Zobna ščetka.

Živimo v čudoviti dobi velikega števila orodij za vzdrževanje ustne higiene – najpomembnejša med njimi je seveda zobna ščetka.

Na prvi pogled bi mislili, da je nakup zobne ščetke zelo enostavno opravilo, ko pa enkrat vidimo praktično nešteto možnosti izbire, postane odločitev naenkrat težja.

Čeprav je danes cenovni razpon zobnih ščetk že zelo velik (od nekaj EUR za najbolj osnovne ročne zobne ščetke do najdražjih električnih/ultrasoničnih, ki stanejo do 200 EUR) pa se zobne ščetke kar precej razlikujejo po principu delovanja in učinkovitosti reševanje najbolj pogostih zobnih težav.

V nadaljevanju bomo opisali vse štiri vrste zobnih ščetk, teh izpostavili njihove prednosti in slabosti.

Če še razmišljate, kakšno zobno ščetko bi kupili, potem je to pravi prispevek za vas in se ga splača prebrati do konca.

Vrste zobnih ščetk

Poznamo štiri glavne vrste ščetk: ročna (navadna), električna, ultrasonična in ionska. V nadaljevanju bomo predstavili vsako od štirih in izpostavili njihove glave lastnosti.

1. Ročna oz. navadna ščetka

Na žalost ne obstaja veliko ukrepov, s katerimi bi lahko povečali učinkovitost navadne ščetke.

Pri njih je glavno vodilo tehnika ščetkanja (ta je pravzaprav pomembna pri vseh vrstah ščetk, vendar še posebej pri navadnih).

Treba je pazljivo očistiti celotno površino vsakega zoba pod 45-stopinjskim kotom, gledano na dlesni. Za lažjo predstavo dodajamo slikovni prikaz ščetkanja zob:

Da se razumemo – navadna ščetka je vse, kar potrebujete, da obdržite zdrave zobe. Vseeno pa ne morete pričakovati, da samo malo obračate ščetko naokoli po ustih in že dobite rezultate, ki jih želite.

Pri navadnih ščetkah velja staro dobro pravilo »smeti noter, smeti ven«. Poskrbeti morate, da zajamete čisto vse površine zob, če se želite izogniti težavam.

Prednosti navadne zobne ščetke:

 • Razširjenost – čisto navadne ščetke lahko dobite v skoraj vsaki trgovini, bencinski črpalki ali drogeriji. Prav tako za svoje delovanje ne potrebujejo nikakršnega napajanja, tako da jih lahko uporabimo kjerkoli in kadarkoli.

 • Nizka cena – predstavljajo zelo majhen strošek, saj lahko takšne navadne ščetke dobimo že evro ali dva.

Slabosti navadne zobne ščetke:

 • Omejena učinkovitost – ne dosežejo vseh problematičnih del našega zobovja, kot so npr. zobni žepki in medzobni prostori.

 • Potencialno grobo ščetkanje – nekatere študije so ugotovile, da so ljudje bolj nagnjeni k premočnemu ščetkanju, če uporabljajo navadno ščetko – to lahko zelo škoduje našim zobem in dlesnim.

 • Čas ščetkanja – ker navadne ščetke ne pridejo z nobeno vrsto vgrajenega časovnika, se nam lahko velikokrat zgodi, da ščetkamo premalo časa.

2. Električne zobne ščetke

Električne ščetke delujejo na principu mehanskega premikanja glave ščetke ali ščetine, ki pomaga pri procesu čiščenja.

Gibanje je lahko krožno ali vibracijsko. Če uporabljate zgoraj navedeno pravilno tehniko ščetkanja, so rezultat ščetkanja s tovrstno ščetko veliko bolj čisti zobje.

Vendar pa je eden od psiholoških učinkov uporabe nove električne ščetke ta, da se manj fokusiramo na pravilno tehniko ščetkanja in zaupamo kar mehanski funkciji, da opravi temeljito čiščenje.

Tudi če zanemarimo pravilno tehniko ščetkanja, pa električne ščetke vseeno dajejo boljše rezultate čiščenja zob kot navadne ščetke.

Je pa zelo pomembno, da takšna ščetka ni primerna za vsakogar – izogibati bi se jo morali tisti, ki imajo načeto trdnost zob ali imajo občutljivo sklenino, saj vibracije lahko poslabšajo stanje zob in dlesni.

Zato je ne uporabljamo predolgo in ne pritiskamo premočno na dlesni, saj to lahko vodi v odmik dlesni ali paradontalno bolezen.

Najbolj znani proizvajalci so Oral B, Sencor, Philips, Foreo in druge.

Prednosti električne zobne ščetke:

 • Bolj učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog kot navadne zobne ščetke. Pregled znanstvenih študij je pokazal, da so po treh mesecih električne zobne ščetke odstranile 21 % več zobnih oblog in zmanjšale gingivitis za 11 % več v primerjavi z navadnimi ščetkami.

 • Lažja uporaba – še posebej pri ljudeh, ki imajo omejeno mobilnost (zaradi npr. karpalnega tunela, artritisa, razvojnih motenj …)

 • Vgrajeni časovnik – poskrbi, da ščetkamo dovolj časa

 • Manj odpadkov – električne ščetke imajo zamenljive glave, kar v veliki večini primerov pomeni manj odpadnega materiala v primerjavi z navadnimi ščetkami, ki jih cele zavržemo po uporabi.

 • Večja osredotočenostraziskava je pokazala, da smo ljudje bolj zbrani pri umivanju zob z električno ščetko. To načeloma pomeni daljši čas ščetkanja, kar vodi v čistejše in bolj zdrave zobe.

Slabosti električne zobne ščetke:

 • Cena – za električne ščetke lahko računamo, da bomo odšteli med 15-200 EUR. Prav tako pa moramo imeti v mislih tudi strošek nadomestnih glav ščetke. Te se ponavadi kupi skupinsko in nas stanejo med 10-40 EUR.

 • Dostopnost – vezano na prejšnjo točko, in sicer nakup novih nadomestnih glav za električno ščetko ni vedno enostaven in hiter, saj določenih blagovnih znamk ne najdemo v vsaki trgovini.

 • Kompatibilnost – če imamo ščetko manj poznanega, a običajno cenovno bolj dostopnega proizvajalca, se nam lahko zgodi, da čez nekaj časa nadomestnih glav ne moremo več nikjer kupiti, ker proizvodnje ni več. Če želimo nadomestiti glavo ščetke z nadomestno iz ponudbe drugih proizvajalcev, se običajno pojavi težava kompatibilnosti – model glave se ne ujema.

 • Vseeno omejena učinkovitost – čeprav električne ščetke bolje odstranjujejo obloge od navadnih, pa dve študiji (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29239260 in https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25039577) nakazujeta, da ta razlika ni tolikšna, da bi upravičila tako visoko ceno električnih ščetk.

 • Manj okolju prijazne – ko postanejo odpadek, če je ne zavržemo v recikliranje, ker imajo integrirano baterijo z okolju strupenimi kemikalijami. Vedno jo zavržemo v odpadno elektro opremo.

3. Ultrasonične zobne ščetke

Te ščetke so zelo pridobile na popularnosti in prepoznavnosti v zadnjih nekaj letih, kar je tudi vodilo v njihov velik cenovni razpon (od okoli 40-200 EUR).

Čeprav so zelo učinkovite, pa lahko vseeno naredijo več škode kot koristi. Podobno kot ščetke s trdimi ščetinami lahko tudi ultrasonične zobne ščetke postanejo prevelik zalogaj za dlesni. Odmik dlesni ni redkost pri ultrasoničnih ščetkah, še posebej, če predolgo časa ščetkamo. Da, ultrasonični premiki lahko brez problema odtrgajo obloge z zob, ubijejo bakterije in zmanjšajo krvavenje dlesni in slab zadah. Te koristi pa so velikokrat prenapihnjene in povzročijo odstop dlesni.

Prednosti ultrasonične zobne ščetke:

 • Boljše za čiščenje težko dostopnih mest – zvočni valovi razbijejo tudi težko dostopne zobne obloge, ki jih s ščetinami ne moremo doseči.

 • Bolj učinkovito čisti prostor med zobmi.

Slabosti ultrasonične zobne ščetke:

 • Možno neudobje med uporabo – občutek zvočnih valov zna biti neprijeten, skeleč oz. žgečkajoč in lahko traja nekaj časa, preden se jih človek navadi.

 • Slabša baterija – v velikem številu primerov baterije ultrazvočnih zobnih ščetk delujejo manj časa v primerjavi z ostalimi električnimi ščetkami. To lahko predstavlja dodaten konkreten strošek, če je baterije treba zamenjati že npr. 2x na leto.

 • Ponaredki – od vseh zobnih ščetk je največ ponaredkov ravno pri ultrasoničnih. Takšni ponaredki so velikokrat zelo slabo narejeni in posledično lahko njihova uporaba poškoduje naše zobe in dlesni.

 • Ni ravno najbolj primerna za uporabo pri majavih zobeh, saj zvočni valovi vseeno povzročajo majhne tresljaje na površini zob.

 • Dostopnost in kompatibilnost nadomestnih glav – velja enaka težava z nadomestnimi glavami kot pri električnih zobnih ščetkah.

4. Ionska zobna ščetka

Od vseh naštetih vrst zobnih ščetk so ionske zobne ščetke še najmanj znane. Na videz so podobne kot čisto navadne zobne ščetke – ne uporabljajo nobenih premikajočih delov, nič vibracij ali zvokov.

Delovanje pa je popolnoma drugačno – ne gre za mehansko čiščenje, temveč za fizikalni način čiščenja po principu polaritete.

Med uporabo ionska ščetka proizvede negativni električni naboj, ki privlači obloge s površine zob – tudi tiste, ki so na nedostopnih mestih (med zobmi, v zobnih žepkih).

Kot smo že omenili, nima nobenih premikajočih delov (v primerjavi z ultrasonično in električno ščetko), zato je tehnika čiščenja manj pomembna – potrebni so le nežni krožni gibi in dovolj vode v ustih in zato jo lahko varno uporabljajo tudi tisti ljudje, ki imajo težave z majavimi zobmi, parodontozo, skeleče ali krvaveče dlesni in podo­­­bno.

Ionska zobna ščetka ima negativni ionski naboj. Ioni niso nič drugega kot atomi ali molekule, ki imajo pozitiven ali negativen naboj. Vsaka snov v naravi ima ali pozitiven ali pa negativen naboj. To imenujemo polariteta.

Nasprotni naboji (plus in minus) se med seboj privlačijo, enaki (plus – plus ali minus – minus) pa odbijajo. Površina naših zob in dlesni ima naravno negativen naboj, medtem ko imajo obloge, kamen in bakterije pozitiven naboj.

V notranjosti ionske ščetke se nahaja napajalno vezje, ki povezuje indukcijsko kovinsko ploščico na dnu ročaja z negativno nabitim polom – kovinsko kroglico, locirano takoj pod ščetinami.

Delovanje ionske zobne ščetke po principu polaritete lahko na kratko povzamemo v naslednjih korakih:

 1. Nasprotni naboji se torej med seboj privlačijo, enaki pa odbijajo;

 2. Zobje in dlesni imajo naravno negativen naboj;

 3. Bakterije in obloge imajo pozitiven naboj, zato se tekom dneva brez težav in precej trdno nalepijo na naše zobe in dlesni;

 4. Med ščetkanjem primemo za kovinsko ploščico na ročaju in ionska zobna ščetka sprosti negativni naboj;

 5. Zobje in dlesni začasno zamenjajo svojo polariteto iz negativne v pozitivno, kot ga imajo tudi obloge in bakterije;

 6. Ker se pozitivni naboji med seboj odbijajo, se ionske vezi med zobno sklenino in oblogami pretrgajo;

 7. Pozitivno nabite obloge in bakterije se nato vežejo na negativno nabito glavo ščetke – kot da bi obloge pobrali z magnetkom;

 8. Slina in voda v ustih se ravno tako nabijeta negativno in pomagajo potegniti bakterije in obloge z zob, dlesni, medzobnih prostorov in parodontalnih žepkov.

Grafični prikaz delovanja je naslednji:

Pregled znanstvenih člankov (“članek-01”, “članek-02”) kaže, da so ionske zobne ščetke izjemno učinkovite, saj noben drug zobni pripomoček nima zmožnosti odlepiti zobnih oblog stran od zob, kot to naredi ionska zobna ščetka. Običajno mora namreč zobne obloge odbrusiti stran zobozdravnik oz. zobni higienik.

V splošnem pri ščetkanju z ionsko zobno ščetko ni treba uporabljati zobne paste, če pa vseeno to želimo, pa seveda sami ščetki to ne škoduje – tu gre bolj za osebno preferenco.

Na začetku je pa vseeno vredno poskusiti vsaj kakšen dan ščetkati brez zobne paste, da se lahko vidi učinek same ščetke. Glavni cilj ščetkanja je odstranitev bakterij in oblog z naših zob, saj le-te povzročajo karies, zobni kamen, bolezni in ostale neprijetnosti.

Ionska zobna ščetka vse to odstrani izjemno učinkovito brez zobne paste.

Ionska zobna ščetka pomaga in rešuje naslednje probleme:

 • Preprečuje krvaveče dlesni: prvič zato, ker ščetine pri ionskih zobnih ščetkah spadajo v kategorijo mehkih ščetin in so dlesnim prijazne. Pri navadnih ščetkah namreč velikokrat nastane problem, saj premočno pritiskamo med ščetkanjem. S tem velikokrat povzročimo poškodbe in krvavenje dlesni. Mehke ščetine na ionskih ščetkah vam ne bodo v nobenem primeru poškodovale niti dlesni niti zobne sklenine. Prav tako vam pa ionska ščetka omogoča še nežnejše ščetkanje, saj bodo ioni na naraven način potegnili obloge iz zob in je pritisk na dlesni res minimalen. In drugič zato, ker negativni naboj nase potegne bakterije in s tem pozdravi vnetje, s tem pa se krvavenje dlesni ustavi.

 • Zmanjšuje dentinsko preobčutljivost: do tega pride po navadi na tistih zobeh, ki imajo bolj izpostavljene korenine ali pa ko je sklenina, ki ščiti zobe, poškodovana/stanjšana. Posledica so izjemne bolečine na zobu. Ionska zobna ščetka pomaga preprečiti dentinsko preobčutljivost, saj preprečuje poškodbe dlesni ali sklenine, do katerih pride zaradi agresivnega ščetkanja. Dodaten plus pa je tudi nepotrebna uporaba zobne paste, saj mnoge vsebujejo abrazive ali sestavine, ki lahko poškodujejo sklenino.

 • Zdravi vnetje dlesni: Vnetje dlesni vedno kaže na neko vrsto infekcije. Z uporabo ionske zobne ščetke se zelo zmanjša verjetnost nastanka gingivitisa in parodontalne bolezni, saj ščetka poleg oblog in zobnega plaka odstranjuje tudi vse bakterije in s tem odstranjuje vnetja.

 • Preprečuje karies: Ionska zobna ščetka zelo pomaga tudi pri preprečevanju nastanka kariesa. Karies nastane, ko kislina v zobnih oblogah začne razžirati sklenino, kar omogoči vstop bakterijam v notranjost zoba. Ker ionska ščetka začasno spremeni polariteto zob iz negativne v pozitivno, se zobne obloge začnejo dobesedno odbijati od zob in sklenine. Enako velja tudi za viruse in bakterije v ustih, ki jih nato enostavno samo izpljunemo ven z vodo. Če povzamemo – ioni onemogočijo pogoje za nastanek kariesa.

 • Odstranjuje zobni kamen: ščetka odstranjuje tudi zobni kamen, saj pretrga ionske vezi med njim in zobmi. V kolikor je kamna malo ali srednje veliko, ga lahko sama odstrani v celot. Če ga je zelo veliko, pa je včasih vseeno treba iti na čiščenje zobnega kamna k zobozdravniku ali ustnemu higieniku, vendar pa po tem ščetka preprečuje nalaganje novega kamna in prihodnja čiščenja niso več potrebna.

 • Rešuje parodontalno bolezen in majavost zob: ščetka rešuje tudi ta dva zelo pogosta problema zob, saj polariteta odstrani vse bakterije iz zobnih žepkov. Ravno te bakterije v zobnih žepkih so zelo problematične, saj jih s ščetinami ne moremo doseči (polariteta pa jih lahko) in skozi čas se vedno bolj globoko zarijejo v dlesni – to vodi v čedalje večjo majavost. K majavosti zob prispeva tudi nabiranje zobnega kamna, saj le-ta izpodriva dlesen, da se vedno bolj odleplja od zob. Z rednim odstranjevanjem bakterij in zobnega kamna omogočimo dlesnim dovolj časa, da se začnejo celiti in sčasoma tudi spet prilepiti nazaj ob zob.

Trenutno poznamo dve vrsti ionskih zobnih ščetk, ki delujeta malo drugače. Ti dve vrsti sta:

 • Ščetke, ki oddajajo negativne ione z razgradnjo titanijevega dioksida – ščetka ima kovinski del iz titana, ki s pomočjo močne dnevne ali umetne svetlobe razpada in sprošča elektrone, to so negativni ioni.  Negativni ioni pa naše pritegnejo pozitivno te vrste ionske ščetke je, da se glava ščetke da menjati, ima življenjsko dobo okoli 2 leti, nima baterije oz. napajanja in je kot odpadek bolj okoljevarstvena. Njena glavna slabost oz. pomanjkljivost pa je manjša učinkovitost kot druge vrste ionskih ščetk, saj za razgradnjo titanijevega dioksida potrebuje res močen vir svetlobe, kar je v ustni votlini precej težko zagotoviti; uporaba je lahko rahlo neudobna, ker moramo usta zelo na široko odpirati, da pride noter dovolj svetlobe.
 • Napajanje preko baterij oz. napajalnega vezja – ta vrste ionskih ščetk ne oddaja negativnih ionov, temveč ustvarjajo negativni naboj na glavi ščetke, ki potegne nase pozitivno nabite zobne obloge in bakterije. Njihovo delovanje je konstantno, neodvisno od zunanjih faktorjev, kot je svetloba in zato ves čas enako učinkovito, saj imajo notranje napajanje. Sicer imajo krajšo življenjsko dobo kot prva vrsta ionskih ščetk (cca. 6 mesecev, lahko tudi do enega leta), ter se pri nekaterih modelih glava ščetke ne da menjati. Odvreči jih je treba med odpadno plastiko, da se lahko reciklira; le tako ne predstavljajo večjega bremena za okolje kot prva sorta ionskih ščetk. Še vseeno pa manj obremenjujejo okolje kot navadne zobne ščetke, saj jih uporabljamo vsaj dvakrat do trikrat dlje kot navadne ščetke. Njihova glavna prednost je njihova neprekosljiva učinkovitost, ki daleč presega vse doslej znane in prestavljene variante zobnih ščetk. Dejansko je sposobna odstraniti tudi obstoječ zobni kamen in učinkovito preprečuje nalaganje novega, hkrati pa odpravlja ustni zadah, preprečuje krvavenje dlesni, odmikanje dlesni in karies.

Povzetek

Če torej povzamemo, so ionske zobne ščetko zelo učinkovite in glede na zadnje strokovne raziskave bi jih moralo priporočati več zobnih ordinacij.

Varno, neboleče, zelo učinkovito, preprosto in hitro rešujejo vse težave zob in dlesni ter imajo načeloma dolgo življenjsko dobo.

Čeprav so druge metode, kot je npr. zobna prha, čudovite za dlesni, pa noben drug zobni pripomoček ne more dobesedno odbiti oblog stran od zob, kot to lahko naredi ionska zobna ščetka.

Zato se vsekakor priporoča ionsko zobno ščetko med vsemi ostalimi vrstami ščetk, o katerih smo danes že pisali.

Ionsko zobno ščetko lahko dobite tudi pri nas v Sloveniji pri podjetju IONEX. Povezavo, kjer si lahko preberete še več o izdelku, najdete tukaj.