Zobne proteze

Izbrati totalno snemno ali delno snemno zobno protezo?  Katere so prednosti in katere slabosti protez na implantatih? Uživati življenje, se smejati in se kvalitetno prehranjevati – vse to in še več vam omogočajo sodobne zobne proteze.

Zobne proteze omogočajo lep nasmeh tudi v starosti.

Vzroki za izgubo večjega števila zob so lahko različni, pogosto pa je razlog bolezen dlesni oziroma parodontoza. Zobne proteze večinoma potrebujejo starejši ljudje, kljub temu pa je izguba zob ne glede na starost velik šok in mnogim se zdi, da se bliža konec sveta. Poleg neprijetnega odstranjevanja zob in težav s prehranjevanjem je tudi pri starejših občutek brezzobosti povezan z nesproščenim nasmehom in slabim počutjem. Zato je pomembno, da starejši v takih trenutkih niso sami. Veliko lažje jim bo, če bodo ob njih njihovi najbližji.

Verjamemo, da so odločitve o izbiri zobne proteze težke, sploh zato, ker je na voljo veliko različnih informacij, ponudnikov in različnih metod po različnih cenah. Starejši ljudje imajo z izbiro pogosto težave, zato je pomoč sorodnikov in prijateljev več kot dobrodošla. Ne samo, da je treba izbrati ustrezen tip proteze, temveč je treba izbrati tudi barvo in obliko zob. Pomoč starih fotografij, mnenja prijateljev in nasveti izkušenega zobozdravnika so prava pot k ponovni vzpostavitvi lepega nasmeha in nemotenemu prehranjevanju.

Dobra zobna proteza je boljša odločitev, kot prenašanje trpljenja ob slabih zobeh!

ŽELIM PONUDBO ZA PROTEZO

Življenje z zobno protezo

Življenje ljudi s protezo ni dosti drugačno od življenja ostalih, če so le z izborom in izgledom svojih novih zob zadovoljni in srečni.

Na začetku pacienti s protezo potrebujejo nekaj več časa, da se privadijo na spremembe v ustni votlini, na dobro izgovorjavo in ustrezno prehranjevanje. Ko pa se na spremembe navadijo, lahko uživajo polno življenje in svojega nasmeha nikoli več ne skrivajo z roko.

Tako kot pri zdravih zobeh, tudi v primeru zobne proteze velja, da je treba skrbeti za dobro ustno higieno. Zobna proteza je narejena iz materialov, ki omogočajo trpežnost in dolgo uporabo. Ni pa večna in če zanjo ter za dlesni ne skrbite, imate lahko kaj kmalu precej težav.

Zobna proteza je narejena iz umetnega materiala, ki se imenuje akrilat, posebnih smol, lahko tudi kovine. V osnovi se pacienti odločajo ali za uporabo snemnih protez ali s pomočjo implantatov podprte proteze.

Vrste zobnih protez

Totalna snemljiva proteza

Totalna snemljiva proteza se uporablja pri izgubi vseh zob. Nadomešča tako zobe kot izgubljene zobne grebene.

Če pacient želi, se mu po puljenju zob lahko izdela začasno protezo, ki ne potrebuje toliko prilagajanja kot stalna. Po določenem času, ko se spremembe v čeljustih umirijo, lahko zobozdravnik izdela novo protezo ali pa začasno spremeni v stalno. Čas, ki je potreben, da se strukture dlesni umirijo, je od 6 mesecev do enega leta.

Zgornje totalne proteze pacienti dobro sprejemajo, saj so narejene tako, da se prisesajo na nebo in ne izpadajo pri odpiranju ust. Večje težave pa so s spodnjimi zobnimi protezami, saj pogosto zaradi izgube čeljustne kosti ni mogoče doseči zadovoljive stabilnosti.

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza se uporablja za nadomestitev dela manjkajočih zob. Delna zobna proteza je snemna in jo lahko čistimo in vzdržujemo izven ustne votline.

Postopek izdelave delne zobne proteze poteka tako, da vaš zobozdravnik oceni stanje vaše ustne votline in z odtisom ustvari model čeljusti, na podlagi katerega bo izdelana delna proteza. Ker delna zobna proteza zapolni prostor izpadlih zob, pomaga tudi ohranjati položaj ostalih zdravih zob v pravilnih legah.

Zobne proteze na implantatih

Razvoj implantologije je prinesel pomembne prednosti tudi na področju popolnoma brezzobih čeljusti. Zobna proteza, podprta z implantati, vam omogoča višjo kakovost življenja, tudi v visoki starosti.

S pomočjo implantatov se zagotavlja dodatna podpora zobni protezi, kar omogoča stabilnost in lažje žvečenje hrane. Ob tem se ohranja tudi čeljustna kostnina, ki v nasprotnem primeru počasi izginja. Seveda se v primerih popolne brezzobosti ne nadomešča vseh izgubljenih zob.

Sčasoma so se razvile različne metoda vgradnje implantatov za brezzobo spodnjo in zgornjo čeljust. Postopek izdelave je tak, da se implantati vstavijo v čeljust. Nato sledi nadgradnja s posebnimi sidrišči, ki držijo zobno protezo.

Praviloma se vgrajuje od 2 do 6 implantatov v vsako čeljust. Za uspešnejšo stabilizacijo zgornje zobne proteze je treba vgraditi vsaj 4 implantate, medtem ko sta na spodnji protezi potrebna najmanj dva. Metode, ki se uporabljajo, imajo večinoma vgrajenih od 4 do 6 implantatov. Od tod tudi nosijo v javnosti bolj znana imena kot sta All on 4 ali All on 6.

Več o zobnih protezah na implantatih si lahko preberete tukaj.

Zobne proteze so lahko pričvrščene tudi na implantate.

Snemna ali z implantati podprta zobna proteza?

Snemna zobna proteza
  • Cenovno ugodna rešitev.
  • Enostavna za uporabo.
  • Namestitev brez kirurškega posega.
  • Uporablja se že dolga leta in je preizkušena.
Polfiksna zobna proteza
  • Boljše prileganje in stabilnost.
  • Boljši občutek med prehranjevanjem.
  • Ohranjanje čeljustne kostnine.
  • Večja udobnost nošenja.