Ortodont za otroke

je najbolj iskana oblika ortodontije v Sloveniji.

Vas zanima, zakaj?

Cilj zdravljenja pri ortodontu je, da se z namestitvijo zobnega aparata doseže pravilno oblikovano in skladno delujoče zobovje ter ustvari pogoje za pravilen razvoj čeljusti. V primeru napak v rasti zob in položaju čeljusti bo najhitrejše in najboljše rezultate ortodontskega zdravljenja mogoče doseči prav pri otrocih in mladostnikih.

Po nekaterih podatkih ortodonta potrebuje več kot tretjina otrok, zato je dobra novica, da ZZZS krije ortodontsko zdravljenje otrokom do 16. leta.

Slabša novica pa je, da so trenutne čakalne dobe na prvi pregled pri ortodontu v povprečju kar okrog pet let.

Pravočasno zagotovite svojemu otroku pravilno in lepo poravnane zobe!

Če želite preskočiti dolge čakalne dobe in otroku zagotoviti hitrejše ortodontsko zdravljenje, potem kliknite na spodnji gumb in izpolnite obrazec, na podlagi katerega vas bomo kontaktirali in vam na podlagi dolgoletnih izkušenj BREZPLAČNO svetovali.

PRIDOBI HITER TERMIN

Kaj pa, če trenutno samo iščete različne informacije?

Na največjem slovenskem zobozdravstvenem portalu eZobozdravnik smo vam v nadaljevanju pripravili številne uporabne informacije, ki si jih je doslej prebralo že več kot 25.000 staršev.

Kdaj otroka prvič odpeljati k ortodontu?

Najpogostejši znaki, na katere morate biti starši pri otroku še posebej pozorni, so:

  • škodljive razvade, kot sta predolgo sesanje dude in sesanje prsta,
  • preveč ali premalo prostora med zobmi,
  • štrleči prednji zobje,
  • nepravilen ugriz,
  • težave pri govoru in žvečenju in
  • dihanje skozi usta.

Ob izpadu mlečnih zob je pravi čas za obisk ortodonta

S prvim obiskom ortodonta ne odlašajte predolgo. Za otroka je bolje, da obišče ortodonta prehitro, kot da ga obišče prepozno.

Priporočljivo je, da v primeru težav otroka prvič odpeljete k ortodontu v času, ko izpadajo mlečni zobje in izraščajo stalni. V redkih primerih nepravilne rasti čeljustnic pa tudi prej, še v času, ko ima otrok mlečne zobe.

Najbolje bo, da se o svojih dvomih in težavah otroka pogovorite z otrokovim osebnim zobozdravnikom. V primeru, da bo zobozdravnik presodil, da gre za resnejšo težavo, ki zahteva ortodontsko zdravljenje, vam bo izdal napotnico za pregled pri ortodontu.

Velja upoštevati tudi naslednji nasvet.

V nekaterih primerih lahko sami s preventivnim ravnanjem preprečite, da bi otrok sploh potreboval ortodontsko zdravljenje, česar se zaveda vse več staršev. Sesanje palca in čezmerna uporaba dude sta dva zelo pogosta razloga, ki pripeljeta otroka k ortodontu.

Kdaj otroku pripada pravica do obiska ortodonta z napotnico?

Nekoč so imeli otroci brezplačno ortodontsko zdravljenje do 18. leta. Toda danes je drugače.

Zdravstvena zavarovalnica krije stroške zdravljenja otrokom do 18. leta starosti, če je bila potreba po ortodontskem zdravljenju ugotovljena pred 16. letom starosti.

Po 16. letu pa ta pravica velja le v enem, sicer dokaj redkem primeru, če je to zdravljenje potrebno kot priprava na ortognati kirurški poseg. zaradi težkih nepravilnosti obraznega skeleta, ki se ga lahko odpravi le, če je se uporabi tudi ortodontsko zdravljenje.

Otrok ima pravico do ortodontskega zdravljenja, ki vključuje izdelavo ustreznega ortodontskega aparata, če je pri njem prisotna srednja, težja ali zelo težka oblika nepravilnosti zob in čeljusti.

V ortodontiji se uporabljajo različne vrste zobnih aparatov.

Otrok ima pravico do ortodontskega zdravljenja s snemnim aparatom, z nesnemnim oziroma fiksnim aparatom pa le, če gre za stanje, ko s snemnim zobnim aparatom ni mogoče doseči ustrezne korekture nepravilnosti zob in čeljusti.

V vsakem primeru se o tem starši ne odločajo sami, temveč terapijo predpiše ortodont.

Zobni aparat za otroke z napotnico

Pri snemnih ortodontskih aparatih je standardni material akrilat, pri fiksnih pa standardni kovinski in drugi elementi.

Za opravljanje dodatnih ortodontskih storitev in nameščanje drugih vrst zobnih aparatov ste plačniki starši.

Kako poteka postopek pri ortodontu za otroke?

Ortodont bo najprej opravil temeljit pregled in se glede na vrsto nepravilnosti odločil, ali otroku pripada pravica do ortodontskega zdravljenja in kdaj je primeren čas za začetek terapije.

Nato ortodont naredi načrt zdravljenja, kjer se določi okvirni čas zdravljenja in izdela študijski model zob.

Z namestitvijo zobnega aprata se začne proces zdravljenja, ki najpogosteje traja leto in pol do dve. Večina otrok z aparatom nima večjih težav, zelo pa uživajo, ko izbirajo različne barve gumic, s katerimi ortodont pritrdi zobni lok na zvezdice.

Ob zaključku zdravljenja ortodont odstrani aparat in namesti retainer za ohranjanje položaja zob, kar zagotavlja dolgotrajne rezultate.

Kako je s koncesijo v Sloveniji?

V Sloveniji je že dolga leta otrokom omogočeno zdravljenje zobnih in čeljustnih anomalij iz javne zdravstvene blagajne.

Ker pa so se čakalne dobe na prelomu tisočletja bistveno podaljšale, je bil sprejet pravilnik, s katerim naj ne bi omogočili brezplačnega zdravljenja pri ortodontu vsem otrokom, ampak le tistim, ki izpolnjujejo določene kriterije.

Točkovanje opravi ortodont na podlagi morfoloških in funkcionalnih znakov, ki so zabeleženi tudi v posebnem dogovoru o ortodontskem zdravljenju, ki ga podpišejo starši. Po teh kriterijih ortodont presodi, ali gre za lahko, srednjo, težko ali zelo težko nepravilnost.

Ortodont točkuje otrokove nepravilnosti

Vir: ZZZS

Če ortodont po opravljeni analizi našteje dovolj točk, ki nakazujejo vsaj srednje težko nepravilnost, potem zdravstvena zavarovalnica otroku v celoti krije stroške zdravljenja.

Pričakovati je bilo, da se bodo čakalne vrste na račun otrok, ki imajo lažje zobne in čeljustne nepravilnosti skrajšale, ampak se v praksi to ni zgodilo.

Kaj je vzrok za dolge čakalne vrste pri ortodontih s koncesijo?

Pri ortodontskem zdravljenju sta pomembni dve čakalni dobi.

Prva traja od trenutka, ko oddate napotnico pa do prvega pregleda pri ortodontu. Potem se vse skupaj ponovi, saj je treba čakati še na začetek aktivnega zdravljenja, ki se lahko začne tudi več let po prvem pregledu.

Eden od razlogov, da čakalne dobe ostajajo dolge, je zagotovo ta, da je kriterij kateremu otroku pripada pravica do brezplačnega zdravljenja postavljen dokaj nizko, saj ima lažje nepravilnosti relativno majhno število otrok. To pomeni, da zavarovalnica še vedno veliki večini otrok povrne stroške ortodontskega zdravljenja.

Po drugi strani pa je k večjemu povpraševanju po ortodontskih storitvah prispeval tudi način življenja in večja informiranost staršev, ki so postali bolj pozorni na zobne nepravilnosti svojih otrok.

Zaradi tega zobozdravniki vse več otrok napotijo k ortodontom. Čakalne dobe je zato brez dodatnih finančnih sredstev države, težko skrajšati. Ortodont namreč na leto lahko naredi točno določeno število storitev, ki so določene s strani zdravstvene zavarovalnice, ne glede na to, koliko otrok čaka pri njem v čakalni vrsti.

Kako in kje izbrati najboljšega ortodonta?

Po podatkih zdravniške zbornice je bilo v Sloveniji v javni zdravstveni mreži v sredini leta 2023 registriranih samo 74 aktivnih ortodontov, kar je precej majhno število, glede na to, da se za ortodontsko zdravljenje odloča tudi čedalje več odraslih.

Od registriranih ortodontov jih približno polovica deluje pri koncesionarjih, ki imajo pogodbo z občino in ZZZS, drugi delujejo v zdravstvenih domovih ali bolnišnici.

Starši se pogosto znajdejo pred nepremostljivo oviro.

Najprej se upoštevajoč rek »dober glas seže v deveto vas« na forumih, pri otrokovem zobozdravniku, prijateljih in znancih pozanimajo o tem, h kateremu dobremu ortodontu odpeljati otroka. Ko so priporočila zbrana in je izbran dober ortodont, pa se soočijo še s čakalnimi dobami.

Težava pri tem je, da je težko preprosto preveriti, kakšne so čakalne dobe in kje bo otrok najhitreje prišel na vrsto.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo portal https://cakalnedobe.ezdrav.si, ki prikazuje tudi čakalne dobe po ortodontskih ambulantah, vendar je težava, saj ob našem preverjanju vsi podatki na tem portalu niso bili povsem točni.

Naročanje k ortodontu z napotnico

Zato vam ne preostane drugega, kot da še sami pokličete v izbrane ortodontske ambulante in preverite točen podatek o čakalnih dobah.

Čakalne dobe so odvisne tudi od stopnje nujnosti, ki je napisana na napotnici.

Ministrstvo za zdravje pojasnjuje, da se različne vrste stopenj nujnosti uporabljajo pri vseh vrstah zdravstvenih storitev, kadar se stopnja nujnosti na napotni listini seveda določa. Ortodontija pri tem ni izvzeta in se lahko določi katerakoli od navedenih štirih možnosti, tudi stopnja nujnosti “zelo hitro”, ki pa se v ortodontiji uporabna izredno redko.

Papirne so zamenjale elektronske napotnice

Kakšne so čakalne dobe v praksi?

Ne bodite presenečeni, če vam bodo ob klicu marsikje svetovali, da ortodonta z napotnico poiščete kje drugje, saj so ponekod čakalne dobe resnično zelo dolge.

Če se boste ob pogledu na podatke portala ezdravje.si na prvi pogled zelo razveselili, ker boste opazili v nekaterih primerih zelo kratke čakalne dobe, boste ob prvem klicu morda razočarani.

Čakalne dobe za prvi pregled z napotnico »redno« so v najboljšem (izjemnem) primeru dolge samo nekaj mesecev, v realnosti pa je na prvi pregled treba čakati štiri leta.

Z oznako napotnice »hitro« gre nekoliko hitreje, toda tudi v tem primeru ne pričakujte čudežev in brez dolgega čakanja ne bo šlo.

Še bolj nejasno je, kdaj se dejansko začne ortodontsko zdravljenje, saj o tem odloča ortodont. Pogled na objavljene podatke pokaže, da v nekaterih ambulantah z napotnico redno lahko otrok čaka na začetek ortodontskega zdravljenja kar 7 let, z napotnico »hitro« pa 6 let.

Pogosto je najboljša rešitev, da otroka odpeljete k ortodontu v drug kraj, kjer je čakalna doba krajša. Zato preverite čakalne dobe in pokličite tudi v kakšno od ambulant, ki je nekoliko bolj oddaljena od kraja vašega bivanja.

Imate pa še druge možnosti, pri kateri vam lahko pomagamo.

Vse več staršev se zaradi zgoraj naštetega odloča za samoplačniško ortodontsko zdravljenje svojih otrok. V tem primeru čakalnih dob praktično ni, oziroma je začetek zdravljenja pogojen z otrokovo nepravilnostjo in morebitno pripravo na zdravljenje.

V kolikor si želite tovrstne obravnave nas kontaktirajte in vam bomo pomagali poiskati najboljšega ortodonta v vaši bližini.

ŽELIM SAMOPLAČNIŠKO ZDRAVLJENJE ZA OTROKA

Ali ste vedeli, da obstaja možnost zdravljenja v tujini, kjer ste na vrsti takoj?

Kot smo že zapisali, je tudi zaradi dolgih čakalnih dob priporočljivo začeti postopke za otrokovo zdravljenje pri ortodontu čim prej.

Zobni aparat nekoliko drugače

Idealna možnost je, da odpeljete otroka v tujino. Pred leti sprejeta evropska direktiva omogoča povračilo stroškov za zdravstvene storitve, ki so opravljene v tujini.

Na zobozdravstveni poseg v drugo državo članico EU se lahko odpravite, če čakalna doba doma presega najdaljše dopustne čakalne dobe, če so pri nas izčrpane možnosti ali če gre za odločitev za zdravljenje v drugi članici EU.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

V tem primeru gre za posebno anomalijo zdravstvenega sistema, ki se kaže v tem, da v Sloveniji lahko obiščete ortodonta le v zdravstvenem domu, oz. ortodonta s koncesijo, medtem ko vam zavarovalnica ne povrne stroškov obiska pri ortodontu, ki nima koncesije.

Če pa se odpravite z otrokom čez mejo k ortodontu, ki izvaja samoplačniške storitve, pa so stroški teh storitev povrnjeni s strani ZZZS v višini, kot bi jih zavarovalnica izplačala slovenskim ortodontom s koncesijo ali ortodontom v zdravstvenih domovih.

Nekaj več o tej tematiki si lahko preberete tukaj.

Če nimate težav s tem, da otroka odpeljete na zdravljenje v tujino, kliknite na spodnji gumb in vam bomo pomagali brezplačno. Vaš otrok bo na prvem pregledu že v nekaj dneh in če izpolnjuje pogoje za začetek zdravljenja, bo res v zelo kratkem času začel tudi z zdravljenjem.

ŽELIM , DA OTROK OBIŠČE ORTODONTA V NEKAJ DNEH

Za konec velja opomniti še na naslednje.

Pred začetkom zdravljenja boste starši pri ortodontu podpisali posebno izjavo, kjer vam ortodont pojasni podrobnosti zdravljenja in se hkrati obvežete, da bo otrok redno vzdrževal ustno higieno, redno hodil na kontrolne preglede in upošteval navodila ortodonta.

V primeru, da se ne upoštevajo zgornja navodila ortodonta, ta lahko prekine zdravljenje. Ortodont o prekinitvi zdravljenja obvesti tudi osebnega zobozdravnika, ki za otroka ne sme izdati nove napotnice za zdravljenje pri drugem ortodontu.

Ortodont pokaže otroku kako skrbeti za ustno higieno