Zobne krone

Na kaj je treba paziti, ko se odločimo nadomestiti manjkajoči ali poškodovan zob?

Zobna krona ali zobna prevleka nadomešča izgubljen zob, povrne izgubljeno funkcijo zoba in popravi estetski videz.

Zobne krone se pritrdijo na kateri koli obrušen zob v zobnem loku, lahko so sestavni del zobnega mostička ali pa se z njimi se nadgradi zobni implantat.

Grizna površina zobne krone mora biti prilagojena grizni površini nasprotnega zobnega loka. Zato vam zobozdravnik pred izdelavo zobne krone vedno vzame odtis obeh zobnih lokov, da lahko v zobotehničnem laboratoriju nato izdelajo ustrezno zobno prevleko.

Zobozdravnik za vsak zob posebej določi velikost, obliko in barvo, ki bodo čim bolj podobne preostalim zobem.

Zobne krone sodijo med fiksno zobno protetiko, saj se trajno pričvrstijo. Začasne zobne prevleke se uporabljajo le za določen čas, do trenutka, ko zobni tehnik izdela stalno zobno krono.

Pri izbiri materiala za zobne krone se lahko odločate med kovinsko keramičnimi, keramični in cirkonijevimi prevlekami.

Najbolj razširjena je kombinacija kovine in keramike. Kljub prepričanju med ljudmi, da imajo popolnoma keramične krone ali mostičke, v praksi ni tako. S kovino se keramika kombinira zato, da je nadgradnja stabilnejša in da lažje prenese vse sile, ki nastajajo pri grizu.

Z razvojem tehnologije in materialov pa se je začelo uporabljati tudi polno keramične in cirkonijeve prevleke. Polno keramične prevleke se zaradi lepše estetike po navadi uporabijo za izdelavo posameznih zobnih kron pri sprednjih zobeh. V zadnjem času je trend večje uporabe e-max keramike, ki je najbolj prosojna in z njo se doseže izjemen videz sprednjih zob. Cirkon pa je material, za katerega je značilna visoka trdnost, obenem pa zagotavlja naravni videz zob. Zaradi svoje trdote je še posebej primeren za zobne mostičke in stranske sektorje zob, kjer zamenja kovinsko ogrodje. V praksi boste pogosto slišali, da so zobne krone narejene s pomočjo CAD-CAM tehnike. Gre za računalniško obdelavo, ki omogoča robotizirano izdelavo ogrodja zobne krone.

Nekoč so zaradi nizke cene pogosto uporabljali fasetirane zobne krone, kjer se na vidni del ogrodja izdelajo fasete v barvi zob, medtem ko je preostali del zoba iz kovine. Ker so bile fastete narejene iz umetne smole, niso več zadoščale sodobnem standardom estetskega zobozdravstva, poleg tega barva fasete sčasoma potemni. Zato se njihova uporaba opušča, še najpogosteje jih nameščajo v zdravstvenih domovih, ker je to material, ki ga krije zdravstveno zavarovanje.

V preteklosti so uporabljali tudi polno kovinske zobne krone, ki pa se danes ne uporabljajo več. Narejene so bile iz različnih kovin (paladij, platina, srebro), zaradi prestiža so bile pogosto narejene iz zlata. Bile so trdnejše od keramičnih, vendar pa so v ustih zelo izstopale, zato so jih zaradi slabega videza začeli opuščati.

Cene zobnih kron se precej razlikujejo.

Najcenejše so fasetirane zobne prevleke, sledijo kovinsko keramične, najdražje so polno keramične in cirkonijeve.

Zobne krone, ki se vstavijo na implantat so še nekoliko dražje, ker so za izdelavo potrebni posamezni delčki, ki se jih potrebuje za spojitev z implantatom. Cena je v teh primerih odvisna tudi od izdelovalcev implantatov.

Vsi, ki ste zdravstveno zavarovani in imate zobozdravnika s koncesijo, bi si prav gotovo želeli, da vam zavarovalnica povrne stroške nadomeščanja izgubljenih zob s kakovostnimi materiali. Vendar žal ni tako, saj so merila za odrasle izjemno stroga.

Ne glede na to, kakšno vrsto zobne krone vam bo namestil zobozdravnik, morate zanjo dobro poskrbeti. Sem sodi redno ščetkanje zobne krone, nitkanje med zobno krono in drugimi zobmi ter redni zobozdravstveni pregledi.