Dežurni zobozdravnik

Ko vas začne boleti zob, ni prijetno. Če se bolečina stopnjuje in postaja nevzdržna, vam lahko pomaga dežurni zobozdravnik.

Da ne boste izgubljali časa z iskanjem, smo za vas na enem mestu zbrali vse najpomembnejše informacije, ki pa so informativne narave. Tako boste v nujnih primerih lahko hitro našli pravo rešitev in ustrezno ukrepali. Urniki dežurstev se lahko spreminjajo, zato je priporočljivo, da pred obiskom dežurne ambulante preverite ali je ambulanta res odprta.

Dežurni zobozdravnik v nujnih primerih

Med tednom nudijo nujno zobozdravstveno pomoč osebni zobozdravniki v zdravstvenih domovih in zasebniki s koncesijo ali brez nje v času svojih uradnih ur. Med vikendi, ob praznikih in v nočnih urah je seznam dežurnih zobozdravnikov krajši.

Najbolj celoviti zobozdravstveni dežurstvi v Sloveniji sta v Ljubljani in Mariboru, kjer nudijo dežurni zobozdravniki pomoč tudi v nočnih urah. Nekaj večjih krajev v Sloveniji ima na voljo dežurnega zobozdravnika tudi ob nedeljah in praznikih v dopoldanskih urah. Ob sobotah dopoldne pa je na voljo nekaj več opcij. V nadaljevanju poglejmo najpomembnejše lokacije dežurnih ambulant.

Svetujemo vam, da se pred obiskom dežurnega zobozdravnika že vnaprej pozanimate o morebitnih stroških in preverite ordinacijski čas ambulante.

Dežurni zobozdravnik v Ljubljani

Tel.: (01) 47 23 718

– Dežurna ambulanta ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8.00 do 13.00 (sprejem do 12.30) je v kletnih prostorih ZD Ljubljana Center, Metelkova ulica 9, Ljubljana.

– Nočna zobozdravstvena ambulanta deluje vsako noč od 21.00 do 4.00 v prostorih ZD Ljubljana Center, Metelkova ulica 9, Ljubljana. Na spletni strani ZD Ljubljana sporočajo, da je nočna zobozdravstvena ambulanta do preklica ukinjena.

Cenik nenujnih storitev si lahko pogledate tukaj, najbolj aktualne informacije o dežurni službi v Ljubljani si lahko ogledate tukaj.

Dežurni zobozdravnik v Mariboru

Tel.: (02) 23 56 633

Dežurni zobozdravnik Maribor

Zobozdravstvena dežurna služba ob sobotah, nedeljah in praznikih deluje od 8.00 do 13.00 (sprejem pacientov je do 12:30) v prostorih zobnih ambulant v ZD Maribor v Ulici Kneza Koclja 10 (nova zgradba). Predhodno telefonsko naročilo obravnave v ambulanti je na telefonsko številko 02/23 56 633 (med 8.00 in 12.00 uro).

Nočna dežurna zobozdravstvena služba deluje vsak dan od 20.00 do 24.00 (sprejem pacientov je do 23:30). Za obisk plačajo odrasli občani mesta Maribor in ostalih občin ustanoviteljic ZD Maribor pavšalni znesek v višini 10 EUR. Odrasli občani iz drugih občin plačajo pavšal v višini 25 EUR, poleg tega pa tudi storitev po samoplačniški ceni. Otroci pavšalnega zneska ne plačujejo, vendar morajo otroci izven Maribora plačati zobozdravstvene storitve.

Najbolj aktualne informacije o dežurni službi v Mariboru si lahko ogledate tukaj.

Dežurni zobozdravnik v Novi Gorici

Tel.: (05) 33 55 517

Dežurna zobna ambulanta v Novi Gorici dela ob sobotah, nedeljah in praznikih od 08.00 do 12.00 ure, v Stomatološki polikliniki, ZD Zobozdravstveno varstvo Nova Gorica na cesti Gradnikove brigade 7.

Pred obiskom dežurne ambulante po telefonu preverite ali je ambulanta res odprta.

Dežurni zobozdravnik v Kranju

Tel.: (04) 20 82 418

Dežurna zobna ambulanta je ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8.00 do 13.00 v Zobni polikliniki Kranj na Gosposvetski ulici 10 b.

Pred obiskom dežurne ambulante po telefonu preverite ali je ambulanta res odprta.

Dežurni zobozdravnik v Novem mestu

Tel.: (07) 39 16 871

Dežurna zobna ambulanta je ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8.00 do 12.00 v ZD Novo mesto na Kandijski cesti 4 v Novem mestu.

Pred obiskom dežurne ambulante po telefonu preverite ali je ambulanta res odprta, trenutno je obvezna predhodna najava na zgornjo telefonsko številko.

Dežurni zobozdravnik v Celju

Tel.: (03) 54 34 360

Dežurna zobna ambulanta je ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8.00 do 13.00 v pritličju ZD Celje na Gregorčičevi 5 (trakt A).

Pred obiskom dežurne ambulante po telefonu preverite ali je ambulanta res odprta.

Dežurni zobozdravnik v Slovenj Gradcu

Tel.: (02) 88 57 980

Dežurna zobna ambulanta se ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8.00 do 12.00 nahaja v pritličju desno v ZD Slovenj Gradec na naslovu Partizanska pot 16, Slovenj Gradec.

Pred obiskom dežurne ambulante po telefonu preverite ali je ambulanta res odprta.

Dežurni zobozdravnik v Murski Soboti

Tel.: (02) 53 41 316

Dežurna zobna ambulanta je ob vikendih in praznikih od 8.00 do 12.00 v ZD Murska Sobota, Grajska ulica 24, Murska Sobota.

Pred obiskom dežurne ambulante po telefonu preverite ali je ambulanta res odprta.

Dežurni zobozdravnik v Kopru

Podatek o dežurnem zobozdravniku v Kopru lahko poiščete na spletni strani www.zd-koper.si.

Dežurni zobozdravnik v Velenju

Dežurstvo ob sobotah, nedeljah in praznikih se izvaja za občane s stalnim prebivališčem v Velenju, Šmartnem ob Paki, Mozirju, Solčavi, Nazarju in Rečici ob Savinji. Ker je vsak vikend dežuren drug zobozdravnik na svoji lokaciji, lahko razpored in dodatne informacije pridobite tukaj.

Kako vam lahko pomaga dežurni zobozdravnik?

Dežurni zobozdravnik vam lahko pomaga v naslednjih nujnih primerih:

  • Pri močnem zobobolu, ko analgetik ne pomaga več
  • Pri akutnem vnetju (oteklina, oteženo požiranje, zvišana telesna temperatura)
  • Pri večji krvavitvi
  • Pri poškodbah zob in ustne votline

Med nujne zobozdravstvene storitve sodijo:

  • Odprtje bolečega zoba
  • Zaustavitev krvavitve
  • Rez sluznice, kjer se dela ognojek
  • Odstranitev obolelega zobnega živca
  • Puljenje zoba
  • Imobilizacija zoba pri poškodbah

V dežurne zobne ambulante se zato odpravite le v primerih, ko je bolečina resnično huda ali ko vas skeli tako močno, da ne boste mogli počakati do naslednjega dne, ko bi lahko obiskali svojega zobozdravnika.

V primeru, če obiščete dežurno ambulanto s stanji, ki ne spadajo pod nujne, pregled in storitve niso krite s strani zavarovalnice, ampak so samoplačniške. Med ne nujna stanja sodijo odkrušena ali izpadla plomba, razpadel mostiček, popravila protez in cementiranje izpadlih zobnih prevlek. Tudi skelenje ali manjše bolečine, ki jih lahko odpravite z analgetiki ne hodite reševat k dežurnim zobozdravnikom.

O tem ali je vaše stanje resnično nujno, odloča dežurni zobozdravnik.

Kaj potrebujete s seboj pri dežurnem zobozdravniku?

Ko se odpravite v dežurno ambulanto imejte s seboj kartico obveznega zavarovanja in v nekaterih primerih, kot je denimo nočni obisk, tudi nekaj denarja za plačilo opravljenih zobozdravstvenih storitev.

Kot že omenjeno, obvezno zdravstveno zavarovanje vam namreč zagotavlja plačilo za izvajanje nujnih zobozdravstvenih storitev le podnevi. V nočnih urah je obvezna participacija vsakega pacienta, saj gre po mnenju ZZZS za nadstandardno storitev.

Osveženo: 13. november 2023