Noč čarovnic in težava naše buče

Noč čarovnic je poseben praznik, ki je v naše kraje prišel iz zahodnega angleško govorečega sveta. Halloween, kot mu pravijo Američani, se obeležuje v noči iz 31. oktobra na 1. november. Beseda izhaja iz besedne zveze »All Hallows day« oziroma po naše večer vseh svetih. Zaznamuje se ga predvsem z izrezovanjem velikih buč, v katerih se prižge sveča. Strašljive buče se nato postavi na balkone, okna ali pred vhodna vrata.

noc-carovnic2Praznovanje izhaja iz starega keltskega običaja. Kelti so namreč verjeli, da na predvečer dneva vseh svetih na zemljo pridejo vsi duhovi ter da naokoli letajo čarovnice. Buče so se temu praznovanju priključile šele v 16. stoletju. Danes je to predvsem družaben in zabaven dogodek. Prirejajo se zabave, posebne delavnice in drugi tematski dogodki.

Najbolj se tega praznika veselijo otroci. Teden dni pred nočjo čarovnic se v malih glavah porajajo mnoga vprašanja. Od tega v kaj se bodo lahko našemili, da bodo čim bolj strašljivi, do tega kako se bo okrasilo stanovanje in kdaj se bo lahko izrezovalo buče. Veliko bolje je, da se družina zbere pri izrezovanju buč, kot da bi podlegla nakupovalni mrzlici in okraske za noč čarovnic nakupila v trgovskih centrih. Starši ves teden neutrudno iščemo čim večje buče po čim nižji ceni. Če nimate nobenega sorodnika ali znanca na kmetiji, vas bo buča stala od 5 do 15 EUR, kakšen dodaten evro pa še sveča, ki jo boste postavili vanjo.

Kakšno bučo kupiti?

Čim večjo seveda, ob tem pa naj ima čim bolj ravno dno, da se vam ne bo prevračala. Na bučo najprej narišite oči, nos in usta. Če nimate nobene ideje, kako bi jo izrezali, poglejte na splet, kjer boste našli veliko dobrih idej. Cilj izrezovanja je, da bo buča izgledala čim bolj strašljivo. Pri rezanju buče pa morate biti zelo previdni. Nekatere buče so namreč zelo trde in ob manjši nepazljivosti lahko pristanete na urgenci z veliko zarezo na roki.

Toda kaj imata noč čarovnic in buča za opraviti z zobozdravniškim portalom?

Vse vam bo kmalu jasno. Pri letošnjem izrezovanju se je zgodila manjša nezgoda. Ne, na srečo se nismo porezali, pač pa je naši buči izpadel zob. Otroški pogledi so se povesili in hitro je bilo treba rešiti nastalo situacijo. Znanje implantologije je pomagalo. V bučo smo vstavili implantat v obliki zobotrebca, na katerega smo vstavili izpadel zob. Veselje v otroških očeh je bilo nepopisno, saj je bil izgled buče točno tak kot smo si vsi skupaj želeli.

Na spodnjih slikah si lahko ogledate, kako uspešno smo rešili bučin zob.

buci-je-izpadel-zob    buca-implantat    buca-lep-nasmeh