Karies

je najbolj razširjena bolezen današnjega časa in najpogostejši razlog obiskovanja zobozdravnikov. V Sloveniji se s kariesom srečuje kar dve tretjini otrok in večina odraslih.

Ker se je s kariesom srečal praktično vsak, med ljudmi prevladuje razmišljanje, da gre za popolnoma običajno stvar v ustni votlini. Vendar ni tako. Gre za zelo agresivno bolezen zoba, ki lahko, če se ustrezno ne pozdravi, v relativno kratkem obdobju uniči celoten zob.

Karies prodira v globino zoba

Beseda karies izhaja iz latinske besede »caries«, kar pomeni gnilost, zato kariesu pravimo tudi zobna gniloba.

Kje in zakaj nastaja karies?

Karies povzroča prepletanje različnih dejavnikov.

Za nastanek kariesa so krive bakterijske obloge na zobeh, ki niso bile pravočasno odstranjene. V ustni votlini prebiva več 10 milijonov različnih bakterij, med katerimi so najnevarnejši streptokoki.

Hrano, ki ostaja v ustni votlini te bakterije razgrajujejo, pri tem pa tvorijo škodljive kisline. Kljub temu, da je zob najbolj trda struktura v človekovem organizmu, kisline uspejo raztapljati površino zoba oziroma zobno sklenino.

Najpogosteje se kariozni proces začne na mestih, kjer so dobri pogoji za zadrževanje ostankov hrane in ki so manj dostopni za čiščenje.

To so grizne površine z veliko jamicami, predeli ob starih plombah, deli zoba ob dlesni in protetični nadomestki.

Tudi medzobni prostori so odlično mesto za nastanek kariesa, saj se tam zadržuje hrana, ki jo lahko očistite samo z zobno nitko. Velika večina kariesov se tako začne ravno v medzobnih prostorih, kjer se skriti karies razvija hitro in se znaki bolezni dolgo ne opazijo. Dokler ni prepozno. Takrat so posledice lahko zelo hude.

Mnogi so prepričani, da imajo slabe zobe, ker so imeli takšne tudi njihovi starši in stari starši.

Genetika sicer lahko poskrbi, da so zobje drugačne oblike, imajo več jamic, kjer zastaja hrana, zato se tam karies pojavi hitreje. A pravi razlog za pojav kariesa leži drugje.

Ključni dejavnik pri nastanku in razvoju kariesa je način prehranjevanja. Med hrano, ki dokazano škodi zobem, sodijo vsi ogljikovi hidrati. Najslabše je uživanje sladkih pijač in sladkarij, v kakršni koli obliki.

Karies povzročajo sladke pijače in sladkarije

Pomembno je tudi, kdaj uživate sladkarije. Redno uživanje sladkih pijač in sladkarij čez ves dan je škodljivejše od sladice, ki jo pojeste v petih minutah. Mehka lepljiva hrana in žvečilni gumiji s sladkorjem ravno tako prispevajo k nastanku kariesa.

Obstajajo tudi drugi razlogi, ki omogočajo hitrejši razvoj kariesa. Nižji socialni sloji imajo po statistikah slabše ustno zdravje, ravno tako starostniki, osebe z bulimijo in suhimi usti. Tudi v primeru kemoterapije in ortodontskega zdravljenja se razmere v ustni votlini poslabšajo, zato se poveča verjetnost za nastanek kariesa.

Znaki kariesa

Začetni karies se sprva kaže kot spremenjena barva sklenine – pojavi se bel madež. Ob pravočasnem ukrepanju se začetni karies ustavi in ni potrebno vrtanje zoba.

Začetni karies lahko kmalu napreduje v majhno luknjico v sklenini. To opazimo kot spremenjeno barvo sklenine, ki ni več bela, temveč postane temna oziroma rjavkasta.

Karies opazimo kot spremenjeno barve zobne sklenine

Proces razpadanja sklenine je sicer razmeroma počasen, vendar karies prodira globlje v zob, kjer doseže dentin. Ta je mehkejši, zato se tam širi hitreje. Ko pa karies prodre do zobnega živca, je pogosto potrebno tudi koreninsko zdravljenje.

V začetni fazi karies sicer ne povzroča težav, ko pa preide v notranje plasti zoba, se lahko kmalu pojavijo bolečine. Tako je zobobol največkrat posledica kariesa.

Niso pa vse temne pike in lise na zobeh znak kariesa. V nekaterih primerih se zobje zabarvajo zaradi pitja kave ali čaja, uživanja določenih zdravil ali pri prevelikem uživanju fluorida.

Karies je nalezljiv

Tega morda doslej niste vedeli, toda karies je infekcijska bolezen, zato se lahko patogene bakterije prenašajo iz ust v usta preko sline.

Karies se lahko prenaša iz staršev na otroke

Pogosto se dogaja, da starši obliznejo stekleničko, žlico, dudo ali kakšen kos sadja preden jih ponudijo otroku. Za vsak primer je bolje, da se te razvade izogibate. Prav tako za hranjenje uporabljajte drug pribor in ga ne delite z otroki.

Škodljive bakterije se lahko prenašajo tudi s poljubljanjem med partnerji.

Ne glede na zapisano pa brez panike. Tudi v primeru, če škodljive bakterije zaidejo v vaša usta, vam ob primerni ustni higieni ne bodo škodile.

Kako karies preprečiti in pozdraviti?

Za preprečevanje kariesa je treba poskrbeti za dobro ustno higieno, uživanje zdrave hrane in redno obiskovati zobozdravnika.

Ščetkanje in nitkanje zob naj postaneta vaši najpomembnejši vsakodnevni opravili. Raziskave kažejo, da je dovolj, če si ščetkate zobe dvakrat na dan po dve minuti. Z zobno nitko nato očistite še medzobne prostore. Z upoštevanjem teh priporočil boste očistili zobne obloge na vseh petih zobnih ploskvah in bakterijam preprečili pojedino.

Znanstveno je dokazano, da fluorid zmanjšuje karies na zobeh, zato stroka priporoča uporabo zobnih past z dodatkom fluorida.

Uživanje zdrave hrane je pomemben dejavnik pri nastanku in zaviranju razvoja kariesa. Mnogim se ob sladkarijah in sladkih pijačah zasvetijo oči. Toda kar je lepo za oči ni nujno dobro za zobe.

Priporočljivo je tudi, da se izogibate prigrizkom med obroki in pretiranemu uživanju kisle hrane, saj kislina topi in tanjša zobno sklenino. Če bodo vaši obroki sestavljeni iz veliko sadja in zelenjave ter polnovrednih žit, boste naredili pomemben korak na poti k zdravim zobem.

Redni pregledi pri zobozdravniku omogočijo hitro odkrivanje kariesa in takojšnje ukrepanje. Zobozdravnik lahko postavi diagnozo na podlagi temeljitega pregleda in rentgenske diagnostike.

Zobozdravnik manjši karies odpravi s fluoridnimi premazi, pri napredovali obliki pa je potrebno brušenje zoba in izdelava zalivke. Z brušenjem zobozdravnik iz zoba odstrani bakterije in razmehčan del zoba ter mu nato s plombo vrne prvotno obliko.

Zobozdravnik lahko pozdravi kariozen zob

Vsak zob je dragocen, zato poskrbite, da bo karies hitro odpravljen ali še bolje, da se sploh ne bo pojavil na vaših zobeh.

Če se karies ne odpravi dovolj hitro, lahko ta uniči zob. Ob vnetju zobnega živca zob sčasoma odmre, zato je treba živec odstraniti in zob ustrezno pozdraviti. Takemu zobu rečemo mrtev zob.

V nekaterih primerih pa za zob ni več rešitve. Odločitev o puljenju zoba je resda vedno težka, vendar je žal včasih puljenje edina rešitev. V Sloveniji zobozdravniki vsako leto izpulijo več kot 200.000 zob.