Slikanje zob

z zobnim rentgenom je postalo sestavni del sodobnega zobozdravstva. Zobozdravnik na rentgensko slikanje zob pacienta pošlje pri preventivnih pregledih ali v primerih, ko želi postaviti natančno diagnozo zaradi težav v ustni votlini. Tudi pri načrtovanju ortodontskih posegov je potrebno slikanje pacientovih zob.

SEZNAM ZOBNIH RENTGENOV

Rentgensko slikanje zob pokaže:

 • zobno gnilobo,
 • plombe,
 • manjkajoče zobe,
 • nepravilni položaj zob,
 • položaj implantata,
 • ciste in gnojna vnetja,
 • poškodbe kosti, v katere so vsajeni zobje,
 • razvoj čeljusti,
 • poškodbe in polnitve zobnih korenin in
 • razvojno stanje stalnih zob.

Za slikanje zob ni potrebnih posebnih priprav. V nekaterih primerih je treba odstraniti očala, snemne proteze, verižice, uhane in pirsinge.

Slikanje je opravljeno zelo hitro in neboleče.

Metode slikanja zob

Pri pregledu ustne votline zobozdravnik s prostim očesom preveri stanje zob in ustne votline, ne vidi pa dogajanja pod zobno sklenino, sprememb v kosti, zobni korenini in okoli nje. Za dodatne informacije o stanju tkiv, lahko uporabi eno izmed naslednjih metod slikanja zob.

1. Intraoralno slikanje zob

Lokalni posnetek pokaže, kaj se dogaja z zobom in obzobnim tkivom. Za slikanje se uporablja digitalni detektor, ki se vstavi v ustno votlino. Slikajo se lahko največ trije zobje, od zobne krone do korenine.

Zobozdravniki slikanje uporabljajo, da ugotovijo, ali je treba zdraviti zobne korenine, pri endodontskem zdravljenju, pri odkrivanju kariesa ter v primeru bolečin v predelu zoba. Slikanje traja samo nekaj sekund.

2. Bitewing

Posebna tehnika slikanja je bitewing, ki se uporablja za prikaz zobnih kron zgornjih in spodnjih zob. Zobozdravnik to vrsto slikanja uporabi pri iskanju začetnega kariesa, ki nastaja med zobmi. Ta tehnika se uporablja redkeje, saj zobozdravnike pogosto bolj zanima, kaj se dogaja v notranjosti zoba in v zobnih koreninah.

3. Ortopan

Na podlagi ortopana, ki prikaže sliko celotnega zobovja obeh čeljusti in sinusov, se lahko okvirno oceni stanje zob in kostnine. Slikanje je popolnoma neboleče in traja približno 10 – 15 sekund.

Ortopan posnetek zobovja pri slikanju zob

Ta vrsta slikanja se največkrat uporablja v preventivne namene, saj omogoča hitro oceno stanja v ustni votlini in odkrivanje skritega kariesa. Tej vrsti slikanja pravimo tudi panoramsko slikanje zob in je nekoliko manj natančno od intraoralnega slikanja.

4. Telerentgen glave

Telerentgen glave je slikanje glave v stranski projekciji ali od spredaj. Uporablja se v ortodontiji, saj omogoča ortodontu, da oceni razmerja med čeljustmi in mu pomaga odkriti vzroke za nepravilno postavitev zob.

5. CBCT – 3D slikanje zob

CBCT (Cone Beam Computed Tomography) je novejša metoda slikanja, posebej primerna za slikanje kostnih struktur.

Najpogosteje se uporablja za načrtovanje vstavitve implantata, saj prikaže stanje kostnine izredno natančno. Doza sevanja je nekoliko večja kot pri ortopanu, vendar bistveno manjša kot pri običajnem CT slikanju. Slikanje se uporablja tudi za drugo dentalno in maksilofacialno diagnostiko.

 

Strošek slikanja zob

Če imate izbranega zobozdravnika v zdravstvenem domu ali zobozdravnika s koncesijo in imate urejena zavarovanja, je slikanje zob brezplačno. Toda slikanje zob lahko opravite le pri nekaterih izvajalcih slikanja ali pri svojem zobozdravniku, če ima lastni rentgen. V mnogih primerih se je na slikanje treba naročiti in na slikanje nekaj dni počakati.

Če vaš zobozdravnik nima koncesije ali bi radi slikanje opravili hitreje, lahko obiščete enega izmed številnih samoplačniških zobnih rentgenov.

Ker je slikanje zob v teh primerih samoplačniško, smo preverili cene za posamezne vrste slikanja po različnih zobnih rentgenih v Sloveniji.

Cene slikanja zob znašajo:
– intraoralno slikanje zob od 7 do 20 EUR,
– bitewing od 9 do 20 EUR,
– ortopan od 20 do 30 EUR,
– telerentgen 30 do 60 EUR in
– CBCT slikanje obeh čeljusti med 80 in 120 EUR.

Pri CBCT slikanju je treba opozoriti, da je predstavljena cena za slikanje obeh čeljusti. Cenejše je slikanje posameznih segmentov, ki znaša med 40 in 50 EUR, slikanje ene čeljusti pa znaša med 60 in 70 EUR.

V nekaterih primerih se cena slikanja razlikuje glede na to ali posnetek prejmete na CD-ju ali vam ga pošljejo po elektronski pošti.

Je slikanje zob nevarno?

Konec 19. stoletja je zaznamovalo pomembno odkritje za zdravstvo in zobozdravstvo. Leta 1895 je nemški fizik Wilhelm Conrad Röntgen odkril nov tip elektromagnetnega delovanja, ki ga je poimenoval – žarki X ali kot jih danes imenujemo po njem – rentgenski žarki.

Sevanje je beseda, ki ima v današnjem času precej negativen prizvok. Pogosto je strah pretiran, saj je sevanje naraven pojav in seva vse okoli nas.

Slikanje zob z zobnim rentgenom seva rentgenske žarke

Slikanje zob hitro prikaže težave v ustni votlini

Poseben del sevanja je rentgensko sevanje. Njegova posebnost je, da rentgenski žarki prodrejo skozi telo, kar omogoča prikaz notranjih telesnih struktur. Radiacijska doza se meri v sivertih (Sv).

Po raziskavah vsak posameznik iz okolja in vesolja letno prejme nekaj mSv, odvisno od lokacije. Tudi pri rentgenskem slikanju zob se meri radiacijska doza sevanja, ki je odvisna od naprave do naprave. Z novejšo digitalno tehnologijo, ko je slike možno računalniško obdelati, so doze sevanja manjše.

Podatki o dozah sevanja pri slikanju zob, ki jih je moč najti na spletu so naslednji:

 • intraoralno slikanje zob: 0,005 mSv,
 • ortopan 0,02 mSV in
 • CBCT 0,05 mSv – 1 mSv.

Za primerjavo povejmo, da znaša radiacijska doza CT medenice 10 mSv, CT glave 2mSv in RTG posnetek pljuč 0,04 mSv.

Zakonodaja predpisuje mejne doze sevanja, ki smo jim lahko izpostavljeni. Za prebivalstvo je ta meja 1 mSv/leto. Lahko je tudi večja od mejne doze, če v zaporednih petih letih skupaj ne presega 5 mSv.

Prejeta doza pri intraoralnem RTG posnetku je približno enakovredna dozi, ki jo prejmemo v nekaj dneh naravnega sevanja. Vseeno moramo biti pri rabi rentgenskega slikanja previdni, zato se za slikanje zob ne odločamo sami, ampak nas na slikanje pošlje zobozdravnik.

Pred vsakim rentgenskim slikanjem si nataknemo svinčen predpasnik, kar dodatno zaščiti hrbtenico in rodila.

Ker rentgensko slikanje zob predstavlja zelo majhno možnost tveganja za nosečnico in plod, se pri nosečnicah slikanju zobozdravniki raje izognejo.

Osveženo: 12. september 2020