Nevidni zobni aparat

odpravi marsikateri predsodek, ki se pojavlja pri odločitvi o namestitvi zobnega aparata.

Vas je strah, kaj si bodo ljudje mislili o vas, ker nosite zobni aparat? Predvidevate, da boste v času nošenja zobnega aparata manj samozavestni? Se sprašujete v stilu, saj bi si dali popraviti zobe, sama terapija vas v osnovi niti ne odvrača od tega, tudi ne morebitna bolečina in druge težave, ampak ta zobni aparat na mojih zobeh. Le kako se bom smejal(a)?

Vsa ta vprašanja, ki si jih pacienti zastavljajo, preden se odločijo za obisk ortodonta, so razlog, da se je v zadnjih letih povečalo povpraševanje po t. i. »nevidnih« zobnih aparatih. V nadaljevanju se bomo zato dotaknili nekaterih občutljivih vprašanj, ki si jih zastavlja večina odraslih pacientov, preden se odločijo za ortodontsko zdravljenje.

Kakšen je nevidni zobni aparat?

Prav je, da si najprej nekoliko razjasnimo pojme, kaj in kakšen sploh je nevidni zobni aparat.

Ko govorimo o nevidnem zobnem aparatu, nam mora biti takoj jasno, da popolnoma nevidni zobni aparat ne obstaja. Obstajajo le manj vidni zobni aparati, ki se jim pogovorno reče nevidni. Zaradi bolj estetskega videza so slednji v zadnjem desetletju postali izredno popularni.

Poznamo več vrst nevidnih zobnih aparatov, ki se razlikujejo po videzu, materialu, načinu vstavitve in nenazadnje tudi po ceni.

Najpogosteje se še zmeraj uporablja običajni zobni aparat z belimi ali brezbarvnimi zvezdicami.

Manj pogosti so primeri uporabe lingvalnih zobnih aparatov (aparatov prilepljenih na notranji strani zobnih lokov) in brezbarvnih snemnih aparatov iz posebne prozorne plastične mase.

Slednje največkrat zasledimo kar pod imenom znanega proizvajalca tovrstnih aparatov – Invisalign, čeprav danes obstaja več znamk tovrstnih zobnih aparatov. V Sloveniji ortodonti pogosto uporabljajo znamko Orthocaps, pri kateri gre v bistvu za zelo podoben aparat, kot je Invisalign.

Več informacij o ortodontiji, zobnih aparatih, tudi vidnih in snemljivih ter še veliko drugih koristnih informacij najdete tudi na našem portalu za lep nasmeh in zdrave zobe.

»Delam s strankami in si zato želim nevidni zobni aparat«

Proizvajalci zobnih aparatov so predvsem zaradi estetskih zahtev odraslih pacientov začeli iskati načine, kako zobne aparate narediti čim bolj neopazne.

Trend razvoja se je zato usmeril v razvoj čim bolj diskretnih in udobnih zobnih aparatov. Seveda je oboje v nekaterih primerih, predvsem pri pacientih s težjimi nepravilnostmi, težko združljivo oziroma celo nemogoče.

To še posebej velja za t. i. »alignerje« (plastične opornice – Invisalign), ki so postali precej popularni predvsem zaradi večjega udobja in neopaznosti, vendar pa se z njimi zdravijo zgolj manjše nepravilnosti.

Lep nasmeh z nevidnim zobnim aparatom

Razvoj vse bolj estetsko usmerjenih zobnih aparatov pričakovano sovpada z naraščanjem splošne popularnosti zobnih aparatov pri odraslih pacientih. Največ po ortodontih povprašujejo ženske, stare med 20 in 50 let, kar do ene mere pojasni tudi vse večje povpraševanje po manj vidnih zobnih aparatih.

Kljub temu, da je v zadnjih letih število odraslih pacientov zelo naraslo in je (predvsem klasični) fiksni zobni aparat postal nekaj vsakdanjega, marsikdo razmišlja v stilu: »delam s strankami in zato želim, da je zobni aparat čim manj viden«. Upravičeno? Velikokrat ne. Zobni aparat lahko pri strankah deluje tudi pozitivno. Tako si slednje o vas mislijo, da vam je mar za vašo zunanjo urejenost in vam to pripišejo kot dobro lastnost.

Kaj pa cene manj vidnih zobnih aparatov?

Pričakovano so nevidni zobni aparati dražji od klasičnih kovinskih. Natančno je o cenah težko govoriti, tudi zato, ker mnogi ortodonti še zmeraj »skrivajo« svoje cene oziroma jih postavljajo v dogovoru z vsakim pacientom posebej.

Nevidni zobni aparat je dražji od klasičnega

Po drugi strani pa vse več slovenskih ortodontov za nevidni zobni aparat uporablja enotno ceno ortodontskega zdravljenja. To pomeni, da enako plačajo tisti z manj in tisti z bolj težkimi nepravilnostmi. Cena pa je znana vnaprej.

Gremo po vrsti. Še zmeraj so najbolj iskan estetski dodatek bele ali prozorne zvezdice, pri čemer gre pravzaprav za »polepšan« klasični zobni aparat. Doplačila za takšne zvezdice se v Sloveniji gibljejo med 200 in 300 EUR, ponekod tudi višje, je pa vse odvisno od ortodontske ordinacije in njihove cenovne politike.

Zdravljenje z zobnimi aparati tipa »Invisalign« ali »Orthocaps« vas bo v “težjih” primerih stalo med 3.500 in 5.000 EUR.
V ceno so v večini primerov všteti vsi posegi in materiali, ki jih prejmete tekom celotnega zdravljenja. Kljub temu pa je lahko tovrstno zdravljenje še zmeraj precej (tudi do dvakrat) dražje v primerjavi z zdravljenjem z običajnim zobnim aparatom.

Najdražji je lingvalni zobni aparat, ki je med vsemi tudi dejansko najmanj viden. Zahteven postopek vgradnje in nadstandardni materiali pa zahtevajo svojo ceno. Ta se začne nekje pri 5.000 EUR, kar je relativno poceni, če vemo, da se cene ponekod povzpnejo tudi čez 6.000 EUR. Omeniti velja, da je ponudba slovenskih ortodontov, ki imajo izkušnje in znanje s tega področja, zelo majhna, kar gotovo ne pripomore k nižjim cenam in raznolikosti ponudbe.

Če nimate kakšnega zaupanja vrednega priporočila oziroma osebno ne poznate nobenega ortodonta, ki bi vam namestil nevidni zobni aaprat, je internet sicer bogat vir informacij, a še zdaleč ne optimalen.

Na internetu lahko s pomočjo brskalnikov najdete zgolj nekatere ortodonte. Marsikateri slovenski ortodont nima svoje spletne strani, spet drugi jo imajo slabo optimizirano, kar pomeni, da je stran s pomočjo brskalnika in brez poznavanja točnega imena ordinacije, težko najti. Tretji pa cen sploh ne objavljajo. V vsakem primeru si je na hitro težko ustvariti pravo sliko, kaj je poceni in kaj drago.

Pri iskanju ortodonta vam lahko pomagamo. Če vas zanima konkretna ponudba za katerokoli ortodontsko storitev v Sloveniji, izpolnite obrazec. Poskrbeli bomo, da boste kmalu prejeli klic preverjenega ortodonta.