Zobni aparat na zobeh

Zobni aparat

Zobni aparat je priprava za odpravljanje zobnih in čeljustnih nepravilnosti, ki ne poškoduje zob. Na zobe deluje s primerno silo, tako da se začnejo premikati v želeno smer. Sodobne hitre in manj vidne ortodontske metode so pripeljale do tega, da se tudi vse več odraslih odloči za poravnavo svojih zobnih nepravilnosti.

Zobnih aparatov in različnih tehnik je zato veliko različnih vrst. Razlikujemo jih glede na vstavljanje, glede na to, kje je aparat nameščen, in glede na izvor sile.

NAROČI SE NA PREGLED IN IZBERI SVOJ APARAT

Fiksni zobni aparat

Nesnemni ali fiksni zobni aparati so nesnemljivi in si jih pacienti sami ne morete odstraniti. Namestijo vam jih lahko le ortodonti, aparati pa ostanejo nameščeni do konca ortodontskega zdravljenja.

Fiksni zobni aparat je sestavljen iz nosilcev, ki se prilepijo na zobe in jim pravimo zvezdice. Pogosto boste za nosilce zasledili tudi angleško ime – bracketi. Skozi zvezdice je napeljana tanka žica loka, ki poteka od nosilca do nosilca in pritiska na zobe. Predvsem zaradi estetskih zahtev odraslih pacientov so proizvajalci zobnih aparatov začeli iskati načine, kako jih narediti čim bolj neopazne.

1. Klasični kovinski aparati

Klasični kovinski zobni aparat

Klasični kovinski aparati so najpogosteje uporabljeni in dajejo najboljše rezultate. Z razvojem ortodontske tehnike so nosilci postali manjši in manj moteči. Za lepši izgled si lahko izberete barvne elastike.

 • Najcenejši in najučinkovitejši.

 • Najbolj opazni zobni aparat.

Na zobni aparat se namestijo raznobarvne elastike

2. Samozaklepni zobni aparati

Samozaklepni zobni aparat na zobeh
 • Lažje izvajanje ustne higiene, ker ni nameščenih gumic.

 • Menjava lokov je hitrejša, zato so kontrole pri ortodontu krajše.

 • Zdravljenje je nekoliko dražje.

 • V določenih primerih se ne da doseči optimalnega položaja zob.

Pri navadnem kovinskem aparatu je žička na zvezdico pritrjena z drobno gumico. Pri sistemu samozaklepnih mehanizmov pa se uporabljajo nosilci, pri katerih ni potrebno vpenjanje žičnih lokov v utor nosilca. V bistvu je lok speljan skozi zvezdico s pomočjo mini vratic, ki jih ortodont lahko s posebnimi pripomočki odpre ali zapre.

Pri sistemu samozaklepnih nosilcev ni potrebna povezava (ligatura) med žičko in zvezdico. Razlika je tudi v delovanju sile, ki je na začetku zdravljenja zaradi manjšega trenja pri tem sistemu manjša, kar je za paciente tudi prijetnejše. Najpopularnejši samozaklepni zobni aparat je sitem Damon.

NAROČI SE NA PREGLED IN IZBERI SVOJ APARAT

3. Brezbarvni oz. beli aparati

Zobni aparat, ki je neopazen
 • Manj opazni kot kovinski in bolj učinkoviti od snemljivih.

 • Dražji zobni aparat od kovinskih.

 • Zobni aparat se lahko zabarva.

Glavna značilnost brezbarvnih belih aparatov je neopaznost, zato so pri pacientih precej popularni. So nekoliko držaji od kovinskih.

Ločimo jih na keramične nosilce, ki se ne zabarvajo, a obstaja nevarnost poškodovanja zobne sklenine pri njihovem odstranjevanju, in na kompozitne (plastične) nosilce, ki se radi zabarvajo, a se jih lažje odstrani. Tudi žičke so lahko prevlečene z belim teflonom in so bolj neopazne.

4. Lingvalni aparati

Pogled na lingvalni zobni aparat
 • Nevidni od zunaj.

 • So bolj moteči in se težje čistijo.

 • So precej dražji.

Lingvalni aparati so nameščeni na notranji strani zobnega loka. Njihova prednost je, da so praktično nevidni, imajo pa nekaj pomankljivosti, predvsem zaradi svojega položaja; nahajajo se namreč v območju gibanja jezika in so lahko precej moteči. Tudi sama namestitev aparata je težja in zato tudi dražja.

Snemni zobni aparat

Za razliko od fiksnih, se snemljivi oziroma snemni zobni aparati lahko vzamejo iz ust. Tako si jih pacienti sami vstavite ali snamete iz ust. Pri zdravljenju je zelo pomembno, da so aparati v ustih dovolj časa in da se nosijo po navodilih ortodonta.

Le z upoštevanjem navodil bodo učinkoviti in se zdravljenje ne bo podaljševalo. Njihovi ključni prednosti sta, da lahko vzdržujete boljšo ustno higieno in da jih ni treba nositi 24 ur na dan.

1. Nevidni zobni aparat

Nevidni zobni aparat je sestavljen iz opornic - alignerjev
 • So skoraj nevidni in nemoteči za hranjenje.

 • Lahko si jih snamete.

 • Odpravljajo manjše zobne nepravilnosti.

 • Zdravljenje traja dlje.

 • Aparat je dražji od ostalih.

V zadnjem času postajajo čedalje bolj popularni snemljivi zobni aparati iz posebne folije oziroma prozorne plastične mase. Po angleško se imenujejo ALIGNERJI, prijel pa se jih je tudi vzdevek INVISALIGN, po prvih izdelkih s tem imenom. Proizvodnja podobnih sistemov je danes razširjena tudi na druge proizvajalce (Orthocaps, Clear aligner, Accusmile in drugi).

Kljub temu, da so podobne tehnike v ortodontskem zdravljenju poznane že dolgo časa, so sodobna tehnologija in hitre transportne poti omogočile porast ortodontskih zdravljenj s tem načinom.

Postopek zdravljenja se prične z odvzemom odtisa vaših zob, ki se ga pošlje v tujino. Tam računalniško obdelajo prejeti model in zobe postavijo v pravilen položaj. Na podlagi tega izdelajo načrt zdravljenja, ki ga razdelijo v številne faze. Po potrditvi načrta zdravljenja s strani ortodonta izdelajo vse sete opornic, ki jih je treba zamenjevati. Tako se z majhnimi spremembami pride do končnega rezultata. Več o Invisalignu si preberite na tej povezavi.

2. Funkcionalni aparati

Dva primera funkcionalnega zobnega aparata
 • Odprava nekaterih razvad.

 • Izboljšanje griza.

 • Izboljšanje obrazne estetike.

 • Zobni aparat je primeren za otroke in mladostnike.

Funkcionalni zobni aparat se uporablja, kadar se želi poseči v medsebojni odnos dinamičnega ravnovesja sil v ustni votlini. Za doseganje trajne spremembe mora pacient odpraviti razvade, kot so sesanje prsta, dude ali stekleničke, grizenje ustnic, nohtov, dihanje skozi usta, drža odprtih ust, ter nepravilno lega jezika. Odprava teh razvad oziroma omogočanje pravilnega dihanja, požiranja, žvečenja in govora je namreč primarna naloga funkcionalnih aparatov.

S temi aparati se vpliva na zobovje že v obdobju poznega mlečnega in zgodnjega menjalnega zobovja. Z zdravljenjem se začne takrat, ko je otrok sposoben sodelovanja z ortodontom in se mu lahko vzame odtise zob.

3. Aktivna snemljiva plošča

Slika aktivne snemljive plošče
 • Boljša higiena.

 • Lažje prehranjevanje.

 • Niso uporabni v težjih primerih.

Aktivna snemljiva plošča je namenjena predvsem otrokom. Z njo ortodonti zobe večinoma samo nagibajo in s tem pripomorejo k pravilnejši izrasti zob v času otrokovega odraščanja.

Že imate izbranega ortodonta, ki vam bo namestil zobni aparat?

Če ga še nimate, ste se zagotovo že srečali z dilemo, katerega ortodonta izbrati? Komu zaupati? Kako ga preveriti?

Vendarle gre pri odločitvi za ortodontsko zdravljenje za pomembno odločitev. Da bo ta lažja, vam na enem mestu ponujamo vse najbolj pomembne informacije, ki vam bodo pomagale tako pri vaši odločitvi za namestitev zobnega aparata, kot pri iskanju pravega ortodonta.

KAKO IZBRATI ORTODONTA?