Električna zobna ščetka za zdrave zobe.

Najpogostejši nasvet vsakega zobozdravnika je, da morate redno skrbeti za ustno higieno. Za izvajanje dobre ustne higiene je gotovo najpomembnejša izbira kakovostne zobne ščetke.

Na trgu obstaja veliko različnih vrst zobnih ščetk: trde, mehke, ultra mehke, upogljive, majhne, velike, navadne in električne.

Toda katera zobna ščetka je najboljša?

Najboljša je tista zobna ščetka, ki jo redno uporabljate dvakrat na dan po dve minuti.

Čeprav se sliši zelo enostavno, se v praksi pogosto pokaže, da učinkovito čiščenje zob ni tako preprosto.

Ste kdaj merili čas umivanja zob? Dve minuti ne mineta tako hitro, kot bi si želeli.

Zaskrbljujoč je podatek, da si kar 80 % odraslih svojih zob ne ščetka pravilno.

Zato je bila pred nekaj desetletji zasnovana električna zobna ščetka, ki predstavlja učinkovito pomoč pri čiščenju zob.

V prispevku vam bomo pojasnili, zakaj je električna zobna ščetka v večini primerov boljša izbira od navadne, kakšne so njene prednosti in funkcionalnosti ter kako ravnati pri nakupu električne ščetke.

Ali je električna ščetka boljša od navadne?

Če si znate zobe čistiti pravilno in pri tem očistite vse zobe zelo natančno, tudi tiste zadnje v vrsti in si za čiščenje vzamete dovolj časa, potem odgovoriti na zgornje vprašanje ni tako preprosto.

Na sliki vidite primerjavo navadne in električne zobne ščetke

Podoben odgovor bi dobili, če bi vprašali svojega zobozdravnika, ali uporabiti klasično ali električno zobno ščetko. Verjetno vam bo odgovoril, da je ščetkanje zob s klasično zobno ščetko lahko enako učinkovito kot ščetkanje z električno zobno ščetko, če navadno ščetko pravilno uporabljate in če je za čiščenje zob prava motivacija oziroma ste zelo skrbni.

Ravno zadnji del izjave je ključ, ki odpre vrata pravemu odgovoru.

Marsikdo je prepričan, da si sam odlično očisti zobe. Toda obisk pri zobozdravniku ga sooči s kruto realnostjo, da ni ravno tako.

Čeprav si zobe umivate dvakrat na dan ali celo po vsakem obroku, s tem še ne zagotavljate zdravih zob in dlesni. Ustrezna nega zob namreč ni povezana s pogostostjo umivanja zob, veliko bolj sta pomembna čas in tehnika čiščenja ter izbira zobne ščetke.

Zobozdravnik pomaga pri izbiri zobne ščetke

Preverili smo nekatere študije, ki so primerjale učinkovitost čiščenja zob z navadno ali električno zobno ščetko. Ena od raziskav je potrdila, da na podlagi primerjave 51 študij drži, da je električna zobna ščetka bolj učinkovita od navadne.

V študijah so primerjali tudi rezultate kratkoročnega in dolgoročnega zmanjšanja zobnega plaka in vnetja dlesni. V vseh primerih se je izkazalo, da je električna zobna ščetka bolj učinkovita in poskrbi za bolj čiste zobe in zdrave dlesni.

Ključna prednost električne zobne ščetke

Najpomembnejša prednost električne zobne ščetke je, da »opravi delo namesto vas«. Posledično so zobje očiščeni bolje kot z navadno zobno ščetko.

K temu pripomore njihova pomembna lastnost, da lahko naredijo veliko število gibov, ki jih s klasično zobno ščetko ne morete.

Zato veliko ljudi po prvi uporabi električne zobne ščetke presenečeno ugotovi, kako bolj čisti in gladki so zobje ter se zelo težko vrne na običajno ščetko.

Občutka »kosmatih« zob po čiščenju z električno zobno ščetko ni več, zato takšne zobne ščetke lahko ponudijo popolnoma drugačno dimenzijo ustne higiene.

Čiščenje zob z električno ščetko

Kako poskrbeti za dobro zdravje ustne votline?

Če si redno čistite zobe, lahko živite dlje. Sliši se presenetljivo, toda resnica je takšna, da ima ustno zdravje vpliv tudi na celotno zdravje.

S pravilno nego zob in celotne ustne votline preprečite nastanek številnih ustnih bolezni.

Pri tem sta čiščenje zob in dobra zobna ščetka ključnega pomena, saj je mehansko odstranjevanje zobnih oblog najbolj pomembno.

Zobne obloge, karies, slab zadah in druge težave v ustni votlini so dokaz, da si zob pri ščetkanju ne čistimo pravilno.

Posebej pozorni moramo biti tudi na zdravje dlesni. Zdrava dlesen je čvrsta, rožnate barve, ni vneta in ne krvavi.

Morebitno vnetje dlesni je treba z dobro ustno higieno čim prej zaustaviti. V nasprotnem se razvije parodontoza, ki vpliva na celotno zdravje posameznika, saj bakterije s krvjo potujejo do ostalih organov.

Vrste električnih zobnih ščetk

Električne zobne ščetke na splošno razdelimo na rotacijsko-oscilacijske ščetke, vibracijske oz. sonične zobne ščetke in ultrazvočne ščetke.

Med seboj se razlikujejo po načinu delovanja.

Električne zobne ščetke naredijo do okoli 12.000 gibov na minuto, sonična zobna ščetka naredi nekaj 10.000 gibov na minuto, ultrazvočne zobne ščetke pa delujejo z oddajanjem ultrazvočnega valovanja

K temu dodajmo podatek, da z običajno ročno zobno ščetko naredimo le nekaj 100 gibov na minuto.

V svetu se najpogosteje uporabljajo rotacijsko-oscilacijske ščetke, ki jih proizvaja Oral-B.

Prepoznate jih po tem, da imajo majhno okroglo glavo, ki oscilira s krožnimi gibi. Majhnost glave je pomembna tudi za to, da z njo lažje dosežete težko dostopna mesta.

Prikaz načinov delovanja električne zobne ščetke

Vrtenju so pri nekaterih modelih pridruženi tudi pulzirajoči gibi (do 50.000 na minuto). Pulzacija glave ščetke pomeni nežno pritiskanje na površino zob. Tako se zmehčajo zobne obloge, ki se zato lažje odstranijo.

Takšna 3D tehnologija je izdelana po navdihu zobozdravniških pripomočkov, saj se okrogla glava električne zobne ščetke vrti z veliko hitrostjo v obe smeri, podobno kot ščetka, s katero vam zobozdravnik čisti in polira zobe.

Uporaba takšne električne zobne ščetke je preprosta, saj ščetko le počasi vodite od zoba do zoba in ščetka sama opravi delo.

Če bi radi izvedeli več podatkov o učinkovitosti različnih električnih zobnih ščetk, si preberite raziskavo, objavljeno na tej povezavi.

Poleg električnih zobnih ščetk se za dobro zdravje ustne votline uporabljajo tudi zobne prhe, ki pa delujejo drugače.

Zobna prha ne očisti zob mehansko tako kot električna zobna ščetka. Njena naloga je, da pomaga očistiti medzobne prostore s pritiskom vode, ki se lahko meša z zrakom. Tako nastanejo mikromehurčki, ki delujejo proti bakterijam zobnih oblog.

Posebne funkcije električnih zobnih ščetk

Električne zobne ščetke, za razliko od njihovih ročnih kolegic, za boljšo uporabniško izkušnjo ponujajo različne uporabne funkcije:

  • Vgrajeni časovnik – večina električnih zobnih ščetk ima merilnik časa, ki vas s 30 sekundnimi intervali vodi čez območja (kvadrante) ščetkanja zob. Z nadzorom časa ščetkanje poskrbi, da zobe vsakič umivate dve minuti, kot priporočajo zobozdravniki.

  • Različni načini čiščenja – pri naprednejših modelih električnih zobnih ščetk lahko izbirate način čiščenja, ki je prilagojen vašim potrebam. Zobe lahko ščetkate z osnovnim čiščenjem zob ali pa si izberete nežno čiščenje, intenzivnejše čiščenje, poliranje, masažo dlesni, čiščenje jezika in druge funkcije.

  • Senzor pritiskanja – da ne bi z električno zobno ščetko premočno pritiskali na zobe in dlesni imajo nekateri modeli vgrajen senzor pritiskanja, ki vas opozori, da zmanjšate pritiskanje in tako poskrbi, da ste med ščetkanjem nežni do svojih dlesni.

  • Indikator napolnjenosti baterije – sporoča, kdaj je treba baterijo ščetke ponovno napolniti na posebnem električnem polnilcu in tako poskrbi, da vas električna zobna ščetka nikoli ne »pusti na cedilu«.

  • Povezljivost s pametnim telefonom – naprednejše električne zobne ščetke imajo tudi Bluetooth, ki omogoča povezavo z aplikacijo na vašem pametnem telefonu. Aplikacija bo s tehnologijo zaznavanja položaja poskrbela, da bodo vsi deli zobovja, tako zunanja kot notranja stran in grizna ploskev, dobili zadosten čas čiščenja.

Povezovanje električne zobne ščetke z aplikacijo na telefonu

So električne zobne ščetke varne?

Pogost pomislek ob uporabi električnih zobnih ščetk je, ali je njihova uporaba varna? Opravljene klinične študije so dokazale, da so električne ščetke varne, če so kakovostne in se uporabljajo pravilno.

Prvi modeli električnih zobnih ščetk so bili povezani z električno vtičnico. Ker so strokovnjaki opozarjali na nevarnost uporabe ožičenih električnih zobnih ščetk, so jih kmalu nadomestile prenosne akumulatorske zobne ščetke. Te so popolnoma varne za uporabo tudi v vlažnih prostorih.

Drug pomislek, ki se včasih pojavi je, da električne zobne ščetke poškodujejo dlesni.

Resnica je nekoliko drugačna.

Električna ščetka varno očisti zobe

Z nepravilno uporabo zobne ščetke si lahko otroci in odrasli res naredijo tudi škodo. Toda pozor, to velja tako za navadne kot električne zobne ščetke. Še najbolj pa dlesnim škodujejo klasične zobne ščetke s trdimi ščetinami.

Večina električnih zobnih ščetk ima ščetine, ki so na vrhu nekoliko zaobljene, kar je vidno pod mikroskopom. Na ta način je ščetkanje nežnejše in ne poškoduje zobne sklenine ali dlesni.

Ena od najpogostejših napak pri ščetkanju zob je čiščenje s pretiranimi pritiski. Če vas skrbi, da bi s ščetko premočno pritiskali, potem imajo kakovostnejše električne zobne ščetke odlično rešitev, saj imajo vgrajen senzor pritiska. Senzor z zvočnim ali vidnim signalom opozori, da ščetkate premočno, hkrati pa električna zobna ščetka samodejno zniža število vrtljajev oz. gibov.

O pravilni uporabi električne zobne ščetke vas lahko dodatno poduči vaš zobozdravnik ali ustni higienik.

Električna zobna ščetka za otroke

Vsi starši bi radi, da bi imel njihov otrok lepe in zdrave zobe.

Zato je pomembno, da za ustno higieno poskrbite že od prvega otrokovega zobka naprej.

Do četrtega leta starosti večjih težav ni, saj otrokom takrat starši pomagajo umivati zobe. V tem obdobju uporaba navadne ščetke povsem zadostuje.

Kasneje pogosto nastopijo težave.

Ščetkanje zob je številnim otrokom neprijetno, ali se jim zdi čista izguba časa, zato zobe ščetkajo hitro in površno. Vsi starši smo se že srečali s tem, da je otroka težko pripraviti k umivanju zob, kaj šele, da bi spremljali natančnost ščetkanja zob.

Otroška električna zobna ščetka je lahko odlična rešitev!

Otroci si bodo z njo čistili zobe redno in bolj temeljito ter se pri tem celo zabavali.

Električna ščetka je primerna tako za fantke kot punčke

Pri nakupu električne zobne ščetke za svojega otroka bodite pozorni, da izberete tisto, ki je namenjena otrokom.

Prepoznate jo po tem, da ima manjšo glavo, mehkejše ščetine in manjše število vrtljajev. Da si bo otrok še raje čistil zobe, imajo otroške ščetke različne motive priljubljenih risanih junakov in se povezujejo s pametnim telefonom, kar otroka še dodatno spodbuja k čiščenju zob.

Katero električno zobno ščetko kupiti?

Skrb za zdrave in lepe zobe traja celo življenje. Tudi, če vam vsi pravijo, da imate lepe zobe, je še vedno pomembno vsakodnevno čiščenje zob s kakovostno zobno ščetko.

Tehnologija je v zadnjih desetletjih omogočila napredek na vseh ravneh človekovega življenja. Si sploh še kdo predstavlja pranje umazanega perila na roke?

Podobno je tudi razvoj električne zobne ščetke omogočil kakovostno in veliko bolj preprosto čiščenje zob.

Toda izbrati pravo električno zobno ščetko je svojevrsten izziv. Na trgovskih policah in v spletnih trgovinah je velika ponudba različnih modelov in proizvajalcev. Precej različne so tudi cene.

Električne zobne ščetke sodijo med tiste izdelke, ki jih redno testirajo potrošniške organizacije doma in v tujini, razni spletni portali in številni blogerji.

Če boste začeli s prebiranjem ter primerjavo vseh teh testov, se zna zgoditi, da boste še bolj zmedeni in si na koncu z njimi ne boste mogli veliko pomagati. Vas zanima zakaj?

Umivanje zob z električno ščetko prepreči karies in paradontozo.

Prvič zato, ker je na testiranjih veliko število ščetk, med katerimi nekatere sploh niso naprodaj v Sloveniji ali pa se tiste, ki se prodajajo pri nas, v testih sploh ne omenjajo.

Drugič pa zato, ker boste kmalu ugotovili, da vse najkakovostnejše električne zobne ščetke priznanih proizvajalcev čistijo zobe približno enako kakovostno, ne glede na sistem čiščenja. To pa pomeni, da je v primeru enako kakovostnih električnih zobnih ščetk odločilen dejavnik pri nakupu cena.

Če smo vas s prispevkom navdušili nad uporabo električne zobne ščetke, potem se morate pripraviti tudi na občasne stroške, saj je treba nastavke zobne ščetke menjati, da se ohranja kakovostno čiščenje zob. Nastavki za zobne ščetke Oral-B imajo posebna indikatorska vlakna, ki sčasoma zbledijo in tako opozorijo uporabnika, da mora zamenjati nastavek.

Toda kot smo že zapisali, lahko z uporabo električne zobne ščetke, preprečite številne bolezni in težave, ki bi vas, če jih z ustno higieno ne preprečite, na koncu stale bistveno več.

Za konec še en nasvet. Pred nakupom priporočamo, da električno ščetko primete v roko in tako preverite, ali se ta roki dobro prilega ter tudi to, ali je narejena iz takšnega materiala, ki v mokri roki ne drsi.