Pravijo, da nasmeh traja le trenutek, toda spomin nanj lahko traja še dolgo.

Kakšni so lahko znaki, ki kažejo na ortodontske težave?

Pri ortodontskih nepravilnostih ne gre za bolezen, temveč za določene prirojene ali nastale težave v obliki ali delovanju zobovja. Podrobno si poglejte svoje zobe in ugotovite, ali imate katerega od znakov za ortodontsko zdravljenje. Če opazite katerega od njih, je čas, da obiščete ortodonta.

Razmike med zobmi lahko popravimo z zobnim aparatom
Neenakomerni razmiki med zobmi

Če so stiki med zobmi pretesni, je zobna higiena otežena in na takih mestih prihaja do kariesa ter vnetja dlesni. Bolezensko stanje se z leti le slabša in to posledično vodi k boleznim zob in parodontozi. Z ortodontskim zdravljenjem tesnega stanja zob se doseže izboljšanje pogojev za vzdrževanje ustrezne ustne higiene in s tem podaljša življenjsko dobo zobovja do pozne starosti.

Krivi ali manjkajoči zobje
Krivi zobje so estetski problem in so najpogostejši vzrok za nesproščen pogovor in prikrivanje nasmeha. Problematični so lahko tudi manjkajoči zobje, ki se ne morejo pravilno poravnati. Problem lahko rešujete s protetiko, vendar je včasih med zobmi premalo prostora, da bi manjkajoč zob kakovostno nadomestili s protetičnimi rešitvami.
Če se zobje obrabljajo vaš nasmeh ne bo več lep.
Neenakomerna ali pretirana obraba zob

Stalni zobje, ki izrastejo v ustni votlini, so praviloma konstrukcijsko popolni. Stroka loči štiri tipe obrabe zob: abrazija, erozija, abfrakcija in atricija. V prvih treh primerih se obraba pojavi zaradi različnih razlogov kot so: čiščenje zob s pretrdo zobno ščetko, uhajanjem želodčne kisline, žvečenjem svinčnikov in drugimi zunanjimi vplivi. Pri atriciji pa gre za obrabo, ki nastane na mestu, kjer so zobje v stiku in se medsebojno obrabljajo. Govorimo o škrtanju zob ali bruksizmu. Do določene mere je ta obraba normalna, če pa prihaja do prevelikega škrtanja z zobmi, pa je potrebna zaščitna opornica ali ortodontsko zdravljenje.

Nepravilen položaj zobnih lokov pri ugrizu
Ugriz preverite tako, da pri stisnjenih zobeh pustite svoje ustnice odprte in tako si lahko ogledate položaj svojih zob.

 • Zgornji sprednji zobje, ki prekrivajo in skrivajo večino spodnjih zob, med ugrizom (globok ugriz)
 • Zgornji sprednji zobje, ki so v ozadju in so za spodnjimi sprednjimi zobmi (progen ugriz)
 • Zgornji in spodnji prednji zobje se ne dotikajo pri ugrizu (odprt ugriz)
 • Pri ugrizu se središči zgornjih in spodnjih zob ne ujemata

Zaslužite si zdrav in lep nasmeh!

Pametno je nekaj storiti že sedaj.

NAROČITE SE NA ORTODONTSKI PREGLED

Rezultati ortodontskega zdravljenja so:

 • Izboljšan videz zob
 • Večja samozavest
 • Izboljšanje govora
 • Dolgoročno bolj zdravi zobje
 • Lažje čiščenje in nega zob
 • Zmanjšana nevarnost poškodb krivo izraslih ali štrlečih zob
 • Boljše žvečenje in manjša obraba zobne sklenine
 • Zmanjšana obremenitev čeljustne mišice in čeljustnega sklepa

Je starost pomembna za ortodontsko zdravljenje?

Ne! Starost ni pomembna. Nihče ni prestar za ortodontsko zdravljenje.

Najboljše rezultate zdravljenja je sicer mogoče doseči pri mladostnikih, zato je najprimernejše obdobje za ortodontske posege med četrtim in sedemnajstim letom starosti. Vseeno pa je starostno mejo pri ortodontskih posegih brez težav možno pomakniti tudi preko petdesetega leta starosti.

Odrasli iščejo ortodontsko zdravljenje iz podobnih razlogov kot mladostniki. Nekateri so imeli ortodontske probleme že kot otroci, vendar takrat niso popravili svojih zob. Drugi, ki so imeli ortodontsko zdravljenje že kot otroci, pa morda potrebujejo dodatno zdravljenje zaradi ponovitve težav.

V odrasli dobi se zobni aparati nosijo tudi zaradi preprečevanja parodontalnih bolezni, v času parodontološkega zdravljenja, kot priprava na protetično zdravljenje, zaradi travmatsko poškodovanih zob, pospešene obrabe zob ali zaradi estetskih razlogov.