Da ne boste skrivali svojega nasmeha

Da ne boste skrivali svojega nasmeha

Ni pomembno, koliko plačate za zobno protetiko. Pomembno je, kaj za to dobite!

Poskrbite, da kratkoročno navdušenje nad novimi zobmi ne bo zamenjalo dolgoročno razočaranje.

Ni pomembno, koliko plačate za zobno protetiko. Pomembno je, kaj za to dobite!

Poskrbite, da kratkoročno navdušenje nad novimi zobmi ne bo zamenjalo dolgoročno razočaranje.

NAROČITE SE NA PREGLED
Zobna protetika - Zobne luske

ZOBNE LUSKE

V primeru poškodovanih, preveč razmaknjenih, obrabljenih ali zabarvanih zob lahko za preoblikovanje (in polepšanje) nasmeha uporabite zobne luske.

Zobna protetika - zobni mostički

ZOBNE KRONE

Za nadomeščanje enega ali več manjkajočih zob lahko uporabite fiksne nadomestke; zelo pomembna je odločitev za kakovostno zobno krono, ki bo zagotovila lep nasmeh.

Zobna protetika - zobne proteze

ZOBNE PROTEZE

Za nadomeščanje velikega števila zob ali v primeru brezzobosti se uporabijo delna proteza, totalna proteza in fiksna ali snemna proteza na zobnih vsadkih.

Izgubljene zobe je treba čim hitreje nadomestiti!

V Sloveniji zobozdravniki vsako leto izpulijo več kot 200.000 zob. Številka, ob kateri se lahko kar malo zamislimo. Zato niso odveč opozorila zobozdravnikov, da  za lepe in zdrave zobe največ lahko naredimo sami. Kljub vsemu pa je izguba zoba zelo pogost pojav, ki se zgodi zaradi bolezni ali poškodb. Zato je kakovostna zobna protetika zelo pomembna. Sodobno zobozdravstvo kombinira zobno protetiko z implantati.

Najbolje je, da  izgubljene zobe čim hitreje nadomestimo. Izguba zoba namreč povzroči zmanjšanje površine za žvečenje, zato hrana ni dobro prežvečena in našemu želodcu s tem ne naredimo nič dobrega. Vendar je to morda še najmanjši problem.

Zaradi manjkajočih zob v dlesni izginja čeljustna kost, ki jo je vedno težje nadomestiti. Posledica tega je spreminjanje dlesni, ki sčasoma ne omogoča več kakovostnih protetičnih rešitev. Posledice so vidne tudi navzven, saj se spremeni oblika obraza. Zaradi manjkajočih zob prihaja do nagibanja drugih zob ali do izraščanja zob nasprotnega zobnega loka v prostor izpadlega zoba. To otežuje kasnejšo izdelavo zobnih mostičkov ali protez.

Zaradi nepravilne lege zob je med drugim otežena ustna higiena, zato prihaja do zastajanja ostankov hrane. Posledično se poveča verjetnost nastanka zobne gnilobe in vnetja dlesni na doslej zdravih zobeh. Pri izgubi sprednjih zob je uničen tudi lep nasmeh.

Zobna protetika omogoča številne načine za nadomestitev poškodovanih ali izgubljenih zob. Nadomeščanje izgubljenih zob pa ni poceni. Zato pri portalu  eZobozdravnik spremljamo cene in kakovost materialov, saj zobna protetika doživlja nenehni razvoj, ki prinaša stalne izboljšave.

Cena zagotovo ne sme biti edino merilo, ko se odločate za izbiro zobne protetike!

Če se malo pošalimo, potem bi vas v primeru, da je cena edini pogoj pri izbiri protetike, dentalni turizem lahko odpeljal na tržnico v Maroko, kjer bi zagotovo našli najcenejše nadomestke za izgubljene zobe. Kako izgleda taka ponudba, si lahko ogledate v desnem videoposnetku. Priznajte, da občutek ob ogledu videa ni ravno prijeten. Le kdo bi si želel takšno nadomestilo za izgubljene zobe?

Ravno zato morate pri odločitvi, kako in kje nadomestiti izgubljene zobe, temeljito pretehtati vsaj naslednje dejavnike:

  • kakovost vgrajenega materiala
  • strokovnost in izkušnje zobozdravnika
  • higienski standard ordinacije
  • dolgoročnost zobno protetične rešitve

Nadomestitev izgubljenih zob z ustrezno zobno protetiko zahteva svoj čas, razumeti je treba vzroke, ki so pripeljali do izgube zob, in narediti kakovosten načrt nadomestitve. Ta načrt in izvedba zobne protetike morata dolgoročno zmanjšati tveganje za bolezni dlesni, doseči pravilen ugriz in zagotoviti estetski izgled.

ŽELIM “FER” CENO ZA ZOBNO PROTETIKO
0
Število izdrtih zob v letu 2018
0
Število posegov na snemnih protezah v letu 2018
0
Število posegov na fiksnih protezah v letu 2018

Vir: Zdravstveni statistični letopis 2018, zobozdravstvene storitve za odrasle.