Pogosta vprašanja o cenah2023-01-16T12:33:36+01:00

Pogosta vprašanja o cenah

Vse kar vas morda zanima, pa nimate koga vprašati. Za vas smo izbrali najpogostejša vprašanja v povezavi z zobozdravstvom. Vse na enem mestu!

Kaj vpliva na cene zobozdravnikov in oralnih kirurgov?2019-05-30T11:52:06+02:00

 

Na cene zobozdravstvenih storitev vplivajo številni dejavniki. Ključni pa so naslednji:

 • Kakovost uporabljenih materialov – boljši materiali so preizkušeni, zagotavljajo lepši nasmeh, imajo daljšo življenjsko dobo in nasploh povzročajo manj težav.
 • Težavnost postopka – vsak zobozdravstveni poseg ima svojo specifiko; težji kot je primer, več časa in znanja je potrebno, da se ga uspešno reši. Ker niti dva postopka nista povsem enaka, tudi cena ne more biti enaka.
 • Strokovno znanje zobozdravnika – začetniki, ki imajo samo teoretično znanje, in strokovnjaki z več let praktičnih izkušenj imajo povsod različne cene. Tudi v zobozdravstvu ni nič drugače.
 • Stroški obratovanja – če zobozdravnik vlaga v najsodobnejšo opremo za zdravljenje in ima sodobno urejene prostore, je to za vaše zobe dobra novica. Se pa del investicij pozna tudi na vašem računu.
 • Lokacija – v bogatejših državah in večjih mestih so cene praviloma višje kot na obrobju mest in v revnejših državah, kjer so tudi higienski in drugi standardi drugačni.
 • Stroški dodatnih strokovnjakov – pogosto ni vse v rokah zobozdravnika. Pri izdelavi zobne protetike so zobozdravniki odvisni od cen zobnih tehnikov, pri mnogih posegih za kakovostnejše delo potrebujejo pomoč zobnih asistentk ali specialistov drugih področij zobozdravstva.

Svetujemo vam, da se pred vsako odločitvijo o izboru zobozdravnika in načinu zdravljenja o vseh podrobnostih natančno pozanimate, saj gre za vaš denar. Z iskanjem začnite v lokalnem okolju, kjer najprej preverite kakovost storitve in cene, ki jo boste plačali. Šele potem, ko imate dovolj informacij, lahko začnete z iskanjem konkurenčne ponudbe za enak poseg, s primerljivim materialom in približno enakim nivojem strokovnosti zobozdravnika.

Pri tem vam lahko pomagamo na portalu eZobozdravnik. Sporočite nam svoje želje in potrudili se bomo za vas.

Ne varčujte na sebi! Za kakovost boste plačali povsod.

Zakaj so slovenski zobozdravniki tako dragi?2021-08-19T17:54:08+02:00

To je vprašanje, ki se je v zadnjih letih zasidralo v slovenski javnosti. Pa je temu res tako? V nadaljevanju bomo poskušali to prepričanje med ljudmi pojasniti z nekaj primeri.

Pri nas še vedno namreč prevladuje prepričanje, da bo vse stroške zdravljenja povrnila zavarovalnica. Temu žal ni tako ne pri nas in ne po svetu.

Večino stroškov nadomeščanja izpadlih zob in nepravočasno pozdravljenih ortodontskih nepravilnosti zavarovalnice ne krijejo. Stroške nosimo sami. Dolge čakalne vrste za tiste storitve, ki jih krije zdravstveno zavarovanje, precej visoke cene samoplačniških storitev ter nepregledna množica zobozdravnikov, oralnih kirurgov in ortodontov doma in po svetu mnoge pahnejo v slabo voljo.

Dejstvo je, da se cene med zobozdravniki razlikujejo. Tako v Sloveniji kot v Evropi in po svetu. Poglejmo kakšne so cene različnih zobozdravstvenih uslug.

Najprej smo preverili cene implantatov. Raziskave kažejo, da se najcenejše implantate dobi v Indiji in to že za dobrih 100 EUR, vendar tega posega nikomur ne priporočamo. Sledi malo višji nivo cen v odročnejših državah in tudi drugje v primeru, ko se uporabijo manj preverjeni implantati. Cena v takih primerih znaša okrog 300 EUR. Sledijo države vzhodne Evrope, kjer so implantati srednjega razreda na nivojih okrog 500 EUR, implantati višjega razreda pa okoli 100 ali 200 EUR dražji. Na zahodu so cene še bistveno višje. V Italiji je povprečna cena implantata nekaj nad 1.000 EUR, v Nemčiji in Franciji okrog 2.000 EUR. V Evropi so cene najvišje v Veliki Britaniji in znašajo tudi tudi kot 3.000 EUR, nasploh najvišje cene pa so v ZDA, kjer znašajo cene vstavitve implantata tudi 5.000 EUR. V Sloveniji cena vstavitve implantata v večini primerov znaša od 500 do 900 EUR, kar je nekje v rangu sosednjih držav.

Poleg fasetiranih in keramično kovinskih zobnih kron, ki ne zagotavljajo več estetike, ki jo nudi sodobno zobozdravstvo se najpogosteje uporabljajo keramične zobne krone. V zadnjih letih pa so se na trgu pojavile še zobne krone iz cirkonija. Gre za najsodobnejši in najkakovostnejši nadomestek izgubljenega zoba. Ob tem je treba omeniti, da je cena zobne krone, ki jo namestimo na implantat, nekoliko dražja od cene zobne krone na mostičku. Nivo cen cirkonijevih zobnih kron je najnižji na daljnem vzhodu. V Indiji si jo lahko privoščite že za 135 EUR. V Srbiji, Makedoniji in Turčiji je cena okrog 200 EUR, na Hrvaškem med 250 in 400 EUR, na Madžarskem 400 EUR, v Sloveniji od 300 do 450 EUR, podobne cene so tudi v Romuniji, v Nemčiji so od 400 do 500 EUR, v Veliki Britaniji pa malo pod 1.000 EUR. Najdražje cirkonijeve krone so v ZDA, kjer se lahko povzpnejo tudi do nekaj tisoč EUR.

V tretji primerjavi si oglejmo še ceno bele zalivke ali plombe, kot ji še drugače rečemo. Pri nas zavarovalnica krije le stroške amalgamske plombe. Tudi pri zobozdravnikih koncesionarjih je za belo plombo potrebno doplačati. Doplačilo za belo plombo znaša od 20 do 50 EUR, za samoplačnike je cena med 40 in 120 EUR. Kljub temu, da vas verjetno dentalni turizem za bele plombe ne bo peljal v Indijo, naj zopet omenimo, da so tam najcenejše in znašajo okrog 20 EUR, cenejše dobite le v Vietnamu ali še kakšni bolj nerazviti deželi. V Srbiji znaša cena bele plombe 30 EUR, na Hrvaškem od 50 do 60 EUR, na Madžarskem 70 EUR, drugje na zahodu še več, najdražje so zopet v ZDA, kjer cene presegajo 150 EUR.

Verjamemo, da si mnogi težko privoščite najdražje zobno protetične in implantološke storitve. Cena je razumljivo pomemben faktor pri izbiri zobozdravstvenih storitev, ne sme pa biti edino merilo. Če bi bilo tako, potem bi dentalni turizem ljudi vodil na indijske ulice, kjer so za našo civilizacijo nevzdržne razmere, vendar so posegi zelo poceni. Tisti, ki prenesete več si na spodnjih povezavah lahko ogledate, kako to izgleda v praksi:

https://www.youtube.com/watch?v=JBsZ5fbZ0QY

https://www.youtube.com/watch?v=7zToP1dawIk

Zato je ustrezna zobna higiena najcenejši ukrep proti visokim cenam zobozdravstvenih storitev.

Ali se razlikujejo cene zobozdravnikov v Sloveniji, na Hrvaškem in Srbiji?2016-12-07T13:55:47+01:00

Da, cene se lahko razlikujejo in dejansko so na Balkanu v povprečju nekoliko nižje. Po statističnih podatkih je povprečna neto plača na Hrvaškem 30 % nižja od povprečne neto plače v Sloveniji. Po navedbah portala Expatistan so življenjski stroški v Zagrebu približno 10 % nižji kot v Ljubljani, medtem ko so v Beogradu nižji celo za več kot 30 %. Zato je razumljivo, da imajo zobozdravniki, kirurgi in ortodonti v teh državah nižje marže kot v Sloveniji.

Presenečeni pa boste nad podatkom, da se cene zobozdravstvenih storitev z enakimi materiali pogosto sploh ne razlikujejo. Če ne verjamete, nam pišite in poslali vam bomo primerjavo nekaterih cen v ordinacijah teh treh držav, da se boste tudi sami prepričali, da naša trditev drži.

V medijih in na forumih sem prebral nekaj nasvetov, da pot do zdravih poceni zob vodi na jug. To drži?2016-12-07T14:00:52+01:00

Ko govorimo o državah nekdanje skupne države, verjetno poznate rek slovitega Iva Andrića, ki je zapisal: »Najveća budala nije onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli, da je sve ono što pročita istina.« Prevoda te misli verjetno ne potrebujete, podrobnejši odgovor na vprašanje pa vsekakor.

Odgovor je odvisen od tega, katere forume prebirate in kako kritično jemljete tam zapisane vpise. Saj priznamo. Vsak od nas rad kdaj preveri, kaj mislijo drugi, ker upamo, da bomo tako našli dobre nasvete. Vodi nas namreč želja, da bi dobili največ za svoj denar.

Vendar pa se forum od foruma razlikuje, sploh pa je treba biti pazljiv tam, kjer se ljudem za vpisovanje mnenj ni potrebno niti prijaviti. Če se odpravljate na zdravljenje v tujino, potem pobrskajte tudi po forumih tujih držav in presenečeni boste, kakšen pogled imajo njihovi državljani na zobozdravnike, ki ponujajo nenormalne popuste. Tam se nahajajo zanimivi zapisi o nestrokovnosti nekaterih ordinacij, ki se na veliko oglašujejo tudi po Sloveniji. Agresiven marketing in ponudbe pod ceno delajo škodo tako slovenskim kot tujim kakovostnim zobozdravnikom.

Za bralce portala eZobozdravnik smo s slovenskih forumov izbrali nekaj prav posebno izstopajočih zapisov:

 • »A je ko bil pri tem zobozdravniku? Evo link na stranicu.« – Zapisi v polomljeni slovenščini, ki priporočajo izbranega zobozdravnika na Hrvaškem, kažejo na to, da so za vpise s pomočjo prevajalnika verjetno poskrbeli kar sami. To je na forumih pogost pojav in je znan tudi v Sloveniji. Zato je treba priporočila ali kritike pogosto vzeti z zdravo mero razuma in kančkom pameti, da lahko ločimo zrnje od plev.
 • »Naš sin nujno potrebuje zobni aparat, pa se mi zdi ponudba slovenskega ortodonta 4.000 do 5.000 EUR kar veliko.« – Za otroke do 18. leta je ortodontsko zdravljenje v Sloveniji brezplačno. Za odrasle pa je zdravljenje res samoplačniško, vendar cene v veliki večini primerov niso niti približno tako visoke, kot se omenjajo v tem vpisu.
 • »Na Hrvaškem so cene nižje za vsaj 60%. Kakovost je enaka, ali celo boljša«. – Ta trditev ne drži. Res je, da so cene na Hrvaškem v povprečju nekoliko nižje. Vendar ko prištejete ceni zdravljenja še stroške prevoza ter izgubljeni čas, lahko ugotovite, da je skupni strošek enak, kot če bi storitev opravili v domačem okolju. V mnogih primerih pa je cena pri zobozdravstvenih posegih med državama celo povsem enaka. Drugo vprašanje ob tem pa je, kakšna so merila za oceno kakovosti. Je to morda prijaznost ali gre za zobozdravnikove izkušnje? Se morda misli na kakovost materialov ali kaj tretjega? Prepričani smo, da znajo le redki oceniti strokovnost in kakovost izvedbe zobozdravnikovega dela v naših ustih. Lahko se oceni le videz. Videz pa pogosto vara.
 • »Bivša sodelavka je šla v Zagreb in ima filmski nasmeh, sploh se ne vidi, da so zobje umetni – razen tega, da so preveč beli« – Ta vpis zelo lepo opisuje problem, ki nastane pri hitrih posegih. Želja vsakega pacienta je, da bi imel čim bolj bele zobe. V primeru nadomestitve izpadlega zoba, skupaj z zobozdravnikom vedno izbirate barvo novega. Praviloma si želimo pri novih zobeh izbrati čim bolj belo barvo, čeprav so preostali zobje temnejšega odtenka. Zobozdravnik, ki resno jemlje svoje delo, bo pacienta prepričal, da se z belino ne sme pretiravati, saj se hitro opazijo razlike, nasmeh pa namesto filmski postane umeten.
 • »Naši zobarji imajo cene navite do neba. Potrebno jim je pristriči peruti, ker nimajo nekateri niti objavljenih cenikov« – Zadnji del tega zapisa drži. Mnogi zobozdravniki v Sloveniji nimajo objavljenih cenikov. Tako pacientom otežijo delo. Po drugi strani pa tudi mnogi zobozdravniki na Hrvaškem, Avstriji in Italiji nimajo objavljenih cenikov. Menimo, da je razlog neobjave v tem, da so njihove storitve nekoliko dražje, vendar skoraj gotovo tudi kakovostnejše. Če bi pacienti primerjali le cene, bi tako primerjali ceno akcijskega manj kakovostnega implantata za 499 EUR, ki ga v tujini vgrajuje manj izkušen zobozdravnik, z vrhunskim implantatom, ki ga pri nas vgradi oralni kirurg z dolgoletno prakso in stane 900 EUR. Tako čez prst bi se ocenilo, da je v tujini storitev polovico cenejša. Pa to ne drži, ker ne smemo mešati jabolk in hrušk.

 

So poceni implantati kakovostni?2018-07-08T21:32:05+02:00

Znani pregovor pravi: »Nimam dovolj denarja, da bi kupoval poceni.« V mnogih potrošniških testih ugotavljajo, da poceni ni nujno najslabše.  Tudi star in razmajan avto lahko potnike pripelje iz kraja v kraj, a je vožnja precej neudobna in lahko tudi nevarna. Podobno je tudi v zdravstvu in zobozdravstvu. Ljudje pa se obnašamo različno in tako tudi trošimo. Nekateri svoje prihranke porabijo za avtomobile, drugi za luksuzna potovanja in tretji za zdravje ter ekološko prehrano.

Slabša kakovost materialov in storitev, sploh pri dentalnem turizmu, je pogost pojav. Kljub temu se veliko ljudi odloči za odhod na zdravljenje zob v tujino. Ko nastanejo problemi se s prošnjami za pomoč obračajo na slovenske zobozdravnike. Žal se v mnogih primerih slabo opravljenih storitev ne da več popraviti.

Poglejte si naslednji primer. Prsni vsadki so že leta svetovni hit za vse pripadnice nežnejšega spola. Posel cveti, medicinski turizem vozi ljudi vse naokrog. Prepogosto pa ljudje gledajo le na ceno in se sploh ne vprašajo za kakovost. Še huje pa je, ko se jim prodaja lažno kakovost, ki na prvi pogled prinaša super rezultate, posledice pa se pokažejo kasneje. Znan je primer proizvajalca prsnih vsadkov PIP implantati, ki je pred leti prodajal vsadke iz industrijskega silikona in, kot se je kasneje izkazalo, so bili zdravju izjemno nevarni. Nekaj o tem si lahko preberete tukaj

Na srečo je takih primerov malo in v zobozdravstvu se kaj takega po naših podatkih še ni pripetilo. Je pa treba upoštevati dejstvo, da so študije in testiranja pri različnih proizvajalcih različna. Tako kot bo drag avtomobil zagotavljal najvišje standarde varnosti, bo tudi dražji implantat zagotavljal kakovostnejšo zraščanje v kost in dolgotrajnejšo življenjsko dobo. Razlike med implantati višjega in srednjega cenovnega razreda naj bi se zmanjševale. To pomeni, da je uspešnost vgradnje pri različnih implantatih le nekaj odstotkov drugačna. Problem nastopi le, če ste ravno vi tisti, ki sodi v ta odstotek pacientov, kjer vgradnja implantata ni bila uspešna.

Preberite si prispevek o kakovosti implantatov in drugih dejavnikih, ki vplivajo na ceno vstavitve implantata.

Zakaj je ortodontsko zdravljenje drago?2021-08-19T18:01:41+02:00

Ortodontsko zdravljenje je razmeroma drago povsod. Toda zakaj je temu tako?

Za lažje razumevanje najprej pojasnimo, kako sploh postaneš ortodont. Ortodont je zobozdravnik, ki po zaključenem študiju dentalne medicine opravi specializacijo s področja zobne in čeljustne ortopedije ali ortodontije. Le bogato teoretično znanje s področja ortodontije, psihologije in estetike, redna dodatna strokovna izobraževanja in vsakodnevna praksa omogočajo strokovno reševanje ortodontskih nepravilnosti. Za samo delo s pacienti ortodont v Sloveniji potrebuje še licenco Zdravniške zbornice. Zaradi daljšega in pogosto dragega študija je urna postavka ortodontov višja.

Pri ceni ortodontskega zdravljenja ima cena dela ortodonta večjo težo kot cena materiala. Seveda je tudi v ortodontiji pomembno, kakšni materiali se uporabljajo. Slabši in cenejši deli, uvoženi s Kitajske, zagotovo nimajo takšne trdnosti kot kakovostni materiali, narejeni v razvitem svetu. Posledica tega je več poškodb materiala med zdravljenjem, kar pomeni več posegov ortodonta in več nepredvidenih dodatnih stroškov za pacienta.

V primerjavi z vstavitvijo implantata, kjer je poseg opravljen v največ pol ure, je pri ortodontskem zdravljenju precej drugače. Sodobne tehnike in materiali so sicer pohitrili postopke nameščanja in prilagajanja zobnih aparatov, vseeno pa zdravljenje zahteva od 15 do 30 obiskov pri ortodontu. O cenah je zato težko razpredati, saj so odvisne od vrste dejavnikov, kot sta zapletenost napake na zobovju in izbira načina zdravljenja. Plačila so lahko obročna, tako da je plačevanje olajšano.

Razveseljivo pa je, da v Sloveniji zavarovalnica še vedno krije stroške ortodontskega zdravljenja otrok do 18. leta starosti, če je bila potreba po ortodontskem zdravljenju ugotovljena pred 16. letom starosti.

V kolikor se za zdravljenje odločite kasneje, pa je dobro upoštevati nasvet, da je pri izbiri ortodonta potrebno upoštevati še potne stroške, zato je najbolje izbrati ortodonta čim bližje svojemu domu.

Odločil sem se za cenejšo možnost zdravljenja zob z dentalnim turizmom. Me mora kaj skrbeti?2016-12-07T14:06:56+01:00

Po medijih in na spletu boste našli številna mnenja in nasprotujoče si informacije. Po mnenju portala eZobozdravnik je konkurenca vedno dobrodošla. Seveda, če se odvija na pošten in korekten način. Medicina je za razliko od drugih panog v nečem posebna. Temelji na moralnih načelih in etiki, saj gre za zdravje ljudi. Te odgovornosti se pri portalu eZobozdravnik dobro zavedamo. Žal pa smo ljudje različni in nekateri človeško naivnost s pridom izkoriščajo.

Vseeno poglejmo najprej pozitivno plat. Če je zobozdravnik opravil šolanje in pridobil licenco, potem lahko opravlja svoj posel. Tako je pri nas in v drugih državah. Zato ni nič narobe, če preverite cene zobozdravstvenih storitev tako v Sloveniji kot drugod.

Ker pa se pojavlja kar nekaj zgodb razočaranih pacientov, bi želeli opozoriti na nekaj stvari, ki se nam zdijo pri izbiri zobozdravnika pomembne.

 • Zobozdravnika ne morete zamenjati vsak mesec. Ko se enkrat odločite za zobozdravnika, ki vam bo opravil pomemben poseg, potem je smotrno, da boste pri njem izvajali tudi nadaljnje kontrole in terapije.
 • Plombe, implantati, mostički in proteze niso večni. Vedno lahko pride do zapletov, zato je dobro, da izbrani zobozdravnik ni od vas oddaljen več 100 km.
 • Pri dentalnem turizmu gre pogosto za »fast food« zdravljenje. Prideš, opraviš in greš. Posledice posega na nezdravljenih dlesnih, slabo izvedena protetika in napačen griz imata lahko dolgoročne škodljive posledice. Pri posegu vas nihče ne bo povprašal, zakaj je do težav prišlo, oziroma vam pojasnil ali se lahko na istem mestu ponovijo.
 • Ne nasedajte agresivnemu marketingu in oglaševanju. V tujini pogosto zasledimo oglas: »Akcija: implantat za 499 EUR z brezplačno nastanitvijo« ob tem pa je zraven pripisano še: »Pri nas vgrajujemo implantate najboljših svetovnih proizvajalcev kot so Straumann, Nobel, Ankylos in Akcijskiimplantat.« Z ugotavljanjem, kateri od teh štirih proizvajalcev implantatov je tujek, verjetno ne boste imeli veliko težav. Če pa namesto zadnjega zapišemo katero koli drugo ime implantata srednjega cenovnega razreda, boste že verjeli zapisanemu. Cena, ki vam jo ponujajo v takih akcijah, seveda velja za četrti implantat, ki je srednjega cenovnega in kakovostnega razreda. Z njimi načeloma ni nič narobe, vendar so cene vgradnje najdražjih implantatov tudi v tujini bistveno višje od srednjega razreda implantatov. Zato je dobro, da veste naslednje: najbolj znani svetovni proizvajalci implantatov, ki imajo tudi največji tržni delež in visoko kakovost, so Straumann, Nobel Biocare, DENTSPLY (Astra tech, Ankylos), BIOMET 3i, Zimmer, Henry Schien (Camlog) in Osstem.
 • Pregledali ste vse ponudbe, ocenili stroške ter izbrali nekoliko cenejšega ponudnika. Ste upoštevali tudi stroške bencina, cestnine, kavice in kosila? Presenečeni boste, kako lahko pri več obiskih zobozdravnika v oddaljenem kraju tudi stroški hitro narastejo. Da o izgubi dragocenega časa niti ne govorimo. Tako denimo vožnja s Primorske k nekoliko cenejšemu zobozdravniku v Prekmurje ni smiselna.

Na portalu eZobozdravnik menimo, da ima vsak pacient pravico izbrati zobozdravnika, kjer koli po svetu. Ob tem pa je pomembno, da vsak pacient pridobi čim več informacij in da lahko za svoj denar dobi kar največ.

Predvsem pa bodite posebej pozorni na super ugodne akcije, ponudbe dneva, ki so po navadi plod manj znanih zobozdravnikov, in dejstva, da gre za vgradnjo cenejših materialov. Če je v tujini opravljen poseg narejen kakovostno, pri izkušenem zobozdravniku, ki uporabi kakovosten material, in za to plačate z vsemi vključenimi stroški manj kot v Sloveniji, potem je taka rešitev za vas zagotovo dobra in jo le izkoristite.

Za več informacij postavite vprašanje v spodnjem obrazcu.

[]
1 Step 1
Ime
Vaše sporočilo
0 /
Previous
Next

Go to Top