Zobna prha je namenjena higieni ustne votline.

Čedalje več ljudi pri nas in po svetu vse bolje skrbi za ustno higieno. To je dobra novica za zdrave zobe. Med pripomočke, ki prispevajo k dobremu zdravju zob in dlesni sodi tudi zobna prha, ki je namenjena domači uporabi.

Z njeno pomočjo se očistijo medzobne površine od ostankov hrane in zobnega plaka. Nekateri jo imenujejo tudi ustna prha oziroma vodna prha za zobe.

Za odstranjevanje zobnih oblog prha uporablja močan tok vode, vendar je ne smete zamenjati z električnimi zobnimi ščetkami, ki zobni plak fizično odstranijo iz zobne površine.

Ali zobna prha nadomesti zobno ščetko in nitko?

Zobozdravniki pravijo, da ne.

Zobna prha ne more povsem nadomestiti ščetkanja in nitkanja, saj odstrani le večje delce hrane iz ustne votline. Samih zobnih oblog pa ne odstrani vedno dovolj dobro.

Zobni plak je namreč trdno prilepljen na zobe in ga je treba odstraniti mehanično z zobno ščetko ali z zobno nitko. Naj pojasnimo s primerom.

Umazanije, ki se nabere na avtomobilu, se z visokotlačnim čistilcem ne da v popolnosti odstraniti. Res je, da se tako odstrani umazanija tam, kjer je goba ali krtače ne dosežejo, recimo pod kolesi. Toda čiščenje avtomobila z visokotlačnim čistilcem pločevine avtomobila ne bo popolnoma očistilo. Ko se bo avto posušil, bo še vedno umazan, le najbolj grobi delci bodo uspešno odstranjeni. Zato se pri pranju avtomobila karoserija in stekla vedno očistijo tudi ročno z gobo ali krtačami v avtopralnici.

Podobno velja tudi za zobni plak.

 

V katerih primerih uporabiti zobno prho?

Čeprav je zobna prha omejena pri čiščenju zobnega plaka, raziskave dokazujejo, da je uporaba zobne prhe v nekaterih primerih lahko zelo učinkovita.

Zobna prha se zelo dobro odreže pri odstranjevanju ostankov hrane iz medzobnih prostorov in pod robovi dlesni, ki jih zobna nitka ne doseže. Poleg tega zobna prha tudi masira dlesni ter jih tako naredi močnejše in še bolj zdrave.

Zelo uspešna je tudi pri odstranjevanju ostankov hrane pri protetičnih nadomestkih, predvsem pri zobnih mostičkih.

Tudi pri uporabi ortodontskih aparatov je pomoč zobne prhe več kot dobrodošla, saj je uporaba ščetkanja in nitkanja omejena.

Ostanke hrane iz ust odstrani zobna prha

Pri čiščenju zob z zobno ščetko in zobno nitko se nekateri srečujejo z bolečinami v dlesnih in krvavenjem. Če so poleg tega prisotni še boleči prsti zaradi urezov zobne nitke, je kar velika verjetnost, da bo ustna higiena v takšnih primerih sčasoma opuščena.

To za zdravje zob in dlesni ni dobra odločitev. Zato je zobna prha odlična rešitev, saj njena uporaba vsaj delno nadomesti pomanjkljivo ustno higieno.

Za zdrave zobe in dlesni lahko največ naredite sami.

Ali veste, kako najbolje poskrbeti za zdravje svojih dlesni in zob? Najprej tako, da ste pri čiščenju pozorni na prve znake vnetja dlesni, ki se pokaže kot krvavitev.

Vsekakor pa morate redno skrbeti za pravilno ustno higieno. To naredite tako, da:

  • vsak dan dvakrat dnevno očistite zobe z zobno ščetko;
  • enkrat na dan uporabite zobno nitko in strgalo za jezik ter kot dodatek tudi zobno prho;
  • občasno pa naj zobozdravnik očisti še trde zobne obloge oziroma zobni kamen.

 

Kako deluje zobna prha?

Zobna prha deluje tako, da proizvaja stalen ali pulzirajoči curek vode, s katerim odstranite ostanke hrane na zobeh in v medzobnih prostorih.

Za lažjo prilagoditev na njeno uporabo imajo zobne prhe nastavitev moči curka vode. Tako lahko pred prvo uporabo nastavite regulator na najnižjo stopnjo. Sčasoma pritisk vode povečujete do želene stopnje.

Ker so zobnim prham priloženi različni nastavki se priporoča, da začnete čiščenje s standardnim nastavkom.

Pri sami uporabi curek vode usmerite na rob dlesni, pri čemer usta rahlo zaprite, da preprečite škropljenje. Z nastavkom drsite po robu dlesni, malo dlje pa čistite medzobne prostore. Čiščenje zob se začne pri zadnjih zobeh in nadaljuje proti prvim.

Za čiščenje obzobnih žepkov se uporabijo mehkejše konice in najnižja moč zobne prhe.

Podrobnejša navodila za uporabo boste našli priloženo pri vsaki zobni prhi.

Vodi v prhi lahko dodate tudi razne okuse in antimikrobne sestavine. Z antibakterijskimi sredstvi povečate učinkovitost čiščenja zaradi podaljšanega antibakterijskega delovanja. Zahteva pa dodajanje različnih dodatkov temeljito čiščenje zobne prhe po uporabi.

Katero zobno prho izbrati?

Pred nakupom si je treba odgovoriti na spodnja vprašanja, ki vam bodo pomagala pri izbiri pravega modela, ki bo zadostil vašim potrebam.

Kdaj in kje bom uporabljal zobno prho?

Ali si želim večjo ali manjšo zobno prho?

Ali me bolj moti cev ali redno polnjenje baterij?

Ali imam raje čiščenje z vodo ali mi je bolj všeč čiščenje z vodo in zrakom?

Ali želim le očistiti umazanijo ali si želim tudi masaže dlesni?

Koliko denarja želim investirati v zobno prho?

Ste odgovorili na vsa vprašanja? Se vam morda kakšno zdi nerazumljivo ali nepotrebno? V nadaljevanju zapisa vam bomo pojasnili, kako odgovori na ta vprašanja pomagajo pri nakupu zobne prhe.

Na tržišču je trenutno več različnih zobnih prh, ki se med seboj ločijo glede na delovanje, velikost in obliko. Pri tem je najbolj pomembno, kje in zakaj boste vodno prho uporabljali.

Osnovna lastnost, po katerih se prhe ločijo med seboj, je torej njihova prenosljivost.

Nekatere vodne prhe so fiksne. Pri njih je ročaj z nastavkom za čiščenje s cevjo povezan z rezervoarjem. Toda uporaba takšne prhe je omejena na del kopalnice, kjer je postavljena.

Zaradi svoje oblike in velike količine vode imajo takšne prhe dovolj močan curek vode in zagotavljajo najboljše čiščenje zob. Poleg tega omogočajo tudi masažo dlesni.

Njihova slabost je, da morate zobni prhi nameniti poseben prostor v kopalnici, sčasoma vas lahko začne motiti tudi cev, ker omejuje gibanje.

Prenosna zobna prha za potovanja

Alternativa so prenosne zobne prhe, ki vsebujejo baterije, zato imajo nekoliko šibkejšo moč. Njihova dobra lastnost je, da jo lahko uporabljate kjerkoli, tudi če ste na potovanju. Med čiščenjem zob se lahko gibate in niste omejeni na kopalnico, kjer vam ne zasede veliko prostora.

Poleg nekoliko manjše moči prenosnih prh je njihova slabost tudi teža. Če napolnite rezervoar do konca, potem je ta prha precej težka za držanje. Zaradi majhnega rezervoarja za vodo se ta hitreje izprazni. Navaditi se je treba tudi, na izmenično vpihavanje zraka in vode, kar mnogim najbolj ne ustreza.

Cene zobnih prh na našem tržišču so od 70 evrov dalje. Ker zobna prha ni nujna pri ustni higieni, morda ne potrebujete najdražjega modela.

Po testiranjih, ki smo jih zasledili na tujih spletnih straneh, so tudi cenejše prhe že zelo dobre in učinkovite.

Prvo zobno prho sta v začetku šestdesetih let v ZDA razvila zobozdravnik Gerald Moyer in John Mattingly. Iz prvotnega podjetja Aqua Tec Corp je nastalo vodilno podjetje na tem področju – Waterpik. Sčasoma se je Waterpiku na trgu pridružilo še nekaj proizvajalcev zobnih prh. Na našem tržišču zasledimo še Philips, Oral (Braun) in Panasonic.

Zobne prhe lahko kupite v vsaki trgovini s tehničnim blagom, lekarnah ali na spletu.

Na trgu so tudi zobne prhe, ki jih namestite na cev za tuširanje, tako da si zobe očistite, kar pod tušem.

Pri nakupu bodite pozorni tudi na naslednje lastnosti zobnih prh:

  • Nastavitev tlaka oziroma moči delovanja – več nastavitev, kot jih ima zobna prha, lažje jo boste prilagodili svojim ali družinskim potrebam.
  • Dodatni nastavki – večina zobnih prh ima podobne nastavke, vendar bodite posebej pozorni, če potrebujete ortodontski nastavek, nastavek za globlje čiščenje parodontalnih žepkov ali nastavek za čiščenje jezika.
  • Način masaže – pulzni vodni tok omogoča boljšo stimulacijo dlesni, kar povečuje pretok krvi in izboljša boljšo zaščito pred vnetji.
  • Časovni opomnik – nekateri modeli imajo 30 sekundni in enominutni časovnik, s katerim vas zobna prha opomni, da preidete iz zgornjih na spodnje zobe ali da ste s čiščenjem zaključili.