Pravila za piškotke

V teh pravilih izraz “piškotki” uporabljamo za piškotke ali druge podobne tehnologije, ki jih zajema Direktiva EU o zasebnosti in elektronskih komunikacijah.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji onemogoči ali omeji.

Na naših straneh uporabljamo tako trajne kot sejne piškotke. Trajni piškotek je sestavljen iz tekstovne datoteke, ki jo spletni strežnik pošlje spletnemu brskalniku, ki jo shrani in ostane veljaven do nastavljenega izteka veljavnosti, v kolikor je uporabnik ne izbriše pred iztekom veljavnosti; več o njih v nadaljevanju. Sejni piškotek se zbriše, ko uporabnik zapre spletni brskalnik ali ko je potekel določen čas (pomeni, da je seja potekla), med slednje sodijo piškotki: time, firstvisit, phpsessid in wppas_pvbl.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotki imajo velik pomen za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno.

Piškotke uporabljamo tudi zato, da izvemo več o načinu, kako uporabniki uporabljajo vsebino na naši spletni strani, pomagajo pa nam tudi izboljšati uporabniško izkušnjo pri obisku spletne strani. Pridobljeni podatki se ne obdelujejo na individualni ravni.

Podatki, pridobljeni s pomočjo piškotkov na spletni strani, se lahko uporabljajo za različne namene, vključno z naslednjimi:

  • Nujno potrebni: Ti piškotki so bistvenega pomena, saj omogočajo, da se premikate po spletni strani in uporabljate njene možnosti, kot sta dostop do varnih predelov (praviloma so to sejni piškotki).
  • Zmogljivost: Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, npr.: katere strani obiskujejo najpogosteje in ali prejemajo sporočila o napaki. Ti piškotki se uporabljajo za izboljšanje delovanja spletne strani v prihodnjih različicah.
  • Funkcionalnost: Ti piškotki spletni strani omogočajo, da si zapomni vaše odločitve ter zagotavljajo bolj personalizirano uporabniško izkušnjo.
  • Usmerjenost ali oglaševanje: Ti piškotki se uporabljajo za ponujanje vsebin, ki so bolj pomembne za vas in vaše interese.

Pri uporabi naših spletne strani pa ne moremo nadzorovati oglaševalcev, katerim oglaševanje dovoljujejo ponudniki internetnih storitev (youtube,…), medtem ko brskate po spletu.

Več o zbiranju podatkov in varovanju zasebnosti, si lahko preberete tukaj.

Piškotki in vtičniki

Na portalu eZobozdravnik uporabljamo storitev Google Analytics za namene analize obiskanosti. Upravlja ga Google Inc., ZDA. Na podlagi sklepa o ustreznosti se lahko osebni podatki iz EU varno prenašajo tistim podjetjem iz ZDA, ki sodelujejo v okviru za varstvo zasebnosti podatkov med EU in ZDA (angl. EU-US Data Privacy Framework (DPF), ob tem pa ni treba uvesti dodatnih zaščitnih ukrepov za varstvo podatkov v skladu s členom 46. Splošne uredbe o varstvu podatkov. Google je na seznamu https://www.dataprivacyframework.gov/list. Google Analytics 4 uporablja piškotke (_ga, _gid, _gat), ki se hranijo le za čas seje ali največ dve leti.Podatki o IP se v GA4 anonimizirajo. Google Analytics piškotke lahko v različnih brskalnikih onemogočite na naslednji spletni povezavi https://tools.google.com/dlpage/gaoptout. Več o Googlovih pravilih zasebnosti si lahko preberete na https://policies.google.com/privacy?hl=sl.

Na spletni strani eZobozdravnik uporabljamo vtičnike iz YouTuba (gps, ide, ysc, visitor, pref, yt), ki jih upravlja Google in trajajo do 2 leti. Na določenih podstraneh se lahko nameščajo tudi piškotki Youtube (APISID, HSID, LOGIN_INFO, SAPSID, SID in SSID), ki se hranijo do dveh let. Če obiščete našo spletno stran, ki vsebuje vtičnik za YouTube, je vzpostavljena povezava z YouTubovimi strežniki. YouTube je s tem obveščen o vašem obisku spletne strani. Če ste prijavljeni v YouTube račun, vam slednji omogoča, da svoje vedenje brskanja povežete neposredno z osebnim profilom. To lahko preprečite tako, da se odjavite iz svojega YouTube računa. YouTube nam omogoča, da stran eZobozdravnik vsebuje video nasvete in podobne vsebine. Dodatne informacije o ravnanju z uporabniškimi podatki so na voljo v izjavi o zaščiti podatkov v YouTubu: https://support.google.com/youtube/answer/7671399?p=privacy_guidelines&hl=sl&visit_id=636703647854910772-397662987&rd=1

Na spletni strani eZobozdravnik uporabljamo kartografsko storitev Google Zemljevidi (Google Maps) preko API-ja, ki jo upravlja Google Inc. Uporaba Google Zemljevidov poteka v interesu, da so na naših spletnih straneh prikazane določene lokacije (npr. lokacije ordinacij, zobnih rentgenov ipd.). Dodatne informacije o ravnanju z uporabniškimi podatki so na voljo v izjavi o zaščiti podatkov v Googlu na naslovu https://policies.google.com/privacy.

Na spletnih straneh eZobozdravnik uporabljamo kodo Facebook Pixel (_fbp, fr – 3 mesece) podjetja Meta, ZDA. Na podlagi sklepa o ustreznosti se lahko osebni podatki iz EU varno prenašajo tistim podjetjem iz ZDA, ki sodelujejo v okviru za varstvo zasebnosti podatkov med EU in ZDA (angl. EU-US Data Privacy Framework (DPF), ob tem pa ni treba uvesti dodatnih zaščitnih ukrepov za varstvo podatkov v skladu s členom 46. Splošne uredbe o varstvu podatkov. Meta je na seznamu https://www.dataprivacyframework.gov/list. Facebook Pixel je del kode, vključene na spletni strani. To orodje nam omogoča, da sledimo aktivnostim uporabnikov na naši strani, ter jim posledično prikazujemo personalizirana oglasna sporočila na družbenem omrežju Facebook in Instagram. V ta namen bo Facebook Pixel neposredno ustvaril povezavo s Facebook strežniki. V tem primeru bo Facebook strežnik obveščen o tem, da ste obiskali našo spletno stran. Facebook bo to informacijo dodal k vašemu osebnemu profilu na njihovi spletni strani. Več informacij o zbiranju in uporabi vaših osebnih podatkov, tudi o vaših pravicah in možnostih, lahko najdete tukaj: https://sl-si.facebook.com/about/privacy.

Na spletnih straneh eZobozdravnik, uporabljamo tudi kontaktne obrazce (Form craft) za stik z nami in naročanje pogodbenih storitev. V ta namen se uporabljajo piškotki tipa fc, ki lahko trajajo do 5 let. Piškotek hrani ID obrazca skupaj s časom, ko je bil obrazec predložen. Pri tem ne zbiramo nobenih osebnih podatkov. Obrazci so skladni z GDPR in piškotek je obvezen in vedno vključen, tako da lahko obiskovalci izpolnijo obrazce in nam pošljejo podatke preko njih. Piškoki serije wordpress_gdpr si za pol leta shranijo nastavitve v zvezi z izbiro piškotkov. Doubleclick identifikacijski piškotek, ki skrbi za razlikovanje med različnimi napravami uporabnika, ko je ta logiran v Googlov račun (DSID, dnevni) in piškotek, ki služi Doubleclik usmerjenim/personliziranim oglasom (IDE-13 mesecev).

Kako zavrnem in zbrišem piškotke?

Če želite, lahko piškotke zavrnete ali blokirate tudi tako, da spremenite nastavitve brskalnika – za več informacij glejte funkcijo “Pomoč” v vašem brskalniku. Prosimo upoštevajte, da večina brskalnikov samodejno sprejema piškotke. Če ne želite uporabe piškotkov, jih boste morda zato morali aktivno zbrisati ali blokirati.

Za informacije o uporabi piškotkov v brskalnikih mobilnih telefonov in podrobnosti o tem, kako zavrniti ali zbrisati takšne piškotke, se prosimo obrnite na priročnik za uporabo vašega mobilnega telefona.

Vedite, da boste z zavrnitvijo uporabe piškotkov še vedno lahko obiskovali naše spletne strani, le nekatere funkcije morda ne bodo delovale pravilno.

Upravljanje s podatki

Upravljalec s podatki, zbranimi s pomočjo piškotkov, je :

PIAR, digitalne rešitve, Igor Pečar s.p., Reber pri Škofljici 14, 1291 Škofljica