Poškodbe zob

Nezgod si nihče ne želi, toda žal jih ne moremo vedno preprečiti. Poškodbe se lahko zgodijo kjerkoli, kadarkoli in komurkoli. Lahko padete s kolesom, vam spodrsne v kadi, se poškodujete pri športu ali ste udeleženi v prometni nesreči.

Poškodbe zob predstavljajo med 5 in 10 % vseh poškodb. Na srečo je večina poškodb zob in obzobnih tkiv popravljiva in le v nekaterih primerih poškodbe zob povzročijo trajne posledice.

Pozorni morate biti tudi pri manjših poškodbah, saj lahko v nekaterih primerih pride do resnejših poškodb, ki na prvi pogled niso vidne.

Poškodbe v ustni votlini se delijo na poškodbe zoba, poškodbe obzobnih tkiv in poškodbe struktur, ki držijo zob.

Izbitje zoba v celoti

Najhujši primer poškodbe zoba je, če pride do izbitja zoba v celoti, kar se sicer ne zgodi ravno pogosto. V primerih izbitja, gre za nujna stanja, zato je treba takoj in ustrezno ukrepati!

Prej, ko boste ukrepali, večja je verjetnost, da ohranite zob.

Če zob vstavite nazaj v zobnico v roku petih minut, imate veliko možnosti, da boste zob ohranili. S pretečenim časom se povečuje možnost zapletov, po eni uri je možnost za rešitev zoba zelo majhna.

Če vašega zobozdravnika ni v bližini, potem poiščite zobozdravnika, ki dela najbližje mestu, kjer se je zgodila poškodba. Najbližjega zobozdravnika lahko hitro poiščete na seznamu zobozdravnikov.

Po prihodu v zobozdravniško ordinacijo bo zobozdravnik takoj preveril ali je zob nameščen v pravilnem položaju, verjetno bo opravil tudi rentgenski posnetek.

Nato bo naredil opornico za zob in ga »fiksiral« za dva tedna. Zobozdravnik vam bo podal tudi ustrezna navodila za ustno higieno in priporočil uživanje mehkejše hrane.

Če je bila prva pomoč po izbitju zoba opravljena hitro, boste kljub hudi poškodbi imeli možnost, da svoj zob ohranite. V nasprotnem boste potrebovali eno izmed rešitev, ki jih nudi zobna protetika.

Poškodba mlečnih zob

V primeru izbitja mlečnega zoba se otroka najprej pomiri. Sledi izpiranje rane z veliko tekoče vode in zaustavitev krvavitve s pritiskanjem gaze na poškodovani del. Nato pokličite zobozdravnika.

Poškodba mlečnih zobPri izbitju mlečnih zob se NE svetuje ponovna vstavitev zoba. S ponovnim vstavljanjem mlečnega zoba bi lahko poškodovali zametek stalnega zoba in s tem naredili veliko škode za njegov nadaljnji razvoj.

Zato je v primeru izbitja mlečnega zoba bolj pomembna ocena, kakšen vpliv ima izbitje na nadaljnji razvoj stalnega zoba.

Omajan zob

Pogosto pride pri poškodbah do omajanih in premaknjenih zob, predvsem v primeru mlečnih zob. V takih primerih lahko sicer poskusite zobe postaviti v pravilen položaj, vendar pogosto to ni mogoče. Pri vsaki poškodbi obzobnih tkiv je treba poklicati in obiskati zobozdravnika, najbolje v prvih osmih urah po poškodbi.

Zlom zobne krone

Zlom zobne krone je najpogostejša poškodba zob, pogosto se uporabljata tudi izraza odkrušen zob ali odlomljen zob. Čeprav vzbuja čustvene reakcije poškodovancev, gre za dokaj pogosto in v večini primerov popravljivo poškodbo.

Ali morate tudi v tem primeru takoj k zobozdravniku? Ne.

Dobro pa je poiskati odlomljeni del zoba in ga shraniti v kozarec vode, fiziološko raztopino, lahko tudi v slino ali mleko. Nato pokličete zobozdravnika in mu pojasnite, kaj se je zgodilo. Če zob po poškodbi ni občutljiv na zrak, je največkrat poškodovana le trda zunanja plast – sklenina. V takih primerih takojšnja oskrba ni potrebna. Na podlagi opisa poškodbe bo zobozdravnik določil termin za pregled.

Če je možno, bo zobozdravnik odlomljeni del zoba prilepil nazaj na zob z ustreznim lepilom, v nasprotnem ga bo nadomestil s plombo. Če je odlomljen večji del zoba, se ga lahko nadomesti s prevleko.

V nekaterih primerih lahko pride do poka zoba vse do korenine, kar lahko pomeni tudi dokončno izgubo zoba.

Poškodbe zob je večinoma možno popraviti.

Preprečevanje poškodb

Poškodbe zob pogosto lahko preprečite tudi sami, zato je dobro poznati varovala in druge preproste načine, s katerimi lahko preprečite številne poškodbe.

1. Ščitnik za zobe
Če se vi ali vaš otrok ukvarjate s športom, kot so nogomet, hokej, rokomet, košarka, karate ali kak drug šport, kjer obstaja tveganje udarca po ustih, je priporočljivo uporabljati ščitnik za zobe. Ščitniki za zobe so narejeni iz posebnega materiala, ki se v vroči vodi zmehča. Zmehčan ščitnik se nato vstavi v usta, kjer se oblikuje po zobeh. Že za približno 10 EUR si zagotovite zelo dobro zaščito za svoje zobe.

2. Uporaba varnostne čelade in zaščitnega pasu
Mnogo poškodb zob nastane v prometnih nesrečah, zato so nasveti o privezovanju v avtomobilu med vožnjo zagotovo upravičeni. Tudi pri vožnji s kolesom, motorjem ali rolerji pogosto prihaja do poškodb zob, zato za zaščito pred poškodbami uporabljajte čelado.

3. Poskrbite za primerno okolje za majhne otroke
Majhni otroci se še ne zavedajo vseh nevarnosti, ki prežijo nanje. Pri igri in gibanju niso preveč pozorni in se pred tem ne prepričajo o nevarnostih. Zato preverite morebitne ovire, ki so otroku na poti, ravno tako ne spodbujajte otroka k hoji, dokler ni »zrel« za to.

Statistika poškodb

Ko pride do resne poškodbe zoba pogosto pomislimo »Zakaj se je to zgodilo ravno meni?« Raziskave kažejo, da je poškodb zob in obzobnih tkiv zelo veliko. Pogosteje so poškodovani moški, delež žensk pri poškodbah pa je približno ena tretjina. Pri poškodbah so večinoma poškodovani zobje v zgornji čeljusti.

Delitev poškodb zob glede na čeljust

Najpogosteje prihaja do poškodb zobovja med mladimi, pri odraslih je poškodb nekoliko manj. Kar tretjina otrok ima poškodbe mlečnih zob, najpogosteje med prvim in četrtim letom starosti. Veliko poškodb je tudi med mladostniki, starimi do dvajset let.

Pri odraslih je poškodb zob nekoliko manj, ocenjuje se, da ima poškodbe zob približno petina odraslih. Najpogostejši vzroki za poškodbe zob pri odraslih so pretepi, avtomobilske nesreče, padci, poškodbe pri delu in športne poškodbe.