Apikotomija

Manjši operativni poseg, pri katerem se odstrani vrh zobne korenine in omogoči ohranitev zoba, se imenuje apikotomija.

Postopek je opravljen hitro in traja med 20 in 40 minutami, odvisno za kateri zob gre.

Ker apikotomijo večinoma opravljajo oralni kirurgi, se ta ne izvaja v vseh zobozdravstvenih ordinacijah.

Dobra novica je, da se poseg lahko opravi tudi z napotnico na stroške zdravstvenega zavarovanja.

Slaba novica je, da so čakalne dobe zelo dolge, tudi več kot leto dni. Lahko pa storitev opravite v samoplačniških zobozdravstvenih ambulantah.

Podrobneje o tem, kako poteka poseg in kakšne so cene za samoplačniški poseg, pa v nadaljevanju prispevka.

Razlogi za apikotomijo

Najpogostejša razloga za apikotomijo sta granulom in vnetna cista. Redkeje se apikotomija opravi zaradi poka korenine ali v primeru zloma endodontske igle v zobnem kanalu.

Poglejmo najprej, kako sploh pride do težav.

Apikotomij kot posledica granuloma

V zobni korenini poteka koreninski kanal. V njem so zobni živec in krvne žile.

Če pride do odmrtja živca, je potrebno zob koreninsko zdraviti. Včasih, zaradi številnih razvejanih in drobno prepletenih kanalčkov v vrhu korenine, čiščenje in dezinfekcija žal nista uspešna.

V posameznih kanalčkih ostanejo bakterije, ki povzročajo vnetje ob vršku korenine oziroma granulom.

Zato je pomembno naslednje …

Če občutite pritisk, bolečino ali otekanje zoba, ki je bil endodontsko zdravljen, potem je potreben ponoven pregled pri zobozdravniku.

Na podlagi RTG slikanja in kliničnega pregleda se bo zobozdravnik odločil, ali je treba opraviti apikotomijo.

Pogost pojav kot posledica vnetja koreninskega vršička zoba je fistula, ki se naredi na ustni sluznici. Fistula je videti kot majhen mozoljček, skozi katerega odteka gnoj iz notranjosti.

Ta mozoljček se občasno predre in izteče malo gnoja, toda vnetni proces ostane in zato se nabira nov gnoj.

Kako poteka apikotomija?

Operativni poseg se izvede pod lokalno anestezijo, zato je praktično neboleč.

Osebje v ambulanti vas bo pred posegom ustrezno zaščitilo, tako da med samim posegom kaj dosti ne boste videli.

Pacienti med apikotomijo občutijo nekaj pritiskanja, praskanja in vrtanja, vendar nobene bolečine, zato se posega ni treba bati.

Poseg se začne tako, da kirurg prereže dlesen ali ustno sluznico v predelu prizadete zobne korenine, ki jo nato odmakne, da doseže zobno korenino.

S svedrom nato odbrusi kost nad vnetno spremembo in vneto tkivo skupaj z vrškom obolele zobne korenine odstrani. Koreninski kanal zoba se nato zapolni z različnimi zmesmi in materiali, ki so za to predvideni.

Rana se zapre s kirurškimi šivi, ki se odstranijo čez teden dni.

Na mestu odstranjenega obolelega zobnega vrška nastane prazen prostor, ki ga organizem sčasoma zapolni z zdravo kostjo.

Kako poteka poseg, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku:

Po posegu se opravi RTG slikanje, ki služi za primerjalno oceno uspešnosti čez pol leta, ko se naredi kontrolni pregled in ponovi rentgensko slikanje.

V primeru uspešnega zdravljenja je na RTG sliki vidna popolna kostna zacelitev. Če poseg ne uspe, pa se običajno že pred tem pojavijo vnetni klinični znaki, kot sta oteklina in bolečina.

Uspešnost apikotomije je odvisna od lokalnih dejavnikov, povezanih s korenino zoba, in od ustreznosti izvedbe kirurškega posega. V ugodnih okoliščinah je verjetnost uspeha apikotomije med 80 in 90 %.

Če je pri posegu vse narejeno, kot je treba in vseeno pride do ponovitve težav, potem ponavljanje apikotomije praviloma ni smiselno in je zob treba odstraniti.

Ni pa to nujno slabo, saj tudi neprestana vnetja niso najboljša. Po drugi strani pa sodobno zobozdravstvo omogoča odlično nadomestitev zoba z zobnimi implantati. Več o implantatih si preberite na tej povezavi.

Navodila po apikotomiji, oteklina po posegu in okrevanje

Po posegu vam bodo v ambulanti dali vse potrebne napotke. Ker je apikotomija manjši kirurški poseg, lahko takoj po posegu samostojno zapustite ambulanto in upravljate z osebnim vozilom.

Ker je največja težava, ki se pojavi po posegu zmerna oteklina, je zelo priporočljivo, da kar se da hitro začnete hladiti mesto posega.

Oteklina je praviloma največja tretji dan po posegu, nato se postopoma manjša.

Hlajenje predela po operativnem posegu

Pooperativne bolečine so praviloma blage in trajajo le nekaj dni. Z običajnimi protibolečinskimi sredstvi (analgetiki) jih je možno povsem odpraviti.

Zapleti po apikotomiji so redki:

Lahko pride do vnetja rane, kar podaljša čas celjenja.

Pri posegu v področju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), praviloma pa pride tudi v tem primeru do spontane in normalne zacelitve rane.

Pri posegu na zadnjih zobeh spodnje čeljusti lahko pride do poškodbe v neposredni bližini ležečega živca, kar lahko povzroči prehodno motnjo občutka ali mravljinčenje v delu spodnje ustnice.

Po sedmih dneh se na kontrolnem pregledu odstranijo šivi.

Do takrat je pomembno, da dobro skrbite za ustno higieno in ščetkate okoli rane z nežnimi gibi. Priporoča se izpiranje ustne votline z žajbljevim čajem, slano vodo ali antiseptikom.

V času po posegu uživajte tekočo hrano in se za nekaj dni izogibajte večjim telesnim naporom, vroči hrani in pijači, alkoholu ter kajenju.

Antibiotik in bolniška odsotnost po apikotomiji

Pogosti vprašanji pacientov sta, ali je po posegu treba jemati antibiotik in ali je za pooperativno obdobje predpisan bolniški dopust.

Odgovorimo najprej na prvo vprašanje.

V strokovnih priporočilih o predpisovanju antibiotikov so natančno predpisane indikacije in načini predpisovanja antibiotikov.

Antibiotik pri apikotomiji, razen pri posebno ogroženih ljudeh ni indiciran in se ne predpisuje. Zato je zmotno mišljenje, da gre za strokovno napako, če vam kirurg ne predpiše antibiotika.

Dobra novica je tudi, da vam po posegu pripada bolniški stalež.

O dolžini odsotnosti z dela se z izvidom posega dogovorite s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo predpisal ustrezni bolniški stalež, ki je odvisen predvsem od narave vašega dela.

Običajno vam zaradi apikotomije pripada od enega do pet dni bolniškega staleža. 

Čakalna doba in cena apikotomije

Kot smo zapisali že v uvodu apikotomijo praviloma opravljajo oralni oz. maksilofacialni kirurgi, ki pa jih v Sloveniji ni veliko. Še manj je tistih, ki imajo z ZZZS sklenjeno koncesijsko pogodbo.

Vendar pozor.

Osebni zobozdravnik vas ne more naročiti na apikotomijo. Z napotnico vas lahko napoti le na pregled v ambulanto oralnega kirurga, ki nato na podlagi pregleda določi stopnjo nujnosti posega.

Vpogled v čakalne dobe ni ravno navdušujoč, saj samo na prvi pregled lahko čakate tudi leto dni.

Za nekoga, ki potrebuje poseg, da se odstrani vnetno žarišče, res ni primerno čakati več mesecev na prvi pregled in nato še nekaj časa na operativni poseg.

Zato se številni pacienti obračajo na kirurge, ki apikotomijo izvajajo kot samoplačniško storitev.

Cene samoplačniških storitev v zobozdravstvu pa se razlikujejo od ordinacije do ordinacije.

Pri ceni apikotomije pa je pomembno tudi, za kateri zob gre.

Cena apikotomije po različnih ordinacijah v Sloveniji znašajo od 150 do 450 evrov, v povprečju je cena okrog 300 evrov.

V nekaterih primerih pa cene bistveno odstopajo od povprečja in tako znaša najvišja cena za apikotomijo kočnika v Sloveniji kar dobrih 900 evrov.

Ker številni na zobozdravstvene posege odhajajo tudi v tujino, smo preverili tudi nekaj cenikov ambulant na Hrvaškem, kjer se cene gibljejo med 130 in 250 evri. Pri tem pa morate upoštevati tudi stroške poti, saj zaradi apikotomije opravite vsaj tri obiske v tujini. Poleg tega svetujemo, da upoštevate tudi druge pasti dentalnega turizma.

Zaključek

V primeru nastanka gnojne ciste ali granuloma, ki ga ni moč endodontsko zdraviti, je apikotomija odlična rešitev, ki v večini primerov reši zob pred puljenjem.

Poseg poteka pod lokalno anestezijo in ni boleč, zato se apikotomije ni treba bati.

Žal pa so čakalne dobe za koncesijsko zdravljenje zelo dolge. Zato priporočamo, da preverite cene za samoplačniško apikotomijo, ki jo lahko opravijo v različnih zobozdravstvenih ordinacijah.

Če se boste malo potrudili z brskanjem po spletu, boste hitro na vrsti, poseg pa vas bo stal manj kot 300 evrov.

Osveženo 1. 7. 2020