Vnetje dlesni je pogosta bolezen.

Če odlašamo z zdravljenjem, vnetje dlesni lahko postane kronično. Sčasoma se tako iz vnetja dlesni razvije paradontoza, ki povzroča propadanje zobnih tkiv. Sprva propadajo samo dlesni, ko pa začne propadati tudi kost, je škoda že zelo velika, saj se začnejo zdravi zobje majati in izpadati.

Za vas imamo dobro novico. Vnetje dlesni se lahko pozdravi in bolezen zaustavi.

Zato je zelo pomembno, da se vnetje dlesni čimprej prepozna in pozdravi. V prispevku vam bomo predstavili razloge za nastanek vnetja, kako ga prepoznamo in predstavili tri ključne dejavnike, ki omilijo bolečine ter odpravijo vnetje.

Kako nastane vnetje dlesni?

Glavni vzrok za vnetje dlesni je slaba ustna higiena, saj se zobne obloge skozi ves dan in noč nabirajo na stiku med dlesnijo in zobom.

Okrog vsakega zoba je majhen obzobni žep, kjer se zaradi slabe ustne higiene prekomerno razmnožujejo bakterije. Zaradi prevelike količine bakterij se organizmu poruši obrambna sposobnost in pojavi se vnetje dlesni, ki ga imenujemo gingivitis.

Gingivitis se pojavi zelo hitro, že ob nekaj dnevni opustitvi ustne higiene.

Spoznali smo, da vnetje dlesni povzročijo zobne obloge oziroma plak, ki se pravočasno ne odstrani, toda to ni edini dejavnik, ki vpliva na zdravje dlesni.

Med razloge, ki imajo pomemben vpliv na nastanek vnetja sodijo tudi stres, kajenje, pomanjkanje vitaminov, nekatere bolezni in dedne lastnosti.

Tudi nosečnice imajo zaradi hormonskih sprememb pogosto težave z zdravjem zob in dlesni. Med nosečnostjo se namreč nivo hormonov zelo poveča, kar povzroča vnetje dlesni, ki ga imenujemo nosečniški gingivitis. Pogosteje se pojavi v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti.

Kako prepoznamo vnetje dlesni?

Znaki vnetja dlesni so naslednji:

  • krvaveče dlesni na dotik so prvi znak, da se v ustni votlini razvija bolezen,

  • barva dlesni se spremeni iz rožnate v temno rdečo ali vijolično,

  • pojavi se oteklina,

  • prisoten je ustni zadah,

  • med dlesnijo in zobom je gnoj,

  • bolečina, katere izvor ni obolel zob, temveč vneta dlesen.

Mnogi menijo, da je krvavenje iz dlesni med ščetkanjem in nitkanjem zob nekaj normalnega. Vendar ni tako. Krvavenje iz dlesni ni normalno stanje in opozarja, da je prišlo do vnetja dlesni. Zato je treba takoj ukrepati.

Zdrave dlesni so rožnate barve in čvrste na otip.

Kaj pomaga pri vnetju dlesni?

Vnetje dlesni je bolezen, ki prizadene več kot tri četrtine ljudi. Manjša lokalna vnetja dlesni, ki se lahko pojavijo iz različnih vzrokov, lahko odpravite sami.

1. Temeljito ščetkanje in nitkanje zob

Za zdravljenje vnetja dlesni morate takoj izboljšati ustno higieno. Kljub bolečinam in krvavenju je treba zobe čistiti dvakrat dnevno z mehko zobno ščetko in vsaj enkrat dnevno uporabiti zobno nitko ter medzobno ščetko.

S čiščenjem odstranite zobne obloge in preprečite bakterijam, da se še naprej razmnožujejo.

Redno ščetkanje zob izboljša vnetje dlesni

2. Zdravila

Vnetje dlesni pogosto povzročajo bolj ali manj močne bolečine. Te se pojavijo pri ustni higieni in uživanju mrzle ali vroče hrane in pijače.

Prva pomoč, ki jo lahko uporabite pri vnetju dlesni so domača zdravila. Najbolj poznana pripomočka za lajšanje bolečin in odpravo vnetja sta žajbelj in fiziološka raztopina.

Žajbelj je že dolgo poznan kot odlično domače zdravilo proti vnetju žrela in ustne votline. Vsebuje eterično olje, čreslovine in druge sestavine, ki so učinkovite proti vnetjem. Napitek si pripravite tako, da v 3 dl vroče vode zmešate dve ali tri žličke žajbljevih listov in pustite stati nekaj minut. Ko poparek precedite, počakajte še nekaj minut, saj prevroč napitek lahko povzroča bolečine.

Fiziološka raztopina je slana voda, ki si jo lahko pripravimo sami doma. Eno čajno žličko soli zmešamo v skodelici tople vode in fiziološka tekočina je pripravljena. Slana voda zmanjšuje vnetje dlesni in preprečuje okužbe, zato si lahko z njo večkrat na dan izpiramo ustno votlino.

Na trgu so tudi številni geli in ustne vode s katerimi lahko razkužite usta in dlesni. V primeru močnejših bolečin lahko posežete po analgetikih.

3. Obisk pri zobozdravniku

Če upoštevate navodila iz prvih dveh točk, se vnetje dlesni lahko odpravi v tednu ali dveh. V primeru, da težav z vnetjem ne morete odpraviti sami ali gre za močnejše vnetje, je treba obiskati zobozdravnika.

Na pregledu bo zobozdravnik najprej preveril stanje dlesni in globino zobnih žepkov ter po potrebi opravil še rentgensko slikanje zob. V primeru večjih vnetij zobozdravnik ob zob namesti drenažni trak ali predpiše ustrezen antibiotik.

Za zdrave dlesni so pomembni tudi preventivni pregledi pri zobozdravniku in redno čiščenje zobnega kamna.

Neočiščene mehke zobne obloge se sčasoma spremenijo v trde zobne obloge ali zobni kamen. Ta je odlično gojišče za razmnoževanje bakterij, kar povzroča še močnejše vnetje dlesni in poglabljanje obzobnih žepkov. Zato je redno čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku ali ustnemu higieniku eden od ključnih pogojev za zdrave dlesni.