Zobne krone, implantati in mostički

Vsak izgubljeni zob je dobro čimprej nadomestiti. Z vašim zobozdravnikom se pogovorite, katera izmed možnih rešitev je najbolj primerna za vas. Vsaka izmed njih ima svoje prednosti in slabosti. Za manjše število izpadlih zob sta na voljo dve rešitvi. Lahko se uporabi  kombinacija implantata in zobne krone ali pa se manjkajoče zobe nadomesti z  zobnim mostičkom.

Kaj izbrati? Kombinacijo implantata in zobne krone ali zobni mostiček?

NAROČI SE NA POSVET PRI ZOBOZDRAVNIKU

Implantat in zobna krona

Vgradnja implantata (kirurški del) in nato nadgradnja z zobno krono (protetični del) je primerna, če imate v dlesni dovolj kostnine in bi radi ohranili sosednje zobe zdrave. Vgradnja implantata je sicer nekoliko dražja od zobnega mostička, vendar je po drugi strani tudi življenjska doba tako nadomeščenega zoba daljša. Postopek vgradnje je enostaven in ga lahko opravi tudi izkušen zobozdravnik. Več o implantatih in nadgradnji z zobno krono si lahko preberete tukaj.

 • Sosednji zobje ostanejo nedotaknjeni
 • Lažje čiščenje zob
 • Dolgoročna rešitev
 • Ohranitev kostnine na mestu manjkajočega zoba
 • Dražja rešitev kot zobni mostiček
 • Tujek v telesu
 • Potreben je manjši kirurški poseg
Želim ponudbo za implantat

Zobni mostiček

Druga možnost nadomestitve enega ali več izpadlih zob je zobni mostiček, ki se ga uporablja že dolgo vrsto let. Postopek nadomestitve izgubljenega zoba z zobnim mostičkom poteka tako, da zobozdravnik na vsaki strani manjkajočih zob obrusi vsaj po en zdrav zob. Sledi odvzem zobnega odtisa, na podlagi katerega zobni tehnik izdela zobni mostiček. Tako obrušena zoba dobita zobno prevleko, obenem pa sta tudi nosilca za enega ali več vmesnih členov, ki nadomeščajo manjkajoče zobe.

 • Cenejša rešitev od implantata in zobne krone
 • Primeren način, če so sosednji zobje že bili zdravljeni in precej zaplombirani
 • Brez bolečin in oteklin
 • Čas od začetka izdelave do končnega izgleda je le nekaj dni
 • Težje čiščenje zob
 • Brušenje sosednjih zdravih zob
 • Lahko prihaja do vnetij pod mostičkom in gnitja zob, ki dolgo ni vidno
Želim ponudbo za mostiček

Na kaj je še treba paziti, ko se odločimo nadomestiti manjkajoči zob?

Oblika mostička posnema naravne zobe, na voljo so številni odtenki barve zob. Pri izbiri materiala pa se lahko odločate med kovinsko keramičnimi in cirkonijevimi prevlekami.

Najbolj razširjena je kombinacija kovine in keramike. Kljub prepričanju med ljudmi, da imajo povsem keramične krone ali mostičke, temu v praksi ni tako. S kovino se keramika kombinira zato, da je nadgradnja stabilnejša in da lažje prenese vse sile, ki nastajajo pri grizu.

Z razvojem tehnologije in materialov pa se je začelo uporabljati tudi polno keramične in cirkonijeve prevleke. Cirkon je material, za katerega je značilna visoka trdnost, obenem pa zagotavlja naravni videz zob. Zaradi svoje trdote je še posebej primeren za zobne mostičke, kjer zamenja kovinsko ogrodje. Polno keramične prevleke pa se zaradi lepše estetike po navadi uporabijo za izdelavo posameznih zobnih kron.

Nekoč so zaradi nizke cene pogosto uporabljali fasetirane zobne mostičke, kjer se na vidni del ogrodja izdelajo fasete v barvi zob, medtem ko je preostali del zoba iz kovine. V sodobnem zobozdravstvu se ta način opušča zaradi neestetskega izgleda.

Vsi, ki ste zdravstveno zavarovani in imate zobozdravnika s koncesijo, bi si prav gotovo želeli, da vam zavarovalnica povrne stroške nadomeščanja izgubljenih zob. Vendar temu žal ni tako. Merila so za odrasle izjemno stroga in zato v večini primerov na subvencije lahko kar pozabite.