Vse, kar morate vedeti o implantatih

eZobozdravnik vam predstavlja naslednje prednosti

Več kot 95 % uspešnost vgradnje!

Implantologija je ena izmed predvidljivih in uspešnih metod za nadomeščanje posameznih zob. Implantati iz titana so eno najpomembnejših stomatoloških odkritij v dvajsetem stoletju.

Letno se po celem svetu vgradi več milijonov implantatov, številka pa iz leta v leto narašča. Praktično ne povzročajo alergij in so prijazni našemu telesu.

Številne strokovne raziskave potrjujejo visoko uspešnost pri vstavitvi implantatov. Ob upoštevanju ustrezne diagnostike in ustrezni kirurški tehniki je povprečna uspešnost pri vgradnji in obstoju implantatov več kot 95 %. V primeru nevraščenega implantata se lahko postopek po nekaj mesecih ponovi.

ŽELIM PONUDBO ZA IMPLANTAT

Ločimo zgodnje in kasnejše izgube vsadkov. V prvem primeru gre za probleme že kmalu po vstavitvi, po navadi sta vzrok infekcija in nekroza oziroma razpad kosti ob vsadku. Pri drugem pa gre za primere po polni obremenitvi implantata, najpogostejši vzroka pa sta razgradnja dlesni in kosti v okolici implantata. Največkrat gre za slabo vzdrževanje ustne higiene s strani pacienta, kajenje in jemanje nekaterih zdravil.

Raziskave tudi potrjujejo, da so implantati primerni za vse starostne skupine, tudi za starejše. To je zelo pomembno, saj imajo starejši zaradi različnih vzrokov več manjkajočih zob. Mnogi so bili do sedaj prisiljeni nositi neudobne snemljive proteze. Sodobna stomatologija tudi tem pacientom sedaj omogoča enostavnejše nadomestitve manjkajočih zob z implantati. Le pri mlajših pacientih je smiselno počakati z vstavitvijo implantatov, da se popolnoma konča rast čeljusti in obraza.

V nekaterih primerih pacientom ni priporočljivo vstaviti implantata. Mednje uvrščamo bolnike s sistemskimi boleznimi (karcinom, AIDS), srčno žilnimi boleznimi in boleznimi respiratornega trakta. Implantat lahko prejmejo tudi bolniki s sladkorno boleznijo, zmerno osteoporozo in bolniki, ki se zdravijo s kortikosteroidi. Če imate katero koli od teh bolezni se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Dolgoročna rešitev za vaš manjkajoči zob!

Izguba zob je zelo pogost problem. Izgubljene zobe je treba čimprej nadomestiti, ker v nasprotnem primeru pride do različnih zdravstvenih težav in nastalih sprememb v ustni votlini ni več možno ustrezno popraviti.  

Na srečo so zobni implantati dolgoročna rešitev, ki vam daje lep, naraven nasmeh. Opravljene so bile številne raziskave in javnosti so bile predstavljene ugotovitve, da ima lahko implantat doživljenjsko dobo tako kot zob.

Zgodovina implantatov sega v leto 1952, ko je dr. Branemark ugotovil, da se titan biološko zraste s kostjo. Z redno uporabo implantatov se je pričelo po letu 1970, torej je od začetka vgradnje minilo že več kot 40 let. V Sloveniji je bila prva vstavitev implantata opravljena v sredini osemdesetih let, od leta 1993 pa se implantate redno vgrajuje tudi pri nas.

Razvoj implantatov, materialov in tehnologij v zadnjih letih samo še napreduje in tako naj bi bilo tudi v prihodnje. Uporablja se sodobne materiale, napredujejo tehnike oblikovanja implantatov in površinske modifikacije, vse z namenom izboljšanja dolgoročnih rezultatov zdravljenja.

Uporaba zobnih vsadkov pri pacientih je največja v Evropi in severni Ameriki. Po podatkih spletne strani Dentistryiq sta najpomembnejša proizvajalca implantatov švicarska družba Straumann in Nobel Biocare, ki proizvedeta več kot tretjino svetovne proizvodnje implantatov. Takoj za njima so podjetja DENTSPLY (Astra tech, Ankylos), BIOMET 3i, Zimmer, Henry Schien (Camlog) in Osstem, ki zasedajo drugo tretjino svetovnega trga proizvodnje implantatov. Sledijo še številni drugi proizvajalci širom sveta, katerih proizvodnja pa je manjša in bolj lokalne narave.

Odstotek uporabe generičnih proizvajalcev implantatov je v svetu vseeno zelo velik. Njihova pomanjkljivost je, da niso tako preizkušeni kot implantati največjih svetovnih znamk, to pa seveda ne pomeni nujno, da niso dobri. Odstotek uporabe generičnih implantatov je najnižji v Evropi in severni Ameriki, medtem ko ta segment prevladuje v Aziji in Latinski Ameriki.

Najbolj pomemben dejavnik za uspeh zdravljenja z implantati pa je spretnost kirurga ali zobozdravnika pri vstavitvi implantata in zobne krone. V rokah izkušenega kirurga ali zobozdravnika ima velika večina implantatov odlično možnost uspešnega vraščanja.

Enostaven in hiter postopek vgradnje!

Nenehen razvoj na področju implantologije je pripomogel k poenostavitvi vstavljanja zobnih implantatov, ki ga za večino najpogostejših primerov lahko opravi tudi primerno usposobljen zobozdravnik.

Danes je postopek vgradnje implantata bistveno enostavnejši, hitrejši in ob pomoči anestezije skorajda neboleč.

Prvo informacijo o zdravljenju vam bo podal že vaš izbrani zobozdravnik; če ga nimate, ga lahko najhitreje poiščete na naši spletni strani. Ta vas bo natančneje  seznanil z možnostmi vašega zdravljenja in vas napotil v ambulanto, kjer zobne implantate vstavljajo. Vstavitev zobnega implantata lahko opravi splošni zobozdravnik, oralni kirurg ali parodontolog.

Postopek vstavitve implantata poteka na različne načine. Z razvojem implantologije so se spremenile tudi same metode vgradnje implantata. Praviloma je pri večini primerov postopek vgradnje večfazen in je opisan v nadaljevanju.

Začne se z osnovnim pregledom. Pregled je namenjen pogovoru z izbranim zobozdravnikom ali oralnim kirurgom, ki bo poseg opravil. Pregledal bo vašo ustno votlino, rentgenski posnetek in vas povprašal o morebitnih boleznih. Na podlagi prejetih podatkov bo ocenil, ali so pogoji in zdravje v ustni votlini ustrezni za vsaditev implantata.

Potek samega operativnega posega poteka praviloma v lokalni anesteziji. S posebnim instrumentom se pripravi kostno ležišče, kamor se lahko nato privije implantat. Pogosto se ob posegu dogradi tudi kostni primanjkljaj, da se implantat bolje zraste s kostjo. Sluznico se ob koncu posega zašije s šivi. Poseg vstavljanja traja približno 20 – 30 minut. Po posegu se pojavi oteklina in rahla bolečina. Oboje hitro mine, še posebej, če si pomagate z analgetiki in dnevom počitka, ki ga lahko namenite svojim najljubšim televizijskim serijam ali gledanju športnih dogodkov.

Podrobnejša navodila za dneve po posegu in kako v teh dneh skrbeti za svoje zobe, vam bo dal vaš kirurg.

Šive se odstrani v tednu ali dveh po posegu. Po vsaditvi se implantati počasi zarastejo v okoliško kost. Proces se imenuje osteointegracija in traja vsaj tri mesece. Čas, ko se implantat zraste s kostjo, je odvisen od številnih dejavnikov. V tem času lahko uporabljate začasni protetični nadomestek, ki se ga namesti ob odstranitvi šivov.

Po obdobju zaraščanja na kost vam v zobotehničnem laboratoriju izdelajo nadomestek manjkajočega zoba, keramično krono, mostiček ali protezo.