot ga poznamo danes, lahko govorimo šele slaba tri desetletja.

Delovanje peroksida so namreč čisto po naključju odkrili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so ugotovili, da je vodikov peroksid, ki se je uporabljal za zdravljenje dlesni, povzročil tudi beljenje zob. V osemdesetih letih so delovanje peroksida temeljiteje raziskali in leta 1989 je bil registriran patent za beljenje zob, ki je še danes osnova za večino gelov, namenjenih beljenju zob.

V nadaljnjih letih je bilo predstavljenih veliko načinov za boljše in hitrejše beljenje zob, predvsem so prevladovale močnejše formule na osnovi peroksida, kar pa se ni izkazalo kot najboljše, saj je bilo preveč stranskih učinkov.

Zaradi relativno kratke dobe uporabe sistemov za beljenje zob ter zaradi tega, ker sredstva za beljenje zob prodirajo tudi v samo sklenino zoba in povzročajo mikro spremembe, so nekateri zobozdravniki bolj previdni pri uporabi pripomočkov za beljenje zob.

Ne glede na nekatere pomisleke, pa so se pripomočki za beljenje zob s svetlobno hitrostjo razširili po vsem svetu. Začeli so jih uporabljati številni zobozdravniki, poleg njih pa tudi kozmetični saloni in drugi lepotni centri.

Z globalizacijo in razvojem interneta so se številni pripomočki za beljenje znašli tudi v spletnih trgovinah, kar je povzročilo precej zapletov zaradi nepravilne uporabe.

Pripomočki za beljenje zobZaradi stranskih učinkov sredstev za beljenje zob je EU septembra 2011 sprejela direktivo 2011/84/EU, ki uvaja bistveno ostrejše pogoje za promet in uporabo teh sredstev.

Od 31. oktobra 2012 je tako določena najvišja koncentracija vodikovega peroksida, ki je omejena na 6 odstotkov. Promet proizvodov, ki vsebujejo več kot 0,1 odstotka vodikovega peroksida, pa v prosti prodaji ni več dovoljen. Direktiva je povsem prepovedala uporabo izdelkov za beljenje zob pri osebah, mlajših od 18 let.

Ob tem pa se postavlja pomembno vprašanje, ali se vsi  kozmetični centri po Evropi te direktive tudi držijo?

Kako poteka beljenje zob?

Predpogoj za beljenje zob so zdravi zobje in dlesni, brez zobnega kamna in površinskih zabarvanj zob.

Za beljenje zob se uporabljata vodikov peroksid ali karbamid peroksid v različnih koncentracijah. Sredstva za beljenje zob delujejo tako, da prodrejo skozi sklenino, kjer kemično reagirajo pigmenti, ki se obarvajo v svetlejše odtenke.

Čas delovanja belil se lahko skrajša z uporabo različnih svetlobnih luči ali laserja.

Beljenje zob je načeloma varen postopek, če se opravi pod strokovnim nadzorom zobozdravnika in se upoštevajo njegova navodila.

Zato je najbolje, da pri tem ne eksperimentirate sami. Zobozdravnik, ki ima na tem področju veliko izkušenj bo znal za vsakega pacienta in za vsako vrsto zob izbrati najboljšo metodo, ki bo zagotavljala dober rezultat.

  • Beljenje zob v zobozdravniški ordinaciji

Beljenje zob pri zobozdravnikuČe se odločite za metodo beljenja zob pri zobozdravniku, boste najhitreje spremenili barvo svojih zob.

Ta način vključuje skrbno nadzorovano uporabo sorazmerno visoko koncentriranega peroksidnega gela, ki ga zobozdravnik nanese na zobe, potem ko so dlesni ustrezno zaščitene.

Peroksid ostane na zobeh več 15 do 20 minutnih intervalov, skupaj največ eno uro. Število obiskov pri zobozdravniku in ponovitev beljenja zob je odvisno od vsakega posameznika.

Ker je koncentracija belilnega gela močnejša, je po beljenju pogostejša povečana občutljivost zob na temperaturo, ki lahko traja nekaj časa.

Poleg nanosa peroksidnega gela se za beljenje zob uporablja tudi kombinacija, gela in lučke ali laserja. Med najbolj znane metode beljenja zob pri zobozdravniku uvrščamo ZOOM, Fläsh in Opalescence, obstajajo pa tudi druge podobne metode.

Strošek beljenja zob v zobozdravstvenih ordinacijah v Sloveniji znaša med 210 in 500 EUR.

  • Beljenje zob doma pod zobozdravnikovim nadzorom

Beljenje zob doma pod zobozdravnikovim nadzorom

Beljenje zob lahko izvajate tudi sami doma, toda pod zobozdravnikovim nadzorom in z rednimi kontrolnimi pregledi.

Metoda beljenja zob na domu se izvaja z nižjo koncentracijo peroksida. Zaradi tega poteka beljenje zob nekoliko dlje časa, saj se prvi rezultati pokažejo šele po nekaj dneh.

Zaradi nižje koncentracije peroksida ima ta metoda manj stranskih učinkov, poleg tega naj bi imela tudi dolgoročnejši učinek.

Postopek poteka tako, da vam zobozdravnik najprej vzame odtis zob. Na podlagi odtisa izdela plastični nosilec oziroma folije, ki se popolnoma prilegajo vašim zobem. Dobro prileganje nosilca zobem zagotavlja, da je gel vedno v stiku z vašimi zobmi, hkrati pa ne draži dlesni.

V nosilec doma sami vnesete nizko koncentrirani peroksidni gel ter ga vsak dan vstavite v usta za nekaj ur. Čim nižji je odstotek peroksida, dlje lahko varno ostane na zobeh.

Čas trajanja beljenja zob bo določil zobozdravnik. Postopek v tem primeru lahko traja nekaj tednov, največ pa mesec dni.

Stroški domačega beljenja zob znašajo od 200 – 350 EUR.

  • Beljenje mrtvih zob

Zobje, v katerih je odmrl živec po navadi postanejo temnejši oziroma se obarvajo sivkasto. S kemičnim beljenjem je mogoče od znotraj takšne zobe pobeliti.

V zob se vstavi belilni vložek za 5-7 dni in se nato spremlja barva zoba. Vložek se menjuje tedensko, po navadi zadoščata dve menjavi. Po končanem postopku, se zob zapre z belo zalivko.

Beljenje zob v primeru odmrlega zoba vas bo stalo med 50 in 100 EUR.

  • Druge rešitve za beljenje zob

Na spletnih straneh, še posebej v tujih spletnih trgovinah, boste našli številne pripomočke za domače beljenje zob. Uporabo le teh vam odsvetujemo, saj lahko teh “nekaj evrov prihranka” povzroči velike težave in zaplete.

Zasledili boste tudi veliko oglasov za belilne zobne paste. V teh pastah so trdi (abrazivni) delci, ki med ščetkanjem mehansko drgnejo zobno površino. S svojim delovanjem sicer bolj ali manj učinkovito odstranijo zunanja zabarvanja, ki jih povzročata hrana in kajenje, vendar velike razlike v belini vaših zob ne bo. Problem uporabe takšnih zobnih past je, da se pri pogosti uporabi, tanjša sklenino zoba. Zaradi tega se svetuje le občasna uporaba belilnih zobnih past.

Beljenje zob izvajajo tudi v nekaterih kozmetičnih salonih. Pri tem se morate zavedati, da boste deležni le nanosa peroksidnega gela, brez strokovnega medicinskega nadzora.

Pri beljenju zob v kozmetičnih salonih morajo biti koncentracije peroksida v gelih izjemno nizke, kar pomeni, da je vprašljiv učinek takšnega beljenja.

Na spletu je najti tudi veliko receptov za domače beljenje s sodo bikarbono in limono, kar ni priporočljivo. Kislina (limone) namreč oslabi zobno sklenino, ki jo s ščetkanjem nato poškodujete in obrabite.

Zadnji “hit” je beljenje zob z ogljem. Ko črno oglje nanesete na zobe, se oglje poveže z delci in madeži na zobeh. Po določenem času naj bi se madeži odstranili. Glede na to, da tudi oglje ni zastonj, vam za čiščenje zobnega kamna in madežev na zobeh priporočamo obisk zobozdravnika.

Ali belila vedno delujejo?

Rezultati beljenja zob so vedno subjektivni in precej različni od osebe do osebe. Mnogi so takoj zadovoljni z izidom, drugi pa so razočarani.

Beljenje zob namreč ne deluje pri vseh ljudeh enako, zato so nekateri po beljenju zob razočarani.

Če imate v zobeh plombe, mostičke in zobne krone narejene v barvi preostalih zob, na beljenje raje pozabite, saj bo učinek ravno nasproten tistemu, kar si želite.

Pri beljenju zob si zobozdravnik pomaga z lučko ali laserjem

Beljenje namreč ne vpliva na barvo umetnih materialov, iz katerih so sestavljene plombe, zobne krone in mostički.

To samo pomeni, da bodo ti zobje le še bolj izstopali. Rešitev v takšnih primerih so lahko zobne luske.

Zamenjava plomb in zobnih kron ni smiselna, saj bodo sčasoma vaši zobje spet nekoliko potemnili in bo razlika ponovno postala opazna, le da bo tokrat protetični del svetlejši od ostalih zob.

Tudi od barve vaših zob je odvisno, kakšen bo učinek beljenja zob. Če so zobje bolj rumenkasti, bo beljenje zob delovalo bolje, kot če so zobje bolj sive barve.

Pridobljena belina zob, ki jo pridobite z beljenjem, žal ni stalna. Koliko časa bo belina ostala, je odvisno od vsakega posameznika. Pomembno je tudi, kako skrbite za zobe ter od prehrane in drugih razvad. Načeloma pa traja belina od nekaj mesecev do nekaj let.

Neželeni učinki beljenja zob

Uporaba vodikovega peroksida v nizkih koncentracijah za ljudi praviloma ni tvegana.

Vendar se morate zavedati, da imajo izdelki za beljenje zob lahko tudi nekatere stranske učinke, kot so poškodbe zobne sklenine, preobčutljivost zob, draženje ustne sluznice in druge poškodbe ustne votline.

Proizvodi za beljenje zob, v katerih je koncentracija vodikovega peroksida nižja ali enaka 0,1 %, ne povzročajo sprememb v strukturi zobnih tkiv in se lahko uporabljajo kot kozmetični proizvodi, brez omejitev. Ti izdelki so na voljo v prosti prodaji.

Sredstva za beljenje zob, v katerih koncentracija vodikovega peroksida presega 0,1 %, pa lahko povzročijo spremembe v strukturi zobnih tkiv. Zato direktiva zahteva, da se pred uporabo izdelkov za beljenje zob, ki vsebujejo več kot 0,1 % in do 6 % vodikovega preoksida opravi ustrezen klinični pregled ustne votline.

Ti proizvodi so zato dostopni le pri zobozdravniku, ki bo opravil pregled ustne votline in izvedel prvo beljenje zob.

[]
1 Step 1
Previous
Next