Zdravstveno zavarovanje za tujino.

Če želite mirneje odpotovati na dopust v tujino, je treba poskrbeti tudi za zdravstveno zavarovanje. Posebej poleti se številni Slovenci odpravimo na počitnikovanje v bližnje in tudi bolj oddaljene destinacije. Toda zdravstveni sistemi po drugih državah so različni, zato je izbira pravega zdravstvenega zavarovanja za tujino zelo pomembna.

Kakšno zdravstveno zavarovanje za tujino potrebujete?

Pri izbiri ustreznega zdravstvenega zavarovanja za tujino razmislite o naslednjih dejavnikih:

katero zdravstveno zavarovanje velja za območje, na katero potujete,

vrsta zdravstvenega sistema v državi kamor potujete,

višino kritja, ki ga želite (odvisno od aktivnosti, ki jih boste v tujini počeli),

število oseb, ki potuje

kolikokrat letno potujete,

namen svojih potovanj.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Najmanj, kar morate naročiti, je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Naročite jo lahko vsi, ki imate ustrezno urejen status obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna in jo lahko naročite s SMS sporočilom, osebno v enotah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ali na njihovi spletni strani https://www.zzzs.si/tujina.Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja za tujino

Ne pozabite, da morate evropsko kartico naročiti pravočasno. To pomeni vsaj nekaj dni pred dopustom, še bolje pa kak teden ali dva pred tem. Če na to »obveznost« pozabite, še vedno obstaja rešitev v zadnjem hipu. Obrnite se na enote ZZZS, kjer vam bodo izdali potrdilo, ki velja enako kot kartica.

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko uveljavljate nujne zdravstvene storitve v EU in nekaterih drugih državah, vendar le v javni zdravstveni mreži.

Evropska kartica se uporablja v naslednjih državah:

  • Države EU (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija, Švedska ter Velika Britanija in Severna Irska)
  • Države EGP (Islandija, Liechtenstein in Norveška)
  • Druge države (Švica, Avstralija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija in Srbija)

Veljavnost evropske zdravstvene kartice je najmanj 30 dni in največ 5 let:

  • zavarovanim odraslim osebam za čas začasnega bivanja v tujini – eno leto,
  • upokojencem in po njih zavarovanim družinskim članom ter otrokom do dopolnjenega 18. leta – največ pet let.

V letu 2016 je ZZZS izdal več kot 500.000 evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja in več kot 100.000 papirnatih certifikatov, ki začasno nadomeščajo kartico.

Pomanjkljivosti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja:

V mnogih krajih delujejo samo turistične ambulante ali zasebni zdravniki in zobozdravniki, kjer evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ne sprejemajo. V teh primerih gre za samoplačniške storitve, za katere sicer lahko naknadno zahtevate povračilo, ki pa bo verjetno precej nižje od tega, koliko ste plačali.

Evropska kartica ne krije prevoza v bolnišnico ali nujnega prevoza domov.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije samo posege v določeni vrednosti, kot jih krije javni sistem za svoje državljane.

V primeru, da ima posamezna država doplačilo participacije, ki jo morajo prispevati pacienti, ZZZS tega stroška ne povrne. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Kakšne so druge možnosti zavarovanja za tujino?

Nesreča nikoli ne počiva in tudi bolezni nas presenetijo kadarkoli in kjerkoli. Če presodite, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja nudi premalo kritja, lahko pri zavarovalnicah sklenete posebno zdravstveno zavarovanje z asistenco za tujino. V Sloveniji je več ponudnikov tovrstnih zavarovanj:

Z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem za tujino pridobite 24-urno asistenco v slovenskem jeziku, lahko se zavarujete za ves svet, zagotovite si nujno medicinsko pomoč v zdravstvenih ustanovah, ki niso v javni zdravstveni mreži, zagotovljeni pa so tudi nujni prevozi, prevoz v domovino in še nekaj drugih ugodnosti.

Ponudba zavarovalnic je na prvi pogled podobna, a vseeno morate biti pri izbiri ponudnika previdni, saj se ponudbe med seboj nekoliko razlikujejo.

Izbira višine zavarovalne vsote je odvisna predvsem od destinacije potovanja. V kolikor potujete po Evropi, je večinoma zadostna zavarovalna vsota okrog 25.000 evrov.

Če v tujino sami ali skupaj z družino potujete večkrat, je smiselno razmisliti, da si zagotovite celoletno zavarovanje, kar vas lahko stane bistveno manj, kot če plačujete zavarovanje za vsako potovanje posebej. Predvsem pa vam prihrani čas, ki ga izgubite z vsakokratnim sklepanjem zavarovanja.

Kdor razmišlja o zavarovanju za vsa potovanja v enem letu, naj bo pozoren na to, koliko časa lahko najdlje traja eno potovanje, saj se pogoji zavarovalnic nekoliko razlikujejo.

Cene zdravstvenega zavarovanja za tujino upoštevajoč najnižjo vrednost kritja (25.000 EUR) za štiričlansko družino se za desetdnevna zavarovanja gibljejo med 25 in 30 EUR, za celoletno zavarovanje pa znaša strošek zdravstvenega zavarovanja med 85 in 100 EUR.

Poskrbite za ustrezno zdravstveno zavarovanje tudi na počitnicah

Za kakšne bolezni in poškodbe ste zavarovani?

Dopustniki se k zdravniku v tujini največkrat zatečejo zaradi alergij, opeklin, vnetij, poslabšanja kroničnih bolezni in poškodb.

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja obseg in vrsto nujnih zdravstvenih storitev opredeli zdravnik, ki vas sprejme na zdravljenje, pri čemer je ključnega pomena opredelitev vaše pričakovane dolžine bivanja v tujini.

To v praksi pomeni, da vam mora zdravnik na podlagi evropske kartice nuditi zdravstvene storitve v takem obsegu, da se vam zgolj zaradi zdravljenja ni potrebno vrniti domov pred potekom nameravanega bivanja.

Obseg kritja pri dodatnem zdravstvenem zavarovanju za tujino je opredeljen v splošnih pogojih vsake zavarovalnice. Praviloma so kriti nujni stroški zdravljenja, ki so posledica nezgode ali bolezni v tujini. Obsegajo zdravljenje do dne, ko zdravstveno stanje dovoljuje prevoz v državo stalnega prebivališča, kjer se nadaljuje zdravljenje.

Za zobozdravstvo velja posebna omejitev

Pri zobozdravstvu je zdravstveno zavarovanje specifično, saj so sistemi v tujini nekoliko drugačni. Zato se lahko zgodi, da si z evropsko kartico ne boste mogli pomagati, saj so mnoge zobozdravstvene ambulante v zasebni lasti. Poleg tega se za dežurne zobozdravstvene ambulante pogosto plačuje nadomestilo.Zobobol med počitnicami

Če sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino vam zavarovalnice povrnejo določen znesek za zobozdravstvene storitve, ki ga zavarovalnice posebej opredelijo v pogodbi. Višina nadomestila, ki je namenjen za nujne zobozdravstvene storitve znaša od 100 – 300 evrov.

Med nujne zobozdravstvene storitve so vključeni stroški nujne zobozdravstvene pomoči, ki je potrebna za odpravo akutne bolečine zaradi bolezni ali sveže poškodbe zobovja, vključena je tudi storitev puljenje zoba.

Vendar pa so pri zdravstvenem zavarovanju v tujini izključene obveznosti zavarovalnice za vse druge zobozdravstvene storitve, ki z medicinskega vidika niso nujno potrebne. Pozabite na to, da vam bo zavarovalnica pokrila stroške zobnih prevlek, mostičkov, kron, implantatov in zobne protetike.

Ali nadomestilo za zobozdravstvene storitve zadošča za kritje stroškov?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, ob kateri uri ter v kateri državi in katerem kraju bi potrebovali zobozdravstveno pomoč. Kje najti dežurnega zobozdravnika v Sloveniji, si lahko preberete tukaj.

Za oceno stroškov, lahko kot primer pogledamo cenik dežurne nočne ambulante na Metelkovi v Ljubljani, kjer tudi seštevek različnih nujnih storitev težko preseže 100 evrov.

V takem primeru bi sredstva, ki jih nudijo zavarovalnice, zadoščala. Vprašanje pa je, kakšni stroški bi vas doleteli denimo kje v Veliki Britaniji ali ZDA, kjer so cene zobozdravstva bistveno višje kot pri nas.

Osveženo: 12. september 2020