Mlečni zobje

Izraščanje mlečnih zob je pomemben del otrokovega razvoja. Poleg tega, da otroku omogočajo žvečenje in pravilen govor, imajo mlečni zobje tudi pomembno vlogo pri pravilnem razvoju čeljusti, saj pripravljajo prostor za stalne zobe.

Tako kot starši redno skrbijo za nego kože najmlajših z različnimi negovalnimi izdelki (kreme, olja, mazila …) je treba poskrbeti tudi za otrokove mlečne zobke, zato je res dobro prebrati ta prispevek.

Kdaj izrastejo mlečni in kdaj stalni zobje?

Starost otrok je pri izraščanju mlečnih zob različna. Večinoma mlečni zobje izraščajo med četrtim mesecem in drugim letom starosti. Otrokom zraste 20 mlečnih zob. V razpredelnici si lahko pogledate okvirno starost otroka pri izraščanju posameznih zob:

Kdaj zrastejo mlečni in stalni zobje?

Proces prihoda stalnih zob je povezan z izpadanjem mlečnih zob, saj se tako naredi prostor za preostale stalne zobe.

Prvi stalni zobje običajno začnejo izraščati med petim in šestim letom. V povprečju začnejo stalni zobje izraščati prej deklicam kot dečkom.

Do starosti 12 let večina mlečnih zob izpade.

Na rentgenski sliki devetletne deklice lahko vidite, kako stalni zobje izpodrivajo mlečne in si utirajo pot na svobodo.

Rentgenska slika mlečnih in stalnih zob

Izgubo mlečnih zob otroci nestrpno pričakujejo, saj jim zobna miška odnese zob in jim v zameno zanj pusti darilo.

V resnici pa večina staršev mlečne zobke svojih otrok shrani, saj jih težko zavržejo. Za shranjevanje si lahko omislite tudi priročno leseno škatlico, kjer bodo otrokovi mlečni zobki na varnem.

Znaki, ki kažejo na prihod mlečnih zob

Izraščanje mlečnih zob običajno povzroča nelagodje tako otrokom kot staršem. Pri otrocih se lahko pojavijo naslednji znaki, ki kažejo na izrast mlečnih zob:

 • slinjenje,
 • pordečela in napeta dlesen,
 • povečana potreba po grizenju,
 • razdražljivost,
 • izpuščaj na obrazu,
 • včasih tudi rahlo povišana temperatura,
 • pogosto se pojavijo tudi driske, vendar stroka pri povezavi driske z zobki ni enotna. Kljub temu gre verjetno za drisko kot posledico večje količine sline, ki jo pogoltne otrok.

Obdobje izraščanja zob je tudi za starše lahko naporno. Otroka namreč zelo težko potolažite, ob tem pa zaradi otrokovega prebujanja skoraj zagotovo tudi manj spite. Seveda so reakcije otrok na izraščanje zob različne. Nekaterim bodo zobki pokukali na plano hitro, tako da boste to komaj opazili. Drugi pa imajo s tem več težav in od vas zahtevajo, da jih nosite, zibljete in razvajate.

Mlečni zobje so lahko “neprijazni” tudi pri dojenju. Številne mamice so med dojenjem namreč občutile, kako jih je ugriznil mali zobek. Seveda to otrok stori nehote, ker grize vse »kar mu pride po zob«.

Lajšanje bolečin pri izraščanju zob

Starši v tem obdobju pogosto uporabljajo različne metode, ki bi otrokom pomagale in omilile bolečino. Idej, kako pomagati dojenčkom pri izraščanju zob je toliko, kolikor je babic, tet in sosed.

Zobozdravniki svetujejo, da se otrokom omogoči grizenje grizal, ki so nekoliko ohlajena v hladilniku. Grizala pa nikakor ne smejo biti zamrznjena, ker bi se otrokom lahko prilepila in poškodovala dlesni.

Za grizenje se dojenčkom lahko ponudi tudi nekoliko trše sadje (jabolko) ali zelenjava (korenje). Dlesni jim lahko zmasira tudi očkov ali mamin prst. Če je razdraženost še vedno velika pa zobozdravniki svetujejo uporabo različnih mazil, občasno tudi uporabo paracetamola.

Stare vraže svetujejo mazanje z vinom in tudi mnoge druge neobičajne metode. Pri vseh teh rešitvah je treba biti nekoliko previden, zato se je v primeru iskanja alternativnih metod še najboljše pogovoriti s homeopatom.

Kdaj prvič k zobozdravniku ali pedontologu?

Prvi obisk zobozdravnika je priporočljiv okrog prvega leta starosti.

Otroka lahko odpeljete na pregled k otroškemu zobozdravniku ali k pedontologu. Pedontologi so specialisti posebej usposobljeni za zobozdravstvene preglede in zdravljenja zob otrok do treh let starosti. Zobozdravnika ali pedontologa lahko poiščete na seznamu zobozdravnikov.

Prvi obisk zobozdravnika je bolj kot otrokom namenjen ozaveščanju staršev glede pravilne ustne higiene.

Zobozdravnik bo na pregledu pregledal otrokove mlečne zobe in ocenil ali gre za njihovo pravilno rast ter opazil in starše opozoril na škodljive otrokove navade. Med te sodijo sesanje palca, pretirana uporaba dude ali slabo čiščenje zobkov.

Zelo pomembno je, da starši otroka pripravite na obisk zobozdravnika in mu to predstavite na njemu razumljiv način. Ne omenjajte mu, da ga ne bo bolelo, ker ga bo že zaradi tega postalo strah. Če mu boste pojasnili, da gresta k zobozdravniku pogledat zobe in da tja hodijo vsi, bo čisto dovolj. Ker otroci radi sprašujejo, boste v vsakem primeru deležni njegovih vprašanj.

Če se bo otrok na prijeten način seznanil z zobozdravnikom in zobozdravniško ordinacijo, potem bo tudi v kasnejših letih brez težav hodil na preglede. V nasprotnem primeru se lahko pojavi strah, ki lahko otroka spremlja tudi kasneje, ko bo odrasel.

Kako preprečiti karies pri mlečnih zobeh?

Karies in druge zobne bolezni napadejo tudi prve zobe, zato je pomembno, da mlečni zobje ostajajo zdravi. Tako kot pri stalnih zobeh karies pri mlečnih zobeh nastane zaradi bakterij, ki nastanejo na zobnih oblogah.

Karies na mlečnih zobeh

Pri otrocih so zobje še bolj izpostavljeni zaradi uporabe dude in stekleničke, ki poleg uničenih zob otroka lahko pripeljejo tudi k ortodontu.

Prepogosti obroki in jemanja zdravil v obliki sladkih sirupov še dodatno pripomorejo k težavam z zobmi.

Zato upoštevajte naslednja priporočila:

 • Čiščenje zob je že pri majhnih otrocih zelo pomembno, zato je potrebno čiščenje mlečnih zob vsaj dvakrat na dan.
 • Uporabljata naj se zobna ščetka in zobna pasta, ki sta primerni starosti otroka. Na ščetko nanesite majhno količino zobne paste, največ v velikosti graha. Ker je zobna pasta prijetnega okusa, otroci z njeno količino radi pretiravajo.
 • Kljub temu, da smo starši pogosto utrujeni, je otroke treba nadzirati in jim pri čiščenju pomagati. Pri čiščenju je tudi pomembno, da otroka naučite, da se odvečna zobna pasta ne poje, temveč se izpljune.
 • Tudi pri otrocih je treba uporabljati zobno nitko. Uvajanje tega načina čiščenja naj poteka na igriv način. V trgovinah lahko kupite tudi zobne nitke, ki so posebej prilagojene mlečnim zobem.
 • Morda si bo vaš otrok raje umival zobke, če ga boste za to nagradili ali spodbudili denimo z eno izmed številnih aplikacij na mobilnem telefonu, ki otroke skozi igro spodbujajo k umivanju zob.
 • Občasno se lahko uporabijo tudi tabletke, ki obarvajo zobne obloge in pokažejo kateri deli zob niso dobro očiščeni.Dobra ustna higiena in zdrava prehrana, brez pretiranih sladkarij sta ključna pogoja za zdrave mlečne zobe.

Ali je treba popravljati tudi mlečne zobe?

Dobra ustna higiena in zdrava prehrana, brez pretiranih sladkarij sta ključna pogoja za zdrave mlečne zobe.

Zaradi različnih razlogov pogosto pride do kariesa tudi na mlečnih zobeh. Mlečni zobje so tanki, zato zobna gniloba na njih hitro napreduje. Ker lahko karies povzroča vnetja stalnega zoba mora zobozdravnik tudi na mlečnih zobeh ta karies odstraniti in mali zobek zapolniti in zaščititi s plombico.