Kako vam lahko maksilofacialna kirurgija spremeni življenje?

Oralna in maksilofacialna kirurgija v splošnem pomeni specializirano vejo medicine, ki zdravi številne bolezni, poškodbe in okvare v ustnem (oralnem) ter čeljustnem in obraznem (maksilofacialnem) področju.

Še posebej maksilofacialna kirurgija ima po vsem svetu poseben status. Spoštovanje pred njo imajo tako pacienti, kot stroka. S svojim delovanjem maksilofacialna kirurgija posega tako na področje zdravstva kot zobozdravstva, zaradi česar se od maksilofacialnih kirurgov zahteva dvojna diploma. Posledično maksilofacialnih kirurgov (tudi v Sloveniji) ni veliko, za pregled  pri njih po javni poti pa obstajajo dolge čakalne dobe.

V Sloveniji je osrednja zdravstvena ustanova, ki nudi tovrstne kirurške posege, Klinika za maksilofacialno in oralni kirurgijo v Ljubljani, ki se nahaja v stavbi poleg stomatološke klinike. O obeh klinikah smo v preteklosti že pisali. Kako jih najti in kaj nudijo si lahko preberete tukaj.

Pri večini pacientov, ki potrebujejo maksilofacialno kirurgijo gre za nujne primere, žrtve nezgod, bolezni in drugih hujših patoloških stanj. Potreba po zdravljenju lahko izvira tudi iz prirojenih okvar ali napak, v omejenem obsegu pa maksilofacialna kirurgija posega na področje estetskih preobrazb čeljusti in obraza. Eno takšnih zgodb predstavljamo v nadaljevanju.

Neverjetna sprememba videza angleške najstnice

Zgodba, ki jo povzemamo govori o angleškem dekletu Ellie Jones, ki je – deloma zaradi prepoznega začetka zdravljenja – pot do zdravega in lepega videza našla s pomočjo maksilofacialne kirurgije.

Danes 20 letna najstnica se je rodila s prirojeno deformacijo čeljusti, kar je pomenilo, da njeni zobje niso bili poravnani, ugriz nepravilen, obraz pa popačen. Šele pri 14. letih se je odločila za ortodontsko zdravljenje. Žal prepozno. Ortodont je ugotovil, da njena čeljust ne raste že vse od osmega leta starosti, zaradi česar se je stanje njenega zobovja v vmesnem času še dodatno poslabšalo.

Prva maksilofacialna operacija je bila po njenih spominih nadvse boleča in ji je onemogočila normalno govorno sporazumevanje in prehranjevanje; »en mesec sem bila na tekoči hrani, ker nisem mogla normalno govoriti, sem za sporazumevanje uporabljala kar tablični računalnik« se spominja mladenka, ki veselo pove, da ji je zdravljenje popolnoma spremenilo življenje. Na boljše, seveda.

Na zgornjih slikah lahko vidite stanje pred in po številnih operacijah, ki jih je Ellie prestala na poti do celostne preobrazbe.  Danes je zaposlena kot asistentka v prodaji in kot pravi sama, končno živi normalno življenje; »spet sem živa in sem lahko to kar sem«. Dodaja, da je prvič v življenju samozavestna in ambiciozna, kar se že kaže v njenem zasebnem in poslovnem življenju.

Še bolj zanimive so besede njene maksilofacialne kirurginje, ki meni, da se veliko preveč ljudi prehitro sprijazni s čeljustno deformacijo in slednjo enostavno sprejme kot nekaj samoumevnega. Dodaja, da zamujeno zdravljenje v mladosti lahko privede do precej večjih težav v kasnejših obdobjih življenja. Celoten članek, ki ga je objavil Daily mail, si lahko preberete tukaj.

Le kdo si ne želi lepega nasmeha

 Da. Ljudje se radi smejimo. Še posebej, če smo pri tem lahko docela sproščeni in brez sramu. Lep nasmeh in posledično privlačen videz sta vselej in povsod zaželena spremljevalca. Sta pomemben del naše samozavesti in s tem uspeha tako v zasebnem kot poslovnem življenju.

Če se navežemo na zgodbo, lahko iz nje izluščimo dvoje. Prvič, že lastne izkušnje nas učijo, da se je treba zdravljenja lotiti pravočasno. To velja tudi za zobne, čeljustne in obrazne nepravilnosti. In drugič, za odpravo težav nikoli ni prepozno.

Seveda pa je pot do zdravih zob, pravilnega obraza in lepega nasmeha različna. Nekateri se z vsem tem že rodijo, drugi potrebujejo zdravniško pomoč.

Na srečo za lep nasmeh pri veliki večini ni potrebna maksilofacialna kirurgija. Prav nasprotno. Kot omenjeno se s slednjo zdravijo predvsem hude obrazne in čeljustne poškodbe in okvare, medtem ko je za vse ostale manjše deformacije zob in čeljusti primernejše ortodontsko zdravljenje. Več o tem, zakaj ortodontsko zdravljenje ni strošek, temveč investicija, si lahko preberete tukaj.