Zobni kamen

je obloga, ki se nabira na zobeh in je poznana vsem. Toda za številne zobni kamen predstavlja samo estetsko motnjo. Ne zavedajo pa se vseh nevarnosti, ki jih prinaša.

S kamni v telesu so po navadi same težave. Nadležni so žolčni kamni, ravno tako ledvični. Za primerjavo si poglejmo še primer vodnega kamna. Ta se lahko pojavi povsod, v kopalnici, kuhinji in na štedilniku. Opazimo ga kot umazano rumeno, zeleno ali rjavo barvo.

Vodni kamen je zelo nadležen tako kot zobni kamen

Če ga ne odstranite takoj, potrebujete kasneje kar nekaj časa, da se ga znebite. Pogosto prej obupate in tako postane vodni kamen del vašega vsakdana. V takšnem primeru kamen na kamen ne prinese palače, temveč nevšečnosti. Z zobnim kamnom ni nič drugače.

Kako nastane zobni kamen?

Usta so polna najrazličnejših bakterij, vseh skupaj je več 100 milijonov. Na srečo so večinoma neškodljive.

Nekatere med njimi pa imajo sposobnost, da se ob mešanju s hrano, slino in mrtvimi celicami prilepijo na zobno površino. Najpogosteje se obloge nabirajo na stiku zoba in dlesni ter na površinah, ki so težje dostopne za čiščenje. Takšnim mehkim zobnim oblogam pravimo plak.

Zobni kamen nastane iz mehkih zobnih oblog

Mehke zobne obloge se v ustih tvorijo neprestano in so največkrat nevidne.

Toda če se mehke zobne obloge v določenem času ne odstranijo, začnejo mineralizirati.

To pomeni, da obloge nase vežejo minerale iz sline, najpogosteje gre za kalcijeve in fosfatne soli. Bakterije se na takšen način zaščitijo pred zunanjimi vplivi, tudi pred zobno ščetko.

Iz mehkih zobnih oblog, ki niso očiščene z nalaganjem omenjenih mineralov, nastaja zobni kamen. Zato je nastajanje zobnega kamna praviloma znak slabe ustne higiene.

V kolikšnem času začne zobni plak mineralizirati, je odvisno od sline vsakega posameznika.

Sestava sline se namreč razlikuje od posameznika do posameznika, zato nastanek zobna kamna ni pri vseh ljudeh enako hiter. Nekateri ljudje so dovzetnejši za nastanek zobnega kamna, drugi imajo več tolerance.

V praksi to pomeni, da se pri nekaterih zobni kamen pojavi že v manj kot 24-ih urah, pri drugih pa se ne pojavi niti po nekaj dneh opuščene ustne higiene. Nekateri imajo celo to srečo, da se zobni kamen pri njih praktično nikoli ne pojavi.

 

Kje nastaja zobni kamen?

Zobni kamen se najpogosteje pojavlja na mestih, ki so težja dostopna za čiščenje in kjer so izvodila žlez slinavk.

Največ se ga nabira na zadnji strani spodnjih sekalcev in v področju prvih stalnih kočnikov. Ker je zobni kamen hrapav, ga lahko začutite tudi z jezikom.

Ločimo zobni kamen, ki je na zobu nad dlesnijo, in tistega, ki je pod dlesnijo.

Zobni kamen nad dlesnijo vidimo s prostim očesom in je lahko mlečno bele, rumene ali temno rjave barve.

Skriti zobni kamen je pogosto temnejši zaradi kemičnih procesov, ker bakterije razkrajajo tkivo. Dlesen lahko krvavi in se zato zobni kamen obarva temneje, pogosto skoraj v črno barvo.

Barva zobnega kamna je sicer odvisna tudi od načina življenja in razvad posameznika. Pri tistih, ki kadijo in radi pijejo pravi čaj, kavo ali rdeče vino so zabarvanja zobnega kamna bolj izrazita kot pri tistih, ki teh razvad nimajo.

Nevarnejši je zobni kamen, ki nastaja pod dlesnijo, saj je tam skrit in ga zobozdravnik lahko odkrije le s sondiranjem oziroma ga opazi na rentgenskem posnetku.

Škodljivost zobnega kamna

Zobni kamen sam po sebi sicer ni škodljiv. Toda zobni kamen je hrapav in porozen, zato je odlično gojišče za zadrževanje mehkih zobnih oblog, kjer se nabirajo številne škodljive bakterije. Tako se povečuje površina, kjer »delujejo« škodljive bakterije, ki pa povzročajo zobem in zdravju številne težave.

Zobni kamen je idealno gojišče za številne bakterije

Zobni kamen je treba odstranjevati redno, ker v nasprotnem:

  • kvari estetski izgled zob, če se nabira na sprednji strani zob;
  • slabi obzobna tkiva, povzroča krvavenje dlesni in vodi v paradontozo;
  • povzroča slab ustni zadah in občutek nečistoče zob;
  • onemogoča kakovostno čiščenje zob;
  • omogoča nastanek kariesa;
  • lahko je vzrok za številna resnejša sistemska obolenja.

Zobni kamen ni nekaj samoumevnega v ustni votlini, ampak nekaj, kar lahko z rednim in temeljitim odstranjevanjem mehkih zobnih oblog preprečite.

Mehke zobne obloge lahko odstranite sami z redno uporabo zobne ščetke in ustne nitke. Ko se mehke obloge spremenijo v zobni kamen, žal zobna ščet­ka tej nalogi ni več kos in takih oblog ne boste mogli odstraniti sami.

Za odstranjevanje zobnega kamna poskrbi zobozdravnik ali ustni higienik. Zato je priporočljivo vsaj enkrat letno pri zobozdravniku preveriti stanje v ustni votlini in po potrebi zobni kamen očistiti.