Ortodontsko zdravljenje je najboljša pot do lepega nasmeha

Ste pripravljeni začeti ortodontsko zdravljenje?

Obljubimo vam, da pri tem ne boste sami. Pomagali vam bomo najti ortodonta z zelo konkurenčno ceno in visoko kakovostjo izvedbe zdravljenja.
NAROČITE SE NA PREGLED

Potek ortodontskega zdravljenja

Tako kot si niti dva nasmeha nista podobna, tako tudi dva pacienta nimata enakega poteka zdravljenja. Zato ima vsak ortodont individualni pristop do vsakega pacienta.

Že pri naročanju na pregled je priporočljivo, da ortodontu stanje vašega zobovja predstavite čim bolj podrobno. Tako boste lahko prvi pregled opravili hitro in brez nepričakovanih zapletov.

Ortodontsko zdravljenje za lep nasmeh
Prvi pregled

Praviloma je prvi obisk pri ortodontu nekoliko drugačen od obiska pri splošnemu zobozdravniku. Večinoma je namenjen pogovoru. Ortodont vas bo povprašal o splošnem zdravju, preteklih prehranjevalnih navadah, vaši skrbi za redno čiščenje zob, rednih obiskih pri zobozdravniku, poškodbah na zobeh ipd.

Pri pregledu bo ortodont opravil tudi pregled vašega zobovja in opravil nekaj meritev. Po pregledu vas bo napotil še na rentgensko slikanje zob, ki je ena od osnov za pripravo načrta zdravljenja.

Pacienti si seveda že ob koncu pregleda želijo izvedeti ceno in postopek zdravljenja, a to žal ne gre. Pričakujete lahko sicer osnovne informacije o možnostih zdravljenja, za podrobnejše podatke pa mora ortodont pripraviti načrt zdravljenja.

Drugi pregled

Na podlagi podatkov, zbranih na prvem pregledu, vam bo ortodont predstavil načrt zdravljenja, ki vsebuje časovni in finančni okvir zdravljenja.

Ker so se vam v času od prvega pregleda in pogovora z ortodontom zagotovo porajala dodatna vprašanja, je najbolje, da si vsa vprašanja sproti zapisujete in se na drugem pregledu o vseh dvomih pogovorite z ortodontom. Ko sprejmete ortodontovo ponudbo, se lahko začne ortodontsko zdravljenje.

Verjetno najbolj neprijeten del pregleda je jemanje odtisa zob za izdelavo študijskega modela. Vsi, ki ste že kdaj dajali odtis veste, da postopek ni boleč in da ne traja dolgo. Zato kar brez skrbi; če boste sproščeno dihali skozi nos, ne bo nobenih težav. V nekaterih ordinacijah pa se lahko srečate s sodobnimi, a tudi dražjimi metodami, kjer namesto odtisov uporabljajo računalniško skeniranje zob.

Ortodont vas bo seznanil, če je pred pričetkom zdravljenja potrebno opraviti še dodatno zdravljenje dlesni in zob. Če tega ne potrebujete, vam bo rezerviral prvi prost termin in pripravljeni ste za ustvarjanje pravilnega griza in lepega nasmeha!

Obdobje zdravljenja

Z namestitvijo zobnega aparata se prične ortodontsko zdravljenje in poravnava vaših zob. Osnova ortodontskega zdravljenja je, da se z ortodontskim aparatom deluje s konstantno silo na zobe, kar sčasoma premakne zobe v pravilno lego.

  • Trajanje ortodontskega zdravljenja

Ortodontske aparate mora ortodont redno prilagajati nastalim spremembam v zobovju. Ob pravilni rabi oziroma nošenju aparatov se lahko odpravi zobne nepravilnosti v obdobju od leta in pol do največ treh let.

Pri mlajših pacientih so značilni hitrejši premiki zob. Za uspešnost ortodontskega zdravljenja je zelo pomembno tudi, ali ortodont opravi poseg ob pravem času.

Dolžina zdravljenja je odvisna od:

  • Vrste nepravilnosti – večje kot so nepravilnosti, daljši čas je potreben za premikanje zob.
  • Starosti pacienta – pri mlajših pacientih v dobi odraščanja in razvoja, zdravljenje poteka nekoliko hitreje.
  • Rednih kontrol – pacienti morajo v času ortodontskega zdravljenja upoštevati navodila ortodonta in hoditi na redne kontrole.
  • Števila izpadlih nosilcev (zvezdic) – vsaka poškodba zobnega aparata, ki ni takoj popravljena, lahko podaljša zdravljenje za nekaj tednov, ker se zob hitro začne vračati v začetni položaj.
  • Bolečina

Sodobni zobni aparati so manjši in udobnejši za nošenje. Skupaj z uporabo sodobne ortodontske tehnologije, ki ustvarja manj pritiska na zobe, so pacientu bolj prijazni kot nekoč. Pri pacientih vstavitev zobnega aparata povzroči določeno nelagodje, saj gre za tujek v ustih. Najbolj neprijeten občutek traja od 12 do 24 ur in v nekaj dneh izgine.

  • Ustna higiena

Redna ustna higiena, med katero sodita čiščenje zob in zobnega aparata, je izjemnega pomena v času nošenja ortodontskega aparata. Le tako namreč lahko ohranjamo zdrave zobe in dlesni, kar je v bistvu še bolj pomembno od samega ortodontskega zdravljenja. Več o ustni higieni si lahko preberete tukaj.

Posebno morate biti pozorni na čiščenje zob nad in pod nosilcem, med nosilci in dlesnijo, pod lokom ter med obročkom in dlesnijo. Priporoča se uporaba običajnih pripomočkov za čiščenje ustne votline.

Zaključek in obdobje retencije

Ko sta po ortodontskem zdravljenju ortodont in pacient zadovoljna z doseženimi rezultati, se nesnemni zobni aparat lahko odstrani. Ker pa je zobe potrebno ohraniti v novem položaju vse do popolnega okrevanja kostne gostote, si ortodonti pomagajo z aparati, imenovani retenerji.

Obdobje retencije je za vsakogar različno, vendar nikoli ni krajše od enega leta, ker je to čas, ki je potreben, da se okoliška mehka tkiva in kost prilagodijo na nov položaj zob.