Otroški zobozdravnik

Otroški zobozdravnik predstavlja prvo in najpomembnejšo stopničko na poti k zdravim zobem za vse življenje.

Ključno vlogo pri skrbi za otrokove zobe seveda odigrajo starši, ki z navajanjem otroka na redno umivanje zob in redne obiske zobozdravnika dajo otroku pomembno popotnico.

Verjetno dobro poznate eno izmed teh dveh zgodb …

»v našem zdravstvenem domu imamo tako zobozdravnico, ki je že meni kot otroku zagrenila vse obiske pri zobarju in sem se strahu otresla šele kot odrasla, ko sem obiskala enega super, sicer samoplačniškega zobozdravnika.«

»mi imamo ful prijazno zobozdravnico za otroka, ki si vzame čas in otroka ves čas zabava, na koncu pa še balonček iz rokavice naredi in oblikuje zajčka. Otroci so navdušeni, pa še štampiljko dobijo.«

Ker si vsi starši želijo, da so srečanja otroka z zobozdravnikom prijazna in brez stresa, je izbira dobrega zobozdravnika zelo pomembna.

Da vam bo pri tem lažje, smo pripravili nekaj odgovorov na pogosta vprašanja staršev.

Kdaj je pravi čas za prvi obisk otroškega zobozdravnika?

Bodoči starši se najpogosteje srečajo s prvimi informacijami o otrokovih zobeh že v šoli za starše. Tam starše poučijo nosečnosti, porodu in skrbi za novorojenčka, seznanijo pa jih tudi o zobozdravstveni vzgoji in razvoju otrokovih zob.

Prvi obisk oziroma prvi pregled pri otroškem zobozdravniku je priporočljiv ob začetku izraščanja mlečnih zob, kar pomeni nekje v starosti šestih mesecev do enega leta.

V času izraščanja prvih zob otrok že dobiva navade, ki so lahko včasih škodljive. Če otrok pride pravi čas, lahko otroški zobozdravnik le te hitro odpravi.

Med škodljive navade sodita denimo pitje sladkih tekočin po steklenički, prekomerno sesanje dude, sesanje prsta, predolgo odlašanje s prehodom na trdo hrano ali neustrezna skrb za zobe, zato zobozdravniki staršem pokažejo, kako uspešno skrbeti za higieno prvih mlečnih zob.

Seveda je pri tako majhnih otrocih velik dosežek, če bo otrok na pregledu odprl usta. Kaj več se pri njih v tej starosti pri zobozdravniku tudi ne pričakuje.

Kako pripraviti otroka na obisk zobozdravnika?

Ste se kdaj vprašali, ali se dojenčki ob prvem obisku res bojijo zobozdravnika?

Otrok, ki še ni bil pri zobozdravniku, bo večinoma prišel brez strahu. Zato se ne bojijo zobozdravnika, kvečjemu se bojijo nečesa, česar še ne poznajo.

Strah pred obiskom zobozdravnika pri večini ljudi najbolj pogosto izvira iz slabih izkušenj, pridobljenih v zgodnjem otroštvu oziroma mladosti. Tako starši svoj strah pred zobozdravnikom pogosto nezavedno prenesejo na svojega otroka.

Pri dojenčkih zobozdravniki poskušajo obiske narediti čim bolj prijazne otroku in mu poskušajo slediti, mu ponudijo roko v rokavici, da si jo ima čas ogledati in se z njo poigra ter tako dobijo otrokovo zaupanje.

V času odkrivanja novih dogodivščin v ordinaciji je pregled že opravljen.

Malo starejše otroke lahko že doma na različne načine pripravite na obisk zobne ordinacije:

 1. Pogovorite se z otrokom in mu na kratko opišite, kako bo izgledal obisk zobozdravnika. Resnica je vedno boljša od laži, zato otroku ne prikrivajte stvari, le vsebino malo prilagodite otrokovemu razumevanju. Pripravili smo vam nekaj idej …
 • Pri obisku zobozdravnika boš sedel na velikem stolu, ki ima prav posebno lučko, ki je doma nimamo. Zobozdravnik bo tako bolje videl tvoje lepe zobke.
 • Močno boš odprl usta in zobozdravniku pokazal, kako lepe zobke imaš. Ker so zelo lepi, si jih bo s svojim malim ogledalcem natančno ogledal.
 • Poslušaj zobozdravnika, kar ti bo povedal in kaj vse potrebuje, da bi ti zobek zaščitil ali popravil kakšnega, ki ni čisto lep.
 • Zobozdravnik ima majhne penice, ki jih položi ob zobke k ličku in k jezičku. Te niso za pojest, ampak mu pomagajo, da bolje vidi tvoje zobke.
 • Da zobozdravnik zobke lažje počisti včasih uporabi vetrček, sesalec pa uporabi zato, da posrka vodico iz ust.
 • S posebno kremo, ki jo zobozdravnik nanese na zobek, poskrbi, da bo zob še bolj lep in to kremo posuši z malo modro lučko.
 • Če pa bo zobozdravnik moral popraviti kako luknjico, bo potreboval tudi male vrteče krtačke, ki malo cvilijo in špricajo vodo. Če te takrat kaj uščipne, dvigni roko in zobozdravnik bo vedel, da mora malo popihati po zobku in bo spet vse v redu.
 1. Otroka pripravite na obisk tudi tako, da doma vadita odpiranje ust, saj bo potrebno pri zobozdravniku držati usta nekoliko dlje odprta.
 1. Otroku razložite, da bo treba dihati predvsem skozi nos in ne skozi usta.
 1. Otroku preberite kakšno zgodbico o zobozdravnikih ali si oglejte risanko z zobozdravstveno tematiko.
 1. Otroku povejte o svojih pozitivnih izkušnjah pri obiskih zobozdravnika in kako vam je pomagal.
 1. Približajte otroku zobozdravstvo skozi igro, zato naj s seboj vzame tudi kakšno igračo.
 1. Otroku lahko obljubite tudi manjšo nagrado, če bo naredil vse kot je treba ?.

Najslabša možnost je, da starši otroka pripeljejo v ambulanto šele takrat, ko je potrebno vrtanje zoba ali celo takrat, ko otroka že boli zob.

V takšnih primerih bo prvi obisk zobozdravnika zagotovo povezan z bolečino in strahom, ki lahko ostaneta v otrokovem spominu vse življenje.

Vašemu otroku lahko še kako pomaga, če ste pri obisku zobozdravniku skupaj z njim v ordinaciji. Zaradi vaše bližine se bo počutil varneje in bo verjel, da se mu ne more zgoditi nič slabega.

Kakšne so pravice otrok v zobozdravstvu?

Otroški zobozdravnik je prvi zobozdravnik, s katerim se otroci srečajo v življenju in njegova najpomembnejša naloga je, da vzpostavi prijazno okolje, v katerem se otroci dobro počutijo.

Prvi zobozdravnik, s katerim se otroci srečajo se imenuje pedontolog, ki izvaja preventivne zobozdravstvene preglede do tretjega leta starosti otroka.

Ker pa je teh zobozdravnikov v Sloveniji malo (okrog 30), prve preglede malčkov opravljajo tudi otroški zobozdravniki.

V okviru pregleda seznanijo starše o pravilni prehrani, ustni higieni in o preprečevanju nastanka zobne gnilobe.

Dostop do zobozdravnika je dojenčkom, otrokom in mladini omogočen brez napotnice. Otroci in mladina do 15 leta imajo vse zobozdravstvene storitve vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje brez doplačila.

Zavarovanje zagotavlja celostno in neprekinjeno zobozdravstveno oskrbo, ki obsega odkrivanje in zdravljenje zobnih in ustnih bolezni ter redne preventivne zobozdravstvene preglede.

Posebej velja izpostaviti naslednje zobozdravstvene storitve, ki so otrokom na voljo brezplačno:

 • Predšolski otroci, učenci in študentje do dopolnjenega 26. leta starosti imajo pravico do čiščenja zobnih oblog na zobeh.
 • Zobozdravniki pri otrocih do 15. leta uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih. Za zalivko na mlečnem zobu, na zobu otroka, mlajšega od 15 let, se uporabijo kompozitni materiali, amalgam pa le, če je to nujno potrebno zaradi zdravstvenih razlogov
 • Zavarovana oseba do dopolnjenega 18. leta starosti ima pravico do ortodontskega zdravljenja, ki vključuje izdelavo ustreznega ortodontskega aparata, če je pri osebi prisotna srednja, težja ali zelo težka oblika nepravilnosti zob in čeljusti. Pravico do takšnega zdravljenja imajo tudi zavarovane osebe po tej starostni dobi, če je bila potreba po zdravljenju ugotovljena vsaj 2 leti, preden je oseba dopolnila 18. leto starosti. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Katere so najpogostejše zobozdravstvene storitve pri otrocih?

Najpogosteje starši z otrokom obiščejo najbližji Zdravstveni dom, storitve nudi tudi nekaj zasebnikov s koncesijo, nekateri pa se obrnejo na zasebne zobozdravnike.

Seveda mora biti pri vseh omenjenih otrok deležen enakih storitev.

Med pogosto opravljene zobozdravstvene storitve za otroke sodijo:

 1. Preventivni pregledi ter svetovanje staršem in otrokom o pravilni ustni higieni
 1. Preventivne storitve
 • zalitje fisur (zaščita zob pred kariesom, s katerim se zalijejo jamice na griznih ploskvah zob)
 • zaščita s fluoriranjem (fluoriranje zob je preventivni postopek, ki preprečuje nastanek kariesa. Sklenino zob se premaže s premazom, ki vsebuje fluor. Ta se vgradi v sklenino, ki postane bolj odporna na kisline, ki povzročajo karies)
 • odstranitev zobnih oblog (kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine zobne ščetke težko dosežejo. Tam se nabirajo ostanki hrane, posledično tudi bakterije. Redno čiščenje zobnega kamna je zato izjemnega pomena za ohranitev zdravja obzobnih tkiv tudi pri otrocih)
 1. Zdravljenje zob in dlesni
 • odstranjevanje kariesa in plombiranje (z brušenjem se odstrani zobna gniloba, nato pa se odstranjen del zoba nadomesti s plombo).
 • trepanacija (bolečina, oteklina).
 • zdravljenje zobne pulpe (to je postopek, pri katerem otroški zobozdravnik zdravi poškodovane živce v zobu).
 1. Puljenje mlečnih zob (Če se mlečni zob še ne maje, se otroški zobozdravnik odloči za puljenje mlečnega zoba samo v primeru, ko je zob že tako načet zaradi kariesa, da plombiranje ne pride v poštev)
 1. Zgodnja diagnostika ortodontskih nepravilnosti in pripravljalni postopki za odpravljanje ortodontskih nepravilnosti. Več o ortodontiji za otroke si preberite tukaj.

Podatki iz javnih zdravstvenih ustanov so zbrani v zobozdravstvenem letopisu, ki ga letno pripravlja NIJZ.

Kako skrbeti za ustno higieno pri otrocih?

Pravilna ustna higiena je bistvenega pomena za zdravje zob in obzobnih tkiv pri otrocih in mladostnikih.

Skrb za zobe pri otroku je odvisna od njegove starosti.

Ko otrokovi zobje začnejo izraščati, se priporoča, da njegove dlesni nežno masirate s prstom. Otroku ponudite igračo iz gumijastega materiala, ki jo lahko grize.

Nekateri svetujejo, da se otrokove dlesni večkrat na dan nežno obrišejo z vlažno krpo in ga na tak način pripravite na ščetkanje, ko se pojavi prvi zob.

Ko na plano pokuka prvi zob, je treba začeti s čiščenjem.

Pri tej starosti malčku zobke ščetkajte vsaj dvakrat na dan. Najbolj primeren čas je po zajtrku in pred večernim spanjem. Najbolje pol ure po obroku.

Mnenja glede uporabe zobne paste pri tej starosti so deljena. Vsekakor pa so malčkom namenjene posebne zobne paste z majhnim deležem fluorida.

Zelo pomembno je, da omejite pitje sladkih sokov in uživanje sladkarij. Precejšen delež sladkorja je tudi v zdravilih v obliki sirupa.

Pri dveh letih začnite otroka navajati na samostojno ščetkanje zob. Kljub temu da si malček že nekako umije zobe, mu na koncu pomagajte in mu še sami umijte zobe.

Če vas tematika ustnega zdravja zob otrok zanima še podrobneje, potem otroški zobozdravniki svetujejo, da si preberete rezultate raziskave, ki sta jo pripravila NIJZ in Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani.