Zobna miška ali zobna vila?

Če imajo ob izraščanju mlečnih zob številni otroci in njihovi starši kar nekaj nevšečnosti, ob izpadanju mlečnih zob večjih težav ni. Še več. Izgubo prvega mlečnega zobka mnogi otroci nestrpno pričakujejo in je zanje pravi praznik.

Nestrpnost in pričakovanje sta povezana s pravljičnim bitjem, ki izpadli zobek odnese in v zameno zanj pusti otroku darilce. Prijeten običaj, ki popestri družinsko življenje in ublaži morebiten otrokov strah pred izgubo zobka. Marsikateri otrok ima lahko težave tudi s tem, da je izgubil del telesa, po drugi strani je »škrbavost« lahko razlog za zasmehovanje s strani otrokovih prijateljev.

Prvi zobje otrokom navadno izpadejo okrog šestega leta starosti. Strokovnjaki in raziskave pritrjujejo, da otroci v tej starosti še vedno verjamejo v pravljična bitja. Otroci v tem obdobju še ne znajo ločiti med resničnostjo in domišljijo, zato verjamejo v Božička, Miklavža, Dedka mraza in vsa ta domišljijska bitja otrokom naredijo otroštvo še bolj čarobno.

Zobna miška prinesi mi dve darili

V trenutku, ko začne otrok dvomiti o obstoju decembrskih dobrih mož, začne sumiti tudi v obstoj zobne miške in zobne vile.

Primeri iz prakse dokazujejo, da imajo mnogi otroci radi tradicijo in si želijo nadaljevati s prejemanjem daril tudi kasneje, vse tja do izpada zadnjega mlečnega zoba. Večina otrok zadnji mlečni zob izgubi v dvanajstem letu starosti.

Slovo od zobka pogosto za otroka ni tako preprosto, kar lahko potrdimo tudi iz lastnih izkušenj. Zato dajte otroku čas, da si zobek ogleda in se od njega poslovi. Hkrati izkoristite ta čas za pogovor o pomenu zob in mu predstavite pomen rednega čiščenja zob.

Kaj so v preteklosti naredili z mlečnimi zobmi?

Izguba mlečnega zobka pomeni začetek konca zgodnjega otroštva. Skozi zgodovino so se različni narodi na ta dogodek različno odzivali.

V srednjem veku so zobe uničevali, da ne bi prišli v roke čarovnic. S tem bi namreč te prevzele nadzor nad otroki. Zato so zobe zažigali in uničevali.

V drugih kulturah so zobe zakopavali na vrtu in tako zasadili temelj, na katerem bodo zrasli močni in zdravi stalni zobje. Vikingi so jih zbirali na verižicah, saj naj bi jim to prinašalo srečo v bojih. Spet drugi so zobke podarili živalim.

Tradicije po vsem svetu so se ohranile vse do današnjih dni.

Katero pravljično bitje obišče slovenske otroke?

Obstajajo številne tradicije, legende in miti. Lahko bi rekli, da je skoraj toliko tradicij, kot je narodov. V JV Evropi je tradicija, da otroci vržejo mlečni zob na streho in si ob tem zaželijo lepih močnih zob.

V zahodnem svetu praviloma velja, da otrok izpadli mlečni zob, shrani pod blazino in zjutraj ga v zameno za zobek pod odejo pričaka denar ali drobno darilce. Toda katero domišljijsko bitje bo obiskalo otroka? Ali bo to zobna vila ali zobna miška?

Na sliki si lahko pogledate, katero pravljično bitje v evropskih državah nosi darilca.

Vir: europeisnotdead.com

Slovenskim otrokom nagrado v zameno za mlečni zob po tradiciji prinese zobna miška.

Z globalnim razvojem in vplivom kulture angleško govorečih narodov se je zobna vila pojavila tudi v naših krajih. Vendar tudi vpogled v število zadetkov v spletnih iskalnikih potrjuje, da je v Sloveniji še vedno bolj domača zobna miška.

Zobna miška in zobna vila se predstavita!

Pravi izvor zobne vile oziroma zobne miške ni točno poznan. Zgodbe o pravljičnih bitjih, ki odnašajo mlečne zobke so se pojavile dokaj pozno, povsem pa so se »prijele« šele po drugi svetovni vojni.

Za razliko od drugih pravljičnih kolegov, kot je denimo Božiček, ki ga je v veliki meri določila marketinška akcija podjetja Coca Cola, oblika zobnih vil in mišk ni povezana z eno določeno podobo.

Zato se pojavljajo v številnih oblikah, starostih in barvah.

Zobna miškaZobna miška se je najprej pojavila v Franciji in Španiji, od koder so jo prevzele številne države po svetu, kamor sta se prenašala njuna jezika in kultura. V Španiji miška nosi ime Ratoncito Pérez, v Franciji pa Petite Souris. Miške so glodavci z močnimi zobmi, zato velja prepričanje, da bodo otroci v zameno za mlečni zobek dobili čvrste in močne stalne zobe. Miška je tudi majhna, zato se zlahka splazi v hišo in poišče droben zobek.

Angleško govoreči svet in Skandinavija pa že od nekdaj poznata zobno viloZobna vilaZobna vila ima celo svoj dan »Tooth Fairy day«, ki ga praznuje 28. februarja. Praviloma je majhna in oblečena v lepe bleščeče obleke ter svilene čeveljčke, s sijočimi lasmi. Ima tudi krila in med letenjem oddaja zlati sijaj. Ima številne pomočnike, ki hodijo po svetu in popisujejo, kateri otroci imajo majave zobe. Če se med njenim obiskom otrok začne prebujati, ga posuje s posebnim vilinskim prahom, da otrok hitro zaspi. Ali veste zakaj vila sploh zbira otroške zobke? To počne zato, da lahko gradi velik biserni grad.  

Kaj otrok dobi v zameno za zob?

Vrednost darila je seveda odvisna od vas. Toda z darili ne pretiravajte. Najpogosteje zobna miška in zobna vila puščata drobna darilca ali kovance različnih vrednosti.

Ne pozabite, da otrok ne bo izgubil le enega ali dveh mlečnih zob. Zneski, ki jih Američani v povprečju namenjajo otrokom za izpadli zob znašajo med 3 in 5 EUR. Podobne zneske prineseta zobna miška in zobna vila otrokom tudi v Evropi.

Izpadel mlečni zob pri otrokuMorda sta zobna miška in zobna vila lahko malo bolj radodarni pri prvem izgubljenem zobku, saj je ta res nekaj posebnega.

Otroku lahko podarite tudi kakšno darilce, ki se ga bo še posebej razveselil.

Primerna darila so lahko barvice, flomastri, nalepke, knjige in krede. Nikakor pa otroku v zameno za izpadli zobek ne dajajte sladkarij.

Poleg staršev in otrok se z zobno miško ukvarjajo tudi ekonomisti. Ti namreč z analizami spremljajo vzpon ali padec ekonomske moči prebivalstva, skozi višino zneska, ki ga dobijo otroci. Indeks gibanja zneska, ki ga v ZDA prinese zobna vila primerjajo celo z gibanjem borznih indeksov.

Spet drugi kujejo velike dobičke z izdelavo plišastih igrač, različnih daril in škatlic za shranjevanje zob, obstaja celo muzej zobnih vil.

Kdaj otrokom izpadejo mlečni zobki?

 

6 nasvetov staršem, da bo obisk zobne miške minil brez težav

  1. Pri zamenjavi zobka z darilom morate biti previdni in potrpežljivi. Gotovo si ne želite, da otrok, ki nestrpno pričakuje pravljično bitje, ujame vas, medtem ko mu želite izmakniti zob izpod njegove glave.

  2. Mlajšim otrokom radi ponagajajo njihovi starejši bratje in sestrice in jim razkrivajo, da pravljičnih bitij ni. Še preden se domislijo česa takega, jih opozorite, da bodo ob vse ugodnosti, darila in privilegije, če bodo mlajšemu družinskemu članu uničili ta čudoviti domišljijski svet.

  3. Dokler otrok verjame v pravljična bitja pazite, kam spravite izgubljene mlečne zobke. Nerodno bi bilo, če bi otrok svoje zobke našel v vaši nočni omarici. Nikar pa jih ne vrzite stran. Zobki so čudovit spomin, ki bo otroku nekoč veliko pomenil.

  4. Če je otrok zmeden, ker je slišal, da darila prinašata tako zobna miška kot zobna vila, mu lahko pojasnite, da se zobna vila ob prihodu na zemljo spremeni v drobceno miško.

  5. V primeru, da otrok noče, da bi zobna miška zobek odnesla, naj ji napiše pismo, v katerem bo pojasnil, da si želi zobek obdržati. Ker so zobne miške prijazna bitja, mu bodo to seveda dovolile. Podobno naj naredi tudi v primeru, če je mlečni zob po nesreči pojedel.

  6. Pogosto se staršem zgodi, da pozabijo na otrokov zob pod blazino, ali pa nimajo pri sebi nobenega darilca. Kar brez skrbi. Otroku razložite, da je imela zobna miška tisti dan verjetno veliko dela in naj poskusi še enkrat naslednji večer. Takrat zagotovo ne bo več pozabila nanj.