Dentalni turizem – da ali ne?

Kot pogosto v življenju tudi pri zdravju drži, da ne vemo, kaj imamo, dokler tega ne izgubimo.

Ko so naši zobje lepi in zdravi, se njihove vrednosti ne zavedamo. Na nasvete o rednem umivanju zob, uporabi zobne nitke, medzobne ščetke in zobne prhe prehitro pozabimo.

Toda ob nastanku težav je za poceni preventivo žal prepozno. Potrebno je (takojšnje) zdravljenje, ki pa pogosto ni ravno poceni.

Zavarovalnica pri zdravljenju in nadomeščanju izgubljenih zob povrne le osnovne strokovno še sprejemljive materiale.

Na implantat, keramične ali cirkonijeve zobne krone lahko v večini primerov kar pozabite, tudi ortodontsko zdravljenje za odrasle je samoplačniško.

Podobno je tudi v zahodni Evropi, zato se je tam že pred leti razvil zobozdravstveni turizem.

Tako Avstrijci hodijo na Madžarsko, Nemci na Poljsko, Italijani v Slovenijo in na Hrvaško. Dolge čakalne vrste v javnem zobozdravstvu in na prvi pogled nepregledne cene so pred nekaj leti povzročile razcvet dentalnega turizma tudi pri nas.

In kam poti vodijo Slovence? Predvsem v balkanske države. Na internetu zasledimo številna vprašanja – Zobozdravnik Hrvaška? Zobozdravnik Bosna? Zobozdravnik Srbija?

Ker pa ni vse zlato, kar se sveti, morate pred odhodom na zdravljenje v tujino poznati odgovore na tri vprašanja.

1. Kaj storiti, če nastopijo zapleti?

Tega vprašanja si pred odhodom na zdravljenje v tujino številni niso postavili, kar jih je na koncu drago stalo. Na videz poceni storitev se je izkazala kot kratkoročna naložba, ki je zahtevala veliko dodatnega zdravljenja.

Nič neobičajnega namreč ni, če se po zobozdravstvenih posegih pojavijo zapleti. Na srečo niso ravno pogosti.

Ste kdaj razmišljali o tem, kam se lahko pritožite in kdo bo poskrbel za rešitev problema, če bi se pojavile težave? Se boste še enkrat odpeljali reševat zadeve 100 in več km daleč?

Težave na zobeh po posegih se pogosto pokažejo šele po določenem času in ne takoj po zobozdravstvenem posegu.

Predstavili vam bomo nekaj najpogostejših zapletov, ki jih omenjajo zobozdravniki.

PLOMBA

Že sama zamenjava plombe lahko kmalu po zamenjavi povzroča težave in bolečine. V najboljšem primeru gre za preobčutljivost na uporabljeni material, včasih pride tudi do vnetja dlesni. V primeru globokih plomb je večja nevarnost vnetja in odmrtja zobnega živca, ki ga je treba zdraviti.

Slabo narejene plombe lahko popustijo in kmalu se pod plombo pojavi skrita zobna gniloba.

MOSTIČEK

Zobni mostiček je protetični nadomestek, ki se namesti na dva obrušena zdrava zoba. Ker je pri mostičku ustna higiena precej otežena, je zelo pomembno, da je mostiček nameščen kakovostno in da ne dopušča zastajanja hrane pod njim.

Če hrana zastaja, se vam kaj lahko zgodi, da vam pod novimi in bleščečimi zobmi v mostičku odmre zob.

Odmrtje zoba povzroča neugodne bolečine. Rešitev je odstranitev mostička in čimprejšnje zdravljenje zoba.

Takšno zdravljenje zahteva v najboljšem primeru dva do tri obiske pri zobozdravniku. Ko je zob pozdravljen, se ponovi protetična nadgradnja, kar spet zahteva dva do tri obiske pri zobozdravniku.

IMPLANTAT

Pri vstavitvi implantatov oziroma zobnih vsadkov je najbolj pomembno, da se vstavijo v zdrave dlesni. Statistika govori, da je uspešnost vstavitve implantatov okrog 90 %.

Po operativnem posegu vstavljanja implantata se lahko pričakuje oteklina in rahla bolečina. Težave minejo običajno v enem tednu.

Najpogostejši zaplet pri vstavitvi implantata je, da se ta ne uspe vrasti v kostnino. V takšnem primeru je treba implantat odstraniti, nekaj časa počakati in nato postopek ponoviti.

Tudi po vstavitvi implantata je treba stanje dlesni okrog implantata redno preverjati, da se ne pojavi kronično vnetje dlesni, ki se imenuje periimplantitis. Če ste imeli v preteklosti že parodontozo, je večja verjetnost, da se znova pojavijo težave. Takšno vnetje je treba pravočasno odkriti in odpraviti.

ZOBNI APARAT

Ortodontsko zdravljenje z zobnim aparatom traja približno dve leti.

Že v času zdravljenja se rado zgodi, da pride do poškodbe zobnega aparata. Lahko se odlepi zvezdica, ali poči zobni lok.

To težavo je treba rešiti v nekaj dneh, kar pomeni, da se morate odpraviti k ortodontu. Če je ta oddaljen, potem se vam lahko porušijo vsi načrti in opravila, ki jih imate.

Pogost vzrok slabših rezultatov in podaljšanega zdravljenja so neopravičeni izostanki na ortodontskih kontrolah. Zato morate ne glede na oddaljenost k ortodontu hoditi redno.

Cilj ortodontskega zdravljenja je, da se zobje poravnajo. Toda zobje imajo tudi po končanem zdravljenju tendenco, da se vrnejo v prvotno lego pred zdravljenjem, zato se po koncu terapije običajno uporabljajo posebni retencijski aparati (retenerji). Kar pomeni nove kontrolne preglede in nove poti.

Kako ravnati?

Zobje in dlesni so živ organizem. Zato je treba pred večjimi zobozdravstvenimi posegi pozdraviti vse vnetne in kariozne procese. Vse to pa zahteva svoj čas.

Hitra rešitev lahko povzroči bolečine na zobeh

Hitre rešitve po navadi niso kakovostne in pogosto se za lepo fasado skrivajo težave.

Ker v zobozdravstvu obstaja določeno tveganje, se morate vprašati, ali vam bo v domačem kraju v primeru težav sploh želel kdo pomagati.

Možno je, da vas bodo napotili nazaj k zobozdravniku, ki vam je opravil zobozdravstveni poseg ali pa vam bodo predlagali, da se začne sanacija zobovja popolnoma na novo, kar za vas pomeni dodaten strošek.

Verjemite, da je to zelo neugoden položaj tako za pacienta kot za zobozdravnika.

Zato je priporočljivo, da imate zobozdravnika v svojem kraju ali vsaj čim bližje. V urgentnih situacijah se verjetno res ni najprijetneje voziti v tujino.

2. Kakšne so razlike v kakovosti in kako primerjati ponudbo?

Vsak obisk zobozdravnika pri nas ali v tujini naj bi potekal tako, da si zobozdravnik vzame dovolj časa za pacienta.

Žal mnogi zobozdravniki ob natrpanem delovnem urniku, to še posebej velja za dentalni turizem, sprejmejo in »obdelajo« paciente prehitro.

Zakaj je to tako pomembno?

Za kakovostno opravljeno zobozdravstveno storitev mora zobozdravnik pacienta dobro spoznati. Še bolje je, če ga spremlja skozi daljše obdobje, da lažje ugotovi, zakaj so težave nastale in da spremlja pacienta tudi po opravljeni storitvi. Dober zobozdravnik mora pacientu razložiti tudi potek zdravljenja, predstaviti stanje v ustni votlini in pojasniti, kaj pacient od posega lahko pričakuje.

Zobozdravnik in pacient morata sodelovati

Po pogovoru in pregledu zobozdravnik pripravi informativni predračun zobozdravstvene storitve.

Prepričani smo, da ko v roke dobite ponudbo zobozdravnika, posameznih postavk pogosto ne razumete. To je popolnoma razumljivo, saj gre za strokovne in za običajne ljudi preveč zapletene izraze.

Zato večina pogleda le končno ceno in jo primerja s ceno, ki mu jo je predstavil zobozdravnik v Sloveniji.

Pa je to pravilno? Odgovor je NE.

Razlog je v tem, da lahko videz vara. Cenovno ugodna ponudba je na koncu morda tudi dražja, če med seboj primerjate hruške in jabolka.

Gotovo ste se zdaj vprašali, kaj potem primerjati in kaj vse vpliva na ceno zobozdravstvenih storitev?

Na končno ceno zobozdravstvene storitve vplivajo številni dejavniki. Ključni so kakovost uporabljenih materialov, težavnost postopka, strokovno znanje zobozdravnika, stroški obratovanja, lokacija in še kaj bi se našlo.

Če vas zanimajo podrobnejši odgovori na vprašanja o cenah si preberite ta prispevek.

Med brskanjem po spletu in iskanjem člankov na tematiko cen v zobozdravstvu ste verjetno naleteli tudi na tale članekGre za več let star prispevek in cene, ki so tam objavljene danes zagotovo ne držijo več.

Na portalu eZobozdravnik redno spremljamo cene, ki jih objavljajo zobozdravniki tako pri nas kot v tujini.

Cene vstavitve različnih vrst implantatov v Sloveniji trenutno znašajo med 500 in 900 EUR. Na Hrvaškem so cene v povprečju sicer res nekoliko nižje, vendar ni vedno tako.

Najpomembnejša dejavnika, ki vplivata na ceno implantata, sta kakovost zobozdravnika in kakovost materialov.

Žal najnižje cene ne iščejo le revni. Če ne želite najcenejšega izdelka, se zadeve hitro spremenijo.

Poglejmo dva primera.

V prvem primerjamo ceno vstavitve implantata Ankylos, ki predstavlja višji kakovostni razred. Cene, ki jih objavljajo zobozdravniki na Hrvaškem, so med 500 in 700 evri, v Sloveniji med 600 in 850 evri.

Ker se ceniki vseskozi spreminjajo, boste morda kdaj našli tudi nižje ali višje cene od omenjenih. Seveda morate pri tem upoštevati še druge stroške, ki pri vstavitvi implantata nastanejo.

Na spodnjih dveh slikah si lahko ogledate del cenika za dve ordinaciji, kjer se izkaže, da je cena vstavitve implantata celo nekoliko nižja v Sloveniji, saj po trenutnem menjalnem tečaju 5.200 kun pomeni 695 evrov.

Cena v Sloveniji

Cenik implantata Ankylos Slovenija

Cena na Hrvaškem

Cena implantata Anyklos na Hrvaškem

Z leti se je pri nas uveljavilo prepričanje, da so zobozdravstvene storitve v južnih krajih bistveno cenejše.

Zato številni sploh ne preverijo ponudbe in jim zobozdravniki v tujini vgradijo najkakovostnejše materiale, ki pa niso bistveno cenejši kot v Sloveniji.

Zato smo v drugi primerjavi preverili še cene implantatov Straumann, ki predstavljajo najvišjo kakovost v implantologiji.

Cena v Sloveniji

Cena implantata Straumann v Sloveniji

Cena na Hrvaškem

Cenik implantata Straumann na Hrvaškem

Cena v Srbiji

Cenik implantata Straumann v Srbiji

Cena v Bosni

Cena implantata Straumann v Bosni

Na podlagi cenikov, lahko ugotovimo, da je v primeru izbranih ordinacij najcenejši implantat Straumann v Srbiji, kjer stane 700 evrov, na Hrvaškem je cena 736 evrov, v Sloveniji 750 evrov in v Bosni 806 evrov.

Iz slike srbske zobozdravstvene ordinacije je še posebej lepo razvidno, kako različne so lahko cene vstavitve implantatov pri različni kakovosti.

Da boste še lažje razumeli, o čem govorimo, bomo omenili še eno primerjavo.

Nabavna cena avtomobila se med državami bistveno ne razlikuje, saj proizvajalec določi osnovno ceno. Razlike v končni ceni povzročijo predvsem dajatve posameznih držav. Zato primerjati cene nakupa Mercedesa v Sloveniji s ceno avtomobila Renault Clio v Bosni ni smiselno.

Če se s primerjavo cen in ponudb ne želite ukvarjati, vam lahko pomagamo tudi na portalu eZobozdravnik. Izpolnite kontaktni obrazec za storitev, ki jo potrebujete in skupaj bomo našli najboljšo rešitev.

Če se po tehtnem razmisleku in upoštevanju navedenih dejstev odločate za pot v tujino in primerjate ponudbo zobozdravnikov s te in druge strani meje morate biti pri primerjavi ponudb resnično pozorni, s katerimi materiali boste oskrbljeni.

Cenovne razlike so pri sorodnih materialih lahko velike, kar največkrat pomeni tudi razliko v kakovosti.

Dentalni turizem je iz finančnih razlogov utemeljen predvsem v dveh primerih.

Razumljivo je, da se pacienti za pot v druge države odločajo, ko so dejansko velike cenovne razlike med zobozdravstvenimi storitvami v različnih državah. To denimo velja za Angleže in Američane, kjer vstavitev zobnega vsadka znaša več tisoč evrov.

Tudi če živite v bližine meje z državami, kjer so zobozdravstvene storitve cenejše, je vredno pogledati čez mejo in si tam izbrati zobozdravnika.

Vendar velja biti tudi pri tem pazljiv. Podrobneje o tem v naslednji točki.

3. Ali pri ponudbah obstajajo skriti stroški in drugi marketinški triki?

V večini primerov gre pri agresivnem oglaševanju dentalnega zobozdravstva za storitve, ki zagotavljajo hitro in ceneno obliko oskrbo oziroma nadomestitve zob.

Kaj o tem menijo pacienti na Hrvaškem, si lahko preberete v zapisih na njihovem popularnem blogu.

Prav nizke cene so v večini primerov največji motivator za izbiro dentalnega turizma. Toda pri tem se pojavljajo skriti stroški, o katerih na prvi pogled ne razmišljamo oziroma jih sploh ne opazimo.

Stroški poti so pomemben dejavnik pri odločitvi za izbiro kraja zobozdravnika.

Poglejmo primer. Če se iz Ljubljane odpeljete v Zagreb na zdravljenje potem za pot potrebujete več kot tri ure časa, poleg tega prevozite tja in nazaj nekaj manj kot 300 km. Takšna pot vas stane okrog 25 EUR, k čemur je treba prišteti še stroške cestnine na hrvaški strani in nakup vinjete v Sloveniji, če je nimate.

Če se odločite za namestitev zobnega aparata morate računati na okoli 20 obiskov in v takšnem primeru za stroške bencina v času zdravljenja porabite približno 500 evrov.

V primeru, če vam v Zagrebu namestijo zobni vsadek, so potrebni trije obiski, kar znese slabih 100 EUR za potne stroške.

Vendar to še ni vse. Prepričani smo, da si ob vsakem obisku privoščite še kakšno kavico, kosilo, mnogi pa podaljšajo pot tudi do »meke« nakupovanja pohištva Ikee. Ta je še nekaj dodatnih kilometrov dlje od slovenske meje in tam seveda zapravite še več svojega denarja.

Del skritih stroškov predstavlja tudi oportunitetna izguba časa.

Enkratni obisk tujine vam ne vzame veliko časa. Če pa se boste tja odpravljali redno in ob tem še dolgo čakali na mejah, potem boste samo na poti izgubili desetine ur.

Gneča na cestah podaljša čas poti

Poleg skritih stroškov vas lahko čakajo tudi marketinški triki.

Za lažje razumevanje naj najprej omenimo, da se večina slovenskih zobozdravnikov drži kodeksa zdravniške zbornice, kjer pretirano oglaševanje ni zaželeno. Zato boste v oglasih po tiskanih in drugih medijih zasledili predvsem oglase tujih zobozdravnikov.

Poznate TOP SHOP ponudbo?

Tudi v dentalnem turizmu smo jo zasledili.

V ceniku se manj kakovostni implantati postavijo ob bok najkakovostnejšim, potem pa se nanje prilepi velik popust.

»Implantat -50 %« se res sliši zelo lepo, sploh če je osnovna cena podobna Straumannu in drugim prvokategornikom. Končna cena vstavitve je zato videti resnično poceni.

Resnica pa je, da implantat s primerljivo kakovostjo za takšno ceno dobite tudi v Sloveniji.

Zanimiv je tudi primer oglaševanja tujih ortodontov na enem izmed portalov s spletnimi kuponi. Ponudba za zobni aparat, ki vključuje »vse, kar sodi zraven«, je iz 500 evrov znižana na slabih 100 evrov.

Izgleda naravnost fantastično.

Toda ob tem je dopisano, da se doplačilo h kuponu izvede v sami ordinaciji. Ko smo sešteli vse stroške zdravljenja in dodali stroške poti, ki smo jih opisali zgoraj, je bila cena popolnoma primerljiva s cenami nekaterih slovenskih ortodontov. S tem, da ortodonti pogosto zahtevajo tudi enoletno spremljavo doseženega stanja, kar se seveda zaračuna posebej.

Cene zobozdravstvenih storitev se lahko razlikujejo med državami, med mesti znotraj države, pa tudi med posameznimi zobozdravniki znotraj istega mesta.

Preden se dokončno odločite za izbiro, se pozanimajte na internetu, povprašajte sorodnike in prijatelje o njihovi izkušnji ali pa preprosto za nasvet povprašajte nas.