Kako premagati strah pred zobozdravnikom?

Ste tudi vi med tistimi, ki jih je strah obiskati zobozdravnika?

Naj vas potolažimo, da še zdaleč niste edini. Raziskave kažejo, da se med 5 % in 10 % ljudi v zahodnem svetu na vse načine izogiba obiska zobozdravnika zaradi prevelikega strahu. Petina pacientov pa se odpravi k zobozdravniku le kadar je res nujno.

Če smo čisto pošteni ima skoraj vsak od nas vsaj nekaj tesnobe, ko se odpravi na pregled k zobozdravniku. Zaradi tega so se nekateri zobozdravniki na zahodu celo specializirali za paciente z velikim strahom.

Strah pred zobozdravnikom se razvije iz treh razlogov.

V mnogih primerih strah sploh ni povezan z bolečino, ampak se ga je pridobilo z opazovanjem. Če opazujete prijatelja, ki ga je strah pred obiskom zobozdravnika, se nezavedno ta strah prenese tudi na vas. Podobno je tudi pri otrocih, zato jim ne smemo pokazati, da nas je zobozdravnika strah.

Zanimiv je primer psihologa, ki je strah pridobljen z opazovanjem dokazoval na primeru opic. Zgodbo morda že poznate, vendar jo bomo za tiste, ki je še niste slišali vseeno zapisali.

V kletki, kjer so bile opice je psiholog na strop obesil banane, pod njih pa postavil lestev, da bi jih lažje dosegle. Ko se je kakšna od opic pognala po lestvi, je njo in vse druge polil z mrzlo vodo. To je plezajočo opico pregnalo nazaj na tla, brez da bi dosegla želeno banano.

Kmalu je postopek plezanja ponovila druga opica, ki pa jo je tako kot vse druge čakala enaka, mokra, usoda. Ko se je še katera od njih lotila poskusa doseči banane, so ji ostale to preprečile.

Čez nekaj časa so eno od opic iz kletke zamenjali z drugo, ki ni imela strahu pred vzpenjanjem po lestvi. Toda takoj, ko je hotela splezati na lestev, so ji ostale opice to preprečile.

Sčasoma so zamenjali celotno »staro gardo« opic iz kletke.

In kaj se je zgodilo?

Kljub temu, da nobena od opic ni imela slabe izkušnje z mrzlo vodo, si nobena od njih ni drznila povzpeti po lestvi.

Na takšen način pogosto nastajajo mnenja in predsodki. Eden od teh je zagotovo tudi strah pred zobozdravnikom.

Izogibanje zobozdravnika zaradi bolečine pogosto izvira iz slabih izkušenj v mladosti. Mnogi se pri tem spomnite neurejene ordinacije in neprijazne zobozdravnice. Kar zvije pa vas, ko se spomnite neprijetnega vonja iz čakalnice ter cvilečega zvoka vrtalnega stroja?

Brez skrbi, razmere v ordinacijah so danes bistveno drugačne kot nekoč. Veliko je zasebnih ambulant, ki so urejene po najvišjih standardih. V čakalnicah vas marsikje pričaka nežna glasba, tudi televizorji v čakalnicah za boljše počutje niso več nobena redkost. Tudi številni zdravstveni domovi danes izgledajo povsem drugače kot nekoč.

Izguba nadzora je tretji razlog za strah pred zobozdravnikom. Mnogi imajo težave s tem, da se počutijo ujete na stolu in stvari okrog sebe nimajo pod nadzorom. Občutek nemoči in nadzora je podoben kot v letalu. Sedeti morajo pri miru, ne vidijo dogajanja in so ujetniki osebe nad seboj. Imajo neprijeten občutek, zaradi izgube intime, ker nekdo šari po njihovih ustih.

Najslabše je, če ničesar ne storite, da bi pregnali strah pred zobozdravnikom. Posledice bodo vnete dlesni, parodontoza, bolečine in grdi zobje.

Katere metode lahko uporabi zobozdravnik?

 • Kakovosten zobozdravnik si bo za vas vzel dovolj časa in se z vami pogovoril, morda celo v svoji pisarni namesto na zobozdravniškem stolu.
 • Prepričani smo, da boste imeli dober občutek, če vam bo zobozdravnik rekel, da lahko stol zapustite kadar koli hočete. Seveda boste ostali do konca, vendar boste, vsaj v mislih, imeli situacijo pod nadzorom. To je zagotovo korak v pravo smer, da se znebite strahu pred zobozdravnikom.
 • Če vam bo zobozdravnik pojasnil celoten postopek posega bo občutek boljši, saj boste vedeli kaj počne in koliko časa bo vse skupaj trajalo.
 • Bolečini pri zobozdravniku se lahko izognete. Zobozdravnik pred začetkom dela lahko uporabi protibolečinska sredstva – lokalno anestezijo – in tako bolečine, razen pri vbodu injekcije, v večini primerov ne boste čutili.
 • V nekaterih zobnih ambulantah sta vam na voljo tudi smejalni plin in popolna anestezija, kjer prespite celotno zobozdravniško terapijo.

Kaj lahko storite sami, da bo strah pred zobozdravnikom manjši?

 • Poiščite zobozdravnika, ki mu boste zaupali. Najbolje je, da ga iščete prek priporočil prijateljev in sorodnikov. S tem, ko zaupate njim in boste imeli dobra priporočila, mu boste bolj zaupali in strah bo veliko manjši.
 • Povejte zobozdravniku, da vas je strah in tega ne zadržujte v sebi.
 • Medtem ko sedite na zobozdravniškem stolu mislite na kaj lepega, recimo na prihajajoči dopust.

Izognite se strahu pred zobozdravnikom in pomislite na kaj lepega, denimo dopust na morju.

 • Morda si prinesete s seboj v ordinacijo slušalke in prisluhnete glasbi, ki vam je všeč.
 • Poizkusite tudi s tehnikami sproščanja in mirnega dihanja. Zajemite zrak in ga počasi spuščajte. To bo umirilo vaš srčni utrip in sprostilo mišice.
 • V najhujših primerih strahu vam pomagajo tudi tablete za pomiritev in tablete proti slabosti.