Ortodontija za odrasle

je najboljša pot do lepih in poravnanih zob ter čudovitega nasmeha, ki si ga že dolgo želite.

Toda še pred dobrim desetletjem je bila ortodontija za odrasle tabu tema.

Pri nas in v tujini je dolgo veljalo prepričanje, da se zobni aparati namenjeni le zdravljenju otroških zob in da si odrasli ne nameščajo zobnih aparatov.

Ljudje so imeli različne strahove in so si postavljali številna vprašanja:

  1. “Kaj si bodo drugi mislili o meni, ker nosim zobni aparat?”
  2. “Kako bom izgledal z železjem v ustih?”
  3. “Ali sem preveč star, da bi obiskal ortodonta?”

Ste še vedno med tistimi, ki mislijo, da je ortodontija samo za otroke?

Društvo britanskih ortodontov (BOS) je leta 2016 objavilo rezultate raziskave med svojimi člani. Večina ortodontov ocenjuje velik porast odraslih pacientov v zadnjih letih.

Temu pritrjuje tudi statistika novih odraslih pacientov, od katerih je 10 % pacientov starih med 18 in 25 let, 66 % od 26 do 40 let ter 22 % med 41 in 55 let. Zanimivo je, da obstaja tudi 2 % odraslih, ki si namestijo zobni aparat, čeprav so starejši od 55 let.

Ortodontija se po raziskavah uporablja pri vseh starostnih skupinah

Tudi Ameriško ortodontsko društvo (AAO) je v raziskavi med svojimi člani prišlo do podobnih rezultatov. V ZDA ugotavljajo, da je že več kot četrtina pacientov, ki se odločijo za ortodontsko zdravljenje, odraslih.

Med njimi je kar 44 % pacientov moških. Raziskava je pokazala, da je 77 % odraslih poročalo, da je ortodontsko zdravljenje prispevalo k izboljšanju tako njihovega osebnega kot poklicnega življenja.

Več kot 90 % pacientov je priporočalo, da naj se vsi, ki še razmišljajo o ortodontskem zdravljenju, zanj odločijo, saj te odločitve ne bodo obžalovali.

Zakaj se vse več odraslih odloča za ortodontsko zdravljenje?

Ortodontija, s celim imenom, čeljustna in zobna ortopedija, se ukvarja s premikom zob in čeljusti.

Zobje se lahko premikajo v kateri koli starosti, praktično vse dokler imate svoje zobe.

Mnogim odraslim se zdi najprimernejši čas za namestitev zobnega aparata takrat, ko se pri ortodontu zdravijo njihovi otroci.

Če ste tudi vi med njimi, omenite svojo željo otrokovemu ortodontu in hitro boste dobili strokovno mnenje ali je ortodontija za vas primerna.

Razlogov, zakaj se je v zadnjem desetletju povečalo število odraslih pacientov, ki se odločijo poravnati svoje zobe z zobnim aparatom je veliko.

Zdravstveni razlogi, da se odrasli odločijo za ortodontijo

Najboljše in najlažje je zobne nepravilnosti odpraviti pri otrocih. Otroci so pri zdravljenju bolj trpežni kot odrasli, poleg tega traja pri odraslih zdravljenje običajno nekoliko dlje.

Vendar vsi niso imeli možnosti ortodontskega zdravljenja kot otroci ali pri nošenju zobnega aparata niso bili dovolj dosledni in so ortodontsko zdravljenje opustili.

Ortodontija nekaterim omogoča popraviti nasmeh in povečati samozavest. Drugim ortodontija popravi ugriz in izboljša zdravje.

Na začetku zdravljenja morajo biti zobje in obzobna tkiva zdravi, pacient pa mora dobro skrbeti za ustno higieno.

Pri pacientih, ki pridejo v ambulante zaradi estetskih razlogov, ortodonti največkrat zasledijo težave s sprednjimi zgornjimi zobmi.

Ortodontija je namenjena tudi moškim

Vendar ni vedno estetska težava razlog za obisk ortodonta.

Pri mnogih so vzrok zdravstvene težave. Med takšne sodi pomoč ortodonta pri parodontalnemu zdravljenju. Ta bolezen namreč slabša stanje dlesni in zobje se začnejo premikati.

Poleg estetskega videza se lahko pojavijo tudi težave pri izgovorjavi in prehranjevanju. Ortodont v sodelovanju s parodontologom poskrbi, da se izboljša stanje obzobnih tkiv (dlesni), zobje pa se postavijo v pravilen položaj in dobijo lepši videz.

Tudi v primerih oteženega čiščenja medzobnih prostorov se priporoča ortodontski premik zob.

Zobni aparat se lahko namesti tudi kot priprava na protetično zdravljenje ali zaradi odprave poškodb zob. V nekaterih primerih je ortodontski premik lastnih zob celo boljša rešitev kot mostiček ali implantat.

Kakšen zobni aparat izbrati?

Zobni aparati so se neprestano razvijali in danes obstaja veliko različnih vrst zobnih aparatov. Čeprav imajo vsi isti cilj – ravne zobe – so med seboj zelo raznoliki.

Ortodont vam bo na podlagi stanja vašega zobovja priporočil, kateri tip zobnega aparata bo za vaše zdravljenje najbolj uspešen.

Na trgu obstaja veliko število zobnih aparatov.

Veliko število odraslih pacientov išče bolj diskretne, udobne zobne aparate, ki bi dosegli hitre rezultate zdravljenja in pri tem ne bodo motili njihovega aktivnega življenjskega sloga.

Zato pogosto povprašujejo po nevidnih zobnih aparatih. pogosto se odločijo za snemljive opornice Invisalign.

Katerega ortodonta izbrati?

Pri izbiri ortodonta morate upoštevati tri dejavnike: kakovost, ceno in oddaljenost od kraja bivanja.

Ko govorimo o kakovosti ortodontov morate vedeti, da so vsi ortodonti najprej zobozdravniki, le majhen delež zobozdravnikov postane ortodont. V juliju 2019 je bilo 2.064 zobozdravnikov članov zdravniške zbornice, od tega je le 115 ortodontov. Občasno zasledimo tudi zobozdravnike, ki se lotevajo poravnave zob, čeprav niso ortodonti.

Cena ortodontskega zdravljenja je pogosto odvisna od zapletenosti poravnave zob in od vrste zobnega aparata, ki vam ga namesti ortodont. Najcenejši in praviloma najboljši so klasični kovinski zobni aparati.

Cene namestitve teh aparatov in celotnega ortodontskega zdravljenja se v Sloveniji gibljejo od 2.400 dalje. Od posameznega ortodonta je odvisno ali so v tej ceni vključena tudi morebitna popravila poškodb ortodontskega aparata, retencijski aparat in kontrolni pregledi po končanem zdravljenju.

Pri odraslih je veliko zanimanja za nevidne zobne aparate, katerih cene so višje, a mnogi imajo veliko željo, da bi bil zobni aparat čim manj opazen in se zato odločijo za dražjo izbiro.

Kot tretji razlog je treba omeniti še oddaljenost vašega doma od ortodonta. To je pomembno zato, ker boste ortodonta redno (vsak mesec) obiskovali. To v dveh letih terapije lahko bistveno podraži zdravljenje, saj stroški goriva, cestnin, amortizacije avta, kosil in izgubljenega časa niso zanemarljivi.

Če želite pomoč pri izbiri ortodonta potem se lahko obrnete na nas.

Pomagali vam bomo z brezplačnim nasvetom in vam priporočili dobrega ortodonta, ki bo lahko rešil vaše težave.

Rezultati zdravljenja pri odraslih

  • Boljša samopodoba in večja samozavest pri navezovanju partnerskih in poslovnih stikov.

  • Z boljšim ugrizom se hrana pravilno prežveči in podaljša življenjska doba zob.

  • Lažje čiščenje medzobnih prostorov pomeni manj kariesa in vnetja dlesni, dolgoročno to pomeni prihranek denarja.

Torej, kaj še čakate? Ortodontija vam lahko korenito izboljša življenje.

NAROČITE SE NA PREGLED ŠE DANES